Papanosh

Kuvat:

13.04.2017 11:11


Papanosh: A Chicken in a Bottle

A Chicken in a Bottle

Enja Records YEB-7772 2

Hardbopia gallialaisella kierteellä? Pellehyppelyä Mingusin ja Dolphyn harteiden yli? Retrosvengiä ironian pilke silmäkulmassa?

Papanoshin uutuusalbumi A Chicken in a Bottle on kaikkea tuota, ja paljon, paljon muuta. Kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi työstetty pitkäsoitto tursuaa iloa ja energiaa, jollainen pysäyttää aina musiikkigenreen katsomatta – kun tekijöillä on aidosti hauskaa, tunnelma välittyy kuuntelijallekin.

Normandian Rouenista ponnistava kvintetti ilmentää kollektiivi-käsitettä parhaalla mahdollisella tavalla. Papanoshin alusta saakka kimpassa soittaneet kaverukset hallitsevat intuitiivisen kommunikoinnin, mikä kuuluu soitteista välittömyytenä.

Levyn livemäinen ilmapiiri on sen ilmeisin seuraus, ja vaistonvaraisen reagoinnin vaikutus ulottuu myös sävellyksiin, jotka ovat syntyneet Nina Simonen vuonna 1958 levyttämän laulun Plain Gold Ring ympärille. Sekä Simone-päivitys että sen inspiroimat omat luomukset eivät jää menneen kierrätykseksi tai sen pastisseiksi vaan jalostuvat viisikon aivomyrskyssä tuoreeksi sävelilmaisuksi.

Kvintetin ideoiden kantavuus kiteytyy vaikkapa raidassa Moquette. Sen komppi klenkkaa sisäänvedossa kuin Monkin leimallisimmissa kynäelmissä. Kun sitten kopla kirii täyteen lentokorkeuteen, musiikki lavenee salamyhkäiseksi agenttijazziksi, joka voisi siivittää kieli poskessa toteutettua 1960-luvun toimintaparodiaa. Kaiken kruunaa täydelliseksi hiottu irtonainen svengi – puhallinosiot natsaavat häikäisevästi tappokomppiin sekä mehevään Hammond-helmeilyyn. Kuuntelijan on pakko nikkailla mukana, sillä tekemisen rattoisuus on tarttuvaa lajia. (MK)

 

Quentin Ghomari, trumpetit, Raphaël Quenehen, saksofonit, Sébastien Palis, B3-urut, piano, Thibault Cellier, kontrabasso, Jérémie Piazza, rummut, bongot

1. A Chicken in a Bottle (Raphaël Quenehen) 4.28
2. Monsieur Shadows (Quentin Ghomari) 5.46
3. Bierbeek (Jérémie Piazza) 5.02
4. Hermanos (Sébastien Palis) 6.45
5. Moquette (Quentin Ghomari) 6.07
6. Plain Gold Ring (George Stone) 5.13
7. El Toro (Thibault Cellier) 7.52
8. 160 Bpm (Quentin Ghomari) 3.34
9. Pour André (Sébastien Palis) 5.05

Vapaat äänet – Papanosh to 20.4. Turussa ja pe 21.4. Salossa.

Takaisin

Artikkeli luettu 332 kertaa