Pauli Lyytinen Machinery

Kuvat:

07.03.2016 16:14


Pauli Lyytinen: Machinery

Pauli Lyytinen Machinery

Eclipse music, ECD-201635

Kuopion koulukunnan puhaltaja tökkää puattinsa Kallaveille, sille samalle, jossa äet pyllyn pesj… yksinäinen tenori lurittaa omiansa. Vanhan kalastajan viiksi väpäjää… hankaintappi naraja. Ahvenparvi kirmaa pitkin pintaan. Jokunen tarttuu kalastajan syöttiin… hauki, perkele! Kestääkö siima? Missä haavi? Sinne meni… takaisin kohti kotirantaa.

Asialla saksofonisti Pauli Lyytinen, tuttu monesta kokoonpanosta. Niin fonistina kuin muidenkin vempaimien parista. Yhdensorttinen kauhukakara, mutta timantinkova soittoniekka. Omien polkujensa kulkija.

Ykkösraidan täysin akustisesti tenoroidun antoisan kalaretken jälkeen vuorossa olisi nokoset rantamökissä, mutta verenhimoinen hyttynen ei anna hetken rauhaa. Neulanterävä imupiikki-inisijä yrittää, yrittää, yrittää… oikealta, vasemmalta, ylhäältä, alhaalta… käsi huitoo, koukkii ja haluaa napata… inisijä nauraa ja iskee takavasemmalta… tukkoisen tuskattuvaa…  myös soitollisesti. Upea juttu.

Seuraavana ollaan sakspiipun moninaisen rassailun parissa levyn nimikkokappaleessa Machinery. Koputuksin, kipsutuksin ja onton ollottavin efektein päästetään varsinainen soittoluritus irti juuri rakennetun taustarytmityksen päälle. Homma kulkee kuin yksipyttyisella Wickströmillä. Makoisan kiireettömästi, mutta sutjakkaan luistavasti. Maittavaa luritetlua ja intensiivistä puhaltelua.

Ekumeenisen harras, suorastaan pelottavan julma alku syntiselle kurjalle kuun valaisemassa kalvakkaassa herran huoneessa. Ikivanhan urkupilliston vuotava paljeilma suhajaa. Mörkkiin tunnelmaan tulee tuomiopäivän tilalle kirkkautta saksofonin hauraan puhtauden myötä. Nyt ollaan elektroniikan ja sielun ravinnon muodostamassa hallusinaatiossa. Isossa tuvassa, jossa punnitaan lopun alkua. Massiivisen komea yhden miehen spektaakkeli.

Liekö edellisraidan mahtipontisuus saa maanmatosen melakoliseksi. Maalailemaan tummin sävyin kukkasten keskellä lähteellä istuvaa neitosta, jonka ympärillä parveilevat sudenkorennot ja perhot. Kunnes paikalle rynnistää Suvasveden emäntäkerhon puhua pulputtava retkue…

Kun romantiikka se ei sovi jätkälle, heittäytään seuraavaksi poikkitaiteen ja impron rahisevaan maailmaan. Soolosoitto kulkeen ruosteisten putkien ja rätisevän radioaallon myötä kuulijan nautinnoille. Elämää ja elektroniikkaa…

Nyt haetaan nurkkia… kahdeksaa sellaista. Tai oikeammin useamman kuution verran. Uskomattoman soman kaksoissaksofoinnin myötä. Elektroniikan avustuksella että ontolla kopiorytmityksellä.

Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Nyt tukkoisen rytmikkäänä monitahokkaana. Ikäänkuin puolensadan vuoden takaisen Mossen kyydissä kuoppaisella itäkarjalaisella tiellä. Ristiriitaa puhkuu maittavan messevä sakspiippu länsimaisen irvokkaasti. Rytmillisesti töpöttäen ja keinuen kevyesti. Hyvää tuulta ja elämän eliksiiriä. Hiihoo… ja kuitenkin hän herää lopuksi  Shujskoe Shossen varrella olevassa Petr Hotelissa Petroskoissa…

Huiman pelimannin huima levy, jossa siis yksi mies tekee kaiken yksin. Livenä, ilman mitään jälkiäänityksiä. Aseinaan omat saksofonit  että efektilaitteet. Uskomattoman upeita sävelmaailmoja että mielikuvia. Tunnelmoinnista karhean raastavaan freehen. Herkistä kosketuksista poikkitaiteelisiin sellaisiin.

Lyytinen saa saksofoneistaan irti jumalottaman kirjon erilaisia äänikuvia. Ja mikä parasta, yhtäaikaisesti. Efektilaitteiden myötä on mahdollista kasvattaa kokonaisuutta, hyttysen kusennasta tuomiopasuunain jylinään.

Hänen soittovarmuutensa ja soittimensa hallinta kuorruttaa kokonaisuuden. Puhumattakaan sielukkuudesta, jolla hän antautuu musiikkinsa tulkisi. Erinomaista.

Suosittelen kaikkien kuunneltavaksi että katsottavaksi, sillä cd:n lisäksi on saatavilla mukaan DVD, joka näyttää Lyytisen soiton elävänä kuvana.

Ostakaa heti, älkääkö ihmetelkö. Tämä on monitahokkaan herkullinen juttu! (OR)

 

Pauli Lyytinen tenor and soprano saxophones, effect pedals

Recorded and filmed in Universum tauter, Helsinki on the 9th of November 2015
Recorded and mixed by Joonas Saikkonen 
Mastered by Sigurdur Rögnvaldsson

1. Old Fisherman 6:03
2. Return of the Mosquito 2:54
3. Machinery 5:05
4. Moon Church 10:53
5. Mental Illusion 3:59
6. Modern Times 2:56
7. Cubes 5:12
8. …And He Woke Up In Petroskoi 7:08

All Music by Pauli Lyytinen

Albumi myös rajoitettuna CD+DVD -painoksena.
Filmed and edited by Hekla Productions (Sigurdur Rögnvaldsson & Cansu A-R)

 

 

.

Takaisin

Artikkeli luettu 670 kertaa