Paavo Pesonen

Kuvat:

16.06.2018 09:40


Paavo Pesonen: Past Comes Back to Haunt You

Past Comes Back to Haunt You   

Omakustanne

Paavo Pesonen on 28-vuotias kitaristi  Lahdesta, Suomen Chicagosta, joka tunnetaan monista bluesin ja juurimusiikin taitajista. Nuorimies on eittämättä imenyt kotikaupunkinsa musiikkiperinnettä itseensä, mutta hän ei ole lähtenyt sähköisen chicago-bluesin tielle, vaan matkalle kohti menneen maailman akustista roots-perinnettä. Hän innostui nimittäin jo teini-iässä akustisesta kitaramusiikista, etenkin niin sanotusta fingerpickingistä eli suomeksi sanottuna näppäilytyylistä, jossa kitaristi hoitaa näppäilemällä melodian, kompin ja basson samalla kertaa.

Heti levyn rauhoittavaa ja samalla vekkulia avausraitaa Maythornia kuunnellessa tulee ensimmäisenä mieleen, montako päällekkäissoittoa levyyn on tehty. Mielikuva on kuitenkin täysin väärä, sillä Pesonen hoitaa kaiken ilman teknisiä apukeinoja. Siihen riittää miehen hieno soittotekniikka. Sormet toimivat hienosti ja saavat kitaran aidot sävyt ja moninaiset äänet upeasti esiin. Pesonen käyttää ns. sormiplektroja,koska kynnet eivät teräskielten näppäilyä kestäisi. Pesonen saa soittimistaan esiin soundin joka hivelee kuulijan korvia.   

Pesosen esikuvat löytyvät akustisesta perinnebluesista, siis monen mielestä siitä kaikkein aidoimmasta bluesista. Sellaiset varhaisen bluesin tervaskannot kuten Mississippi John Hurt, Blind Willie Johnson, Frank Stokes, Blind Boy Fuller, Mance Lipscomb, Referend Gary Davis, Skip James ja Sylvester Weaver ovat olleet Pesosen suuria innoittajia. Niin on varmasti ollut myös myöhempi taituri John Fahey, jonka levykokoelma ”Your Past Comes Back to Haunt You” lienee vaikuttanut jopa tämän levyn nimeenkin.   

Kitaran huippupikkaajiin liitetään usein hillitön nopeus ja vauhdikas virtuositeetin esittely. Tähän Pesonen ei ole ryhtynyt. Hän antaa musiikin puhua puolestaan ja tekee sen todella tyylikkäästi. Kuusi biisiä on Pesosen omasta kynästä, kolmen isä on kuuluisa Mr/Ms Trad. Sylvester Weaver ja Blind Willie Johnson ovat saaneet levylle omat biisinsä. Kaikki sovitukset ovat tietenkin Pesosen.  

Levyn helmi on Sylvester Weaverin vanha kunnon Guitar Rag, johon Pesonen on saanut uutta sävyä. Pesonen koristelee muitakin biisejä mainiosti suurella pieteetillä. Hän käyttää flageolotti- eli huiluääniä, mutta niitäkin hillitysti. Kaikessa koristelussa on mukana kunnioitus perinnettä kohtaan.  Levyä voidaan pitää kunnianosoituksena perinteiselle bluesille ja juurimusiikille, jopa eräänlaisena kulttuuritekona. Levyä voi suositella kaikille kitaramusiikin ystäville, myös muille kuin bluesin ystäville. Levy sisältää tosi letkeän annoksen perinnekitarointia. Suosittelen ehdottamasti myös Paavo Pesosen live-keikkoja. Häntä voi kuunnella esimerkiksi Järvenpään Puistobluesien blueskadulla 28.6. klo 13 ja ihan ilmaiseksi.   

Levyn voi tilata suoraan Paavo Pesoselta todella kohtuulliseen 12 euron hintaan tästä (paavopesonenmusic@gmail.com.) Postikulut kotimaassa sisältyvät hintaan.  

Paavo Pesonen soittaa levyllä 6- ja 12-kielisiä akustisia kitaroita sekä resonaatiokitaraa.  

01. Maythorn (5:17)
02. Where Deep Waters Flow (3:27).
03. Coon Can Blues (5:04).
04. Criple Creek (2:03)
05. Guitar Rag (3:20).
06. When the Soil Is Soft Again (4:28.
07. Amazing Grace (5:11).
08. Till Morning Clear (9:37).
09. A Man Ain´t Nothing But a Man (4:09).
10. Dark Was the Night, Cold Was the Ground (2:45).

Sävellykset:
Paavo Pesonen (1,2,3,6,8 ja 9)Trad. (4 ja 7)Sylvester Weaver (5)Blind Willie Johnson (10)
Sovitukset:
Paavo Pesonen .

Takaisin

Artikkeli luettu 304 kertaa