Norbert Stein Pata Messengers

Kuvat:

19.05.2016 10:37


Norbert Stein Pata Messengers - Friends & Dragons

Friends & Dragons

Pata Music Pata 23

Pata Music -yhtiötä johtava Norbert Stein tekee musiikillista kavalkadia erikokoisilla kokoonpanoilla riippuen sävellysten aihepiiristä ja musiikillisen sisällön lähtökohdista. Vajaat puoli vuotta sitten, joulukuussa 2015, Pata Messengers -kvartetti julkaisi Rainer Maria Rilken runojen pohjalle rakennetun albumin Das Karussell. Aivan uusi julkaisu on huhtikuussa ilmestynyt CD Friends & Dragons. Nyt kyseessä ei ole kuitenkaan täysimittainen albumi, vaan parikymmentä minuuttia kestävä neljän kappaleen CD-julkaisu.

Levyn aloitusraitana on nimikkokappale Friends & Dragons, missä Stein johdattelee monisäikeisesti tenorisaksofonillaan kvartetin liikkeelle. Aloitusintroon tarttuu mukaan Joscha Oetz kontrabassosoolollaan ja hetken päästä Nicola Heinin sähkökitara alkaa kuulua lyhyinä vastauksina kiihtyen voimakkaaksi kannanotoksi. Kiivas yhteenotto syntyy, kun Steinin tenori alkaa ryystää vasemmalta ja Oetzin rankka kitarasoundi oikealta. Vapaasti liihotteleva yhteinen taival rynnistää eteenpäin koko kvartetin voimin herkeämättömästi. Rauhallinen palautuminen loppua kohden muuttuu balladimaiseksi tunnelmoinniksi.

Kiivaan aloituksen vastapainoksi Information From the Birds etenee rauhallisen tunnustelevasti tenorin hakiessa alkuun neuvoja linnuilta, mihin Etienne Nillesen kuiskailee vastauksia lyhyillä symbaalien napautuksilla ja viiltäviltä vedoilla Heinin lisätessä ambientia tunnelmaa hissukseen kitaraansa näppäillen taustalla.

Four Days in June alkaa melko lailla aloituskappaleen tyyliin, minkä jälkeen Nicola Hein ottaa ohjakset käsiin rankalla kitararypistyksellä. Siitä meno kiivastuu ja hetkellisesti ollaan vapaassa pudotuksessa, missä jokainen tempoilee omillaan kaaosmaisesti, mutta lopussa taas hidasteellaan ja lopetellaan rauhallisesti.

Giant Steps to Get Home noudattelee aika kaavamaisesti samaa teemaa Steinin aloittaessa, mutta Heinin kitarasoolo on puhdasverisempi kuin muissa kappaleissa. Kitara soi kirkkaammin ja vikkelämmin äityen loppua kohden kuitenkin jäntevän voimalliseksi rynnistykseksi, johon muut vastaavat räväkästi kiihtyvällä vauhdilla.

Friends & Dragons noudattelee aika suoraviivaisesti Norbert Steinin sävellyksille ominaista linjausta.  Tyypillistä on laaja improvisaation vapaus yhtyeen sisällä, mikä tämänkin levyn sisällössä tulee hyvin esille. Soittajat tietävät mitä tekevät. Vuorovaikutteisuus on kiinteää ja se korostuu vahvoilla omintakeisilla tulkinnoilla. Vaikka musiikilliset ilmeet ja vivahteet jossain määrin toistavat itseään, niin kappaleet ovat monikerroksellisia, niissä käydään välillä ristiriitaista hurjaa keskinäistä kisailua ja löydetään lopuksi yhtenäinen rauha. Jazzmusiikin monipuolisuus ja vapaa kerronnallisuus ovat tämän levyn parasta antia. (JKi)

Norbert Stein: tenorisaksofoni, sävellykset, Nicola Hein: sähkökitara, Joscha Oetz: kontrabasso, Etienne Nillesen: preparoitu virvelirumpu, symbaalit.

Äänitys: Klaus Genuit, Hansahaus Studios, kesäkuu 2015, Bonn, Saksa. Miksaus: Klaus Genuit ja Norbert Stein. Tuotanto: Norbert Stein, Pata Music. Kannen taide ja suunnittelu: Rolf Kuhl, Köln, Saksa. Julkaistu: huhtikuu 2016.

  1. Friends & Dragons 5:21
  2. Information From The Birds 4:09
  3. Four Days In June 4:48
  4. Giant Things To Get Home 5:18

Kaikki sävellykset Norbert Stein
Kokonaissoittoaika 19:40

Takaisin

Artikkeli luettu 1127 kertaa

Translate »