Ole Matthiessen

Kuvat:

19.04.2017 17:21


Ole Matthiessen: Flashbacks & Dedications

Flashbacks & Dedications 

Stunt Records STUCD16042

Jos rupeaisi luettelemaan vaikkapa 20 – 30 tanskalaista jazzmuusikkoa nimeltä, niin pianisti Ole Matthiessen tuskin tuohon listalle tulisi, sillä sen verran oudompi nimi hän on. Siitä huolimatta, että hänen uransa alkoi jo 1960-luvulla. Ja siitäkin huolimatta, että hän on uransa aikana säestänyt monia Tanskassa asustaneita tai vierailleita nimekkäitä amerikkalaismuusikoita ja soittanut monien oman maan huippujen kanssa.

Matthiessen on kuitenkin tehnyt melkoisen, lähes ainutlaatuisen elämäntyön jazzin parissa. Pianistin rooli on kuitenkin jäänyt taka-alalle muiden ja tunnetumpien jazztouhujen jalkoihin. Hän toimi runsaat 30 vuotta (1970-2007) Tanskan Radion Big Bandin tuottajana. Kuten arvata saattaa, niin pianistikeikkoja ei tuohon aikakauteen paljon mahtunut: DR Big Bandet oli tuolloin huippuiskussa, vierailijoita ja produktioita vilisi kalenterissa niin paljon, että tuskinpa normaaliduunarin työviikkotunnit olisivat kaiken toteuttamiseen riittäneet.

Hänen ansiolistaansa kuuluu myös toimiminen journalistina, radiotoimittajana sekä luennoitsijana. Hän on myös kirjoittanut kaksi tanskalaisesta jazzhistoriasta kertovaa kirjaa sekä vastannut satojen levyjen ja radionauhoituksien tuotannosta.

Flashbacks & Dedications on Matthiessenin neljäs (Stunt-)levy bändiliiderinä ja kas kummaa: niiden teko käynnistyi heti kun hän ”eläköityi” radiobigbandin tuottajan työstä. Sarja käynnistyi balladi-teemalla levyllä Portraits, Poems And Places (2008).

F&D:n kvintetti koostuu varttuneista ja kokeneista alan miehistä, joista tunnetuimpia ovat basisti Jesper Lundgaard sekä jo yli 30 vuotta Tanskassa viihtynyt amerikkalaissyntyinen tenoristi Bob Rockwell. Bändin juniori on ”vasta” 57-vuotias Henrik Bolberg, joka sooloilee tyylikkäästi ja rauhallisen melodisesti niin trumpetilla kuin flyygelitorvellakin.

Näiltä miehiltä taittuisi tarvittaessa hambot, mambot ja vaikka mitkä tahansa. Tässä meno käynnistetään rauhallisissa balladitunnelmissa. Jatkossa seuraa sitten myös bluesia, hardboppia ja lisää balladeita. Tyylillä toteutettuna ja maukkailla sooloilla maustettuna. Em. Bolbergin lisäksi esimerkiksi Lundgaardin (loistava basisti!) soolot niin jousella kuin puhtaasti käsipelillä soitettuna ovat nautinnollista kuunneltavaa. Teemapuolella miellyttää erityisesti tapa, jolla Bolberg ja Rockwell kuljettavat perusmelodioita kieputellen ja varioiden niitä keskenään.

Tätä kuunnellessa pahimmin korvaan tökkivät puolestaan muutamat modaalisen jazzin perusperiaatteiden mukaisesti tehdyt kappaleet, joiden pohjana ovat väreihin ja skaaloihin perustuvat teemat ja improvisaatiot. Paikka paikoin liikutaan jopa vaarallisen lähellä joitakin esikuvia(?): harmoniat ja moodit, joskus jopa melodian pätkät ovat tutun oloisia heti ensitahdeista lähtien, biisit eivät jätä mitään arvailun varaan. Ne rakentuvat tutun turvallisesti modaalisen jazzin perusperiaatteisiin. Muutaman tahdin jälkeen tietää jo mitä jatkossa saa.

Kokonaisuutena aikasmoisen tyypillistä juutti- (onneksi ei sentään juntti-) jazzia, joka tuntuu vuosikymmenestä toiseen jylläävän voimalla ja suuressa suosiossa Tanskassa. Valmiiksi pureskeltua, ei niin kauhean persoonallista, mutta sympaattista keskitien jazzia. (TV)

 

Henrik Bolberg: trumpetti ja flyygelitorvi, Bob Rockwell: tenorisaksofoni, Ole Matthiessen: piano, Jesper Lundgaard: sähkö- ja akustinen basso, Ole Streenberg: rummut.

Äänitys ja miksaus: Andreas Hviid, STC Studio, 17.-18.03.2016. Masterointi: Jörgen Vad. Kansitaide ja valokuvat: fiejojohansen.com. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Ole Matthiessen. Toimeenpanevat tuottajat: Peter Littauer ja Sören Friis.

01. Love Song (5:50)
02. Augustaften i Tivoli (6:35)
03. Drummer’s Mare (5:10)
04. Fur,-? (8:05)
05. Ocbbct (8:25)
06. Vodoo Dance (5:35)$
07. To Trane (9:30)
08. From The Top (6:25)
09. Light And Darkness (7:10)
10. Flashback (6:05)
11. Miss Lise (5:25)

Musiikki: Ole Matthiessen.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 388 kertaa