Otis Sandsjö

Kuvat:

17.06.2018 11:19


Otis Sandsjö: Y-OTIS

Y-OTIS

Olen tutustunut ruotsalaissyntyisen, Berliinissä vaikuttavan saksofonisti Otis Sandsjön soittoon lähinnä We Jazzin kautta – ensin Markus Pesosen isossa Hendectet -kokoonpanossa We Jazz 2014:sta ja sitten Lucia Cadotschin mainiossa Speak Low -projektissa 2016. Tuntuukin sopivalta, että We Jazz on julkaissut Sandsjön debyytin Y-OTIS.

Akustista ja elektronista varsin rennolla otteella yhdistelevä levy sopii We Jazzin julkaisujen sarjaan – siitä nimittäin tulee vahvasti mieleen Emma-voittaja 3TM:n Form. Syntetisaattoreita soittavat muiden soittimien ohella Sandsjö itse, basisti Frans Petter Eldh ja kosketinsoittaja Elias Stemeseder – kaikki rumpali Tilo Weberiä lukuunottamatta siis – ja tuloksena on tämän vuosikymmenen eri tyylejä ja äänimaailmoja yhdistelevää elektro-akustista musiikkia.

Elektronisen musiikin ja jazzin yhdistely on ollut varsin eurooppalainen juttu ja viime vuosikymmenten merkittävä suuntaus Esbjörn Svenssonista eteenpäin. Sandsjön musiikki luo kuitenkin mielleyhtymiä myös Atlanttin toiselle puolen – paikoin mieleen tulevat vahvastikin Chicagon avant-gardistit kuten Jeff Parker tai Jamie Branch, toisinaan Sandsjön soitto ja sävellykset tuovat taas mieleen Tim Bernen. Y-OTIS on hieman katkonaisia hiphop biittejä, vähän häröjä hommia mutta ei kuulijaa aggressiivisesti haastavaa kuitenkaan.

Pohjimmainen sanoma lienee kuitenkin elektronisen musiikin inhimillistyminen – efektit ja syntetisaattorit ja konemusiikin sanasto ja kielioppi ovat nyt osa improvisoivan luovan muusikon työkalupakkia siinä missä akustisetkin soittimet.

Levy tuntuu ensin siltä, että siitä puuttuu maamerkkejä ja kiintopisteitä – jokseenkin irralliselta kokoelmalta erilaisia ideoita. Useampi kuuntelu kuitenkin paljastaa, että jotain tästä levystä jää korvan taakse joka kerralla kuitenkin. Vahvempaa akustisen ja elektronisen vuoropuhelua jää kuitenkin kaipaamaan – raidoista onnistunein on etukäteen digisinglenä julkaistu YUNG jossa määrätietoisempi asenne johtaa mieleen jäävään lopputulokseen. (PV)

Otis Sandsjö – saksofoni, klarinetti, syntetisaattorit, Frans Petter Eldh – basso, syntetisaattorit, Elias Stemeseder – syntetisaattorit, Wurlitzer, urut, Tilo Weber – rummut.

Recorded by Benjamin Spitzmüller at Philophon Music Production, Berlin
Additional recordings by Petter Eldh at Galatea Studios, Berlin
Mixed by March Fuck  
Mastered by Klaus Scheuermann at 4ohm music, Berlin.

1. pata pata 06:52
2. YUNG 06:42
3. den näpne 03:51
4. ACINOR 02:29
5. sun sun 05:01
6. BOO! 05:08
7. teppich 02:27
8. multipopix 04:02.

All compositions by Otis Sandsjö
except ACINOR by Frans Petter/Otis Sandsjö

Takaisin

Artikkeli luettu 158 kertaa