Oxana Voytenko Quartet

Kuvat:

01.09.2017 19:44


Oxana Voytenko - Amber Light

Amber Light

Omatuotantolevy

Kaliningradista kotoisin oleva jazzlaulaja Oxana Voytenko on jo lapsesta alkaen ollut kiinnostunut musiikista. Laulutunteja hän otti jo nuorena tyttönä ja päätettyään opiskelunsa kotimaisemissa hän siirtyi 2010 opiskelemaan musiikkia Hannoveriin Saksaan. Hän jäi asumaan Saksaan ja kokosi vuonna 2011 oman yhtyeen The Oxana Voytenko Jazzquartet.

Opiskeltuaan säveltämistä laulujen kirjoittamisen rinnalla hän alkoi säveltää omaa ohjelmistoa laulamiensa ja sovittamiensa hyvin tunnettujen jazzstandardien, kuten ”Love for sale”, ”Autumn leaves” and ”My funny Valentine”, oheen. Kun materiaalia alkoi kertyä, niin häntä rohkaistiin kehittelemään ensimmäistä äänitettä. Se oikea hetki osui tälle vuodelle 2017, kun levy Amber Light julkaistiin, ymmärtääkseni Bremenin Jazzahead! tapahtuman aikoihin.

Yhdeksän kappaleen levyn sisältää intiimin lyyristä ja hyvin melodista jazzlaulua. Laulujen jazzahtava kauneus, melankoliaan taipuvainen soinnutus, hyvät ja selkeät sanoitukset sekä sisältörikas lyriikka jäävät päällimmäisenä mieleen. Laulut luovat kuvaa sydämellisestä lempeydestä, inhimillisistä arvoista ja tunteista.

Vadim Neselovskyin soittama melodica kappaleessa Discovery tekee pienoisen poikkeaman neljän ensimmäisen kappaleen luomasta kaavasta hieman bluespitoisemmalla ja aktiivisemmalla rytmillä. Kappaleessa myös Oxanan skattailu omine jännitteineen antaa lisäpontta reippaammalle svengaukselle.

Dance of the Spirits puolestaan rakentuu hyvin minimalistisille sävelkuvioinneille ja siinä palataan taas hiljaiseen mietiskelyyn. The New Day on ehkä tyypillisintä jazzstandardilinjaa noudatteleva kappale scat-lauluineen ja pianon soitto-osuuksien esille tuomana teemoituksena.

Levy noudattaa varsin suoraviivaista ja perinteistä jazzstandardilinjaa. Kokonaisuus jää tasaisen tappavaksi, missä ei juuri yllätyksiä löydy. Laulut ovat herkkiä ja niistä jää harras sensitiivinen maku. Sellainen sopii hyvin hiljaisiin mietiskelyhetkiin ja rauhoittumiseen, mitä nykyihminen todella myös kaipaa. Laulujen hauraan sielukas tunteellisuus sopii tietenkin mainiosti pimeneviin illanistujaisiin takkatulen äärellä ja kynttilöiden lepattavan valonsäteen luomaan tunnelmallisuuteen.

Oxanan debyyttilevy Amber Light on kaikin puolin miellyttävää kuunneltavaa, vaikkakin syvä surumielisyys tuntuu omalla tavallaan kahlitsevan kuulijan samaan kaavaan, hiljaiseen rakkaudenkaipuuseen, yksinjäämisen pelkoa lieventämään ja irtautumiseen päivän hektisestä kiireestä. (JKi)

Oxana Voytenko: laulu, sävellykset, Vadin Neselovskyi: piano, melodica, Christian Finger: rummut, Alex Morsay: kontrabasso.

Äänitys: David Menke, Loft, Köln, Saksa. Miksaus: Christian Heck. Kannen kuva: Alexandra Siryk. Kannen sisäkuva: www.timwulf.com. Tuotanto: Oxana Voytenko. Kannen graafinen suunnittelu: www.Grikoryew.com. Julkaistu: 2017.

1. Amber Light 5:39
2. Farther’s Song 5:56
3. Destiny 4:56 (lyriikka: Ekaterina Dorbovskaia)
4. On the Island 4:54
5. Discovery 4:31
6. Dance of the Spirits 4:51
7. The New Day 4:18
8. Think of Me 4:15
9. Come Thunder 4:42

Sävellykset ja sanoitukset Oxana Voytenko
Kokonaiskesto 44:22

Takaisin

Artikkeli luettu 191 kertaa