Peirani & Parisien Duo Art 

Kuvat:

21.09.2016 14:59


Parisien & Peirani Duo Art: Belle Epoque

Belle Epoque

ACT Music, ACT 9625-2

Kun on livenä nähnyt, kuinka paljaat jalat ja etenkin ukkovarvas naputtelee esiintymislavalla tahtia pirunkeuhkon puhkuessa pitkän, partasuisen komentajan revityksessä. Tai taisteluparin poskien pullistellessa Dizzy -malliin omenaisena soprasaksofonin sävelkiemurteluissa. Sopusointuista, riitasointuista, tutulla rytmipoljennolla, avantgardisilla askelilla… kaikkea sekaisin, mutta sulavan menevässä sovussa… oli nautinnon määrä suunnaton.

Asialla ranskalaisveijarit, haitaristi Vincent Peirani ja sopraanofonisti Emile Parisien. Ranskalaisen musiikkirevyyn tosikot, joille hymy esityksen aikana oli tuntematon käsite. Mutta herrojen musiikki hymyili sitäkin enemmän. Niin myös tällä levyllä.

Tuon hymyn ovat huomanneet myös musiikin palkitsijat, sillä molemmat herrat on palkittu Ranskan musiikkialan arvostetuimmassa gaalassa, Victoires du Jazzissa, Perisien vuonna 2014 ja Peirani vuotta myöhemmin. Saksalaiset palkitsivat herrat vastaavassa gaalassaan Echo Jazz Awardsissa 2015.

Tällä levyllä kuullaan oiva sekoitus herrojen osaamista. Alkuun lähdetään Peiranin haitarin koko raidan läpi samasointisena komppauksena, johon Parisien maalaa haikean kaunista sävelkuvaa. Sööttiä, joka muuttuu välillä  keimailevaksi pariisilaisuudeksi, vaikka levykansi väittää sen olevan egyptiläistä fantasiaa. Niin tai näin… Sidney Bachetin omalaisensa makupala heti avajaisiksi.

Kakkosraita onkin sitten yhdenlaista sekoilevaa sittisontiaisten lentoa. Tosin tuttua sellaista, sillä kyseessä on Temptation Rag. Kappaleen perusteema kuvioituu maukkaana sopraanona ja haitari rytmittelee että kukertelee ristiriitaisesti että silkkihansikkain… muuttuen välillä Seinen rantamaisemien musette-tanssailuksi… charmant…

Seuraava raita Bechetin Song Of Medina täydentää edellisraitojen soitannollisen viestin… tavallaan koko levyn syvin sielu puristetaan nyrkinsilmään.

Taiturimaista haitarointia tuoden monin osin mieleen oman virtuoosimme Kimmo Pohjosen. Todellisen pelimannin soolottelua ja komppia. Herkällä tunteella ja kauniin juoksevalla soinnilla että kääntöpuolena räjähtävän voimallisella paatoksella. Todellista herkuttelua… sieluun porautuva tunnelmaa. Diskanttipuolen vienolla hyväilyllä ja basso-osaston jyreällä komennolla.

Aivan samoja rikkauksia löytyy Parisien puhaltelusta. Liikutaan tunnetilasta toiseen. Maalataan haaleilla pastelliväreilää utuista maisemaa ja hypähdetään hetkessä mustanpuhuvaan puuveneen tervaukseen. Valtavan hienolla pieteetillä. Osaavalla sielukkuudella.

Tämä levy on kuin rapean makoisaa kroisanttia tai macaron -leivosta, sitä suussasulavaa… herkkuja, joita vain ranskalaiset osaavat tehdä. Tällä levyllä erilaiset makuvivahteet ja soitinten monitahokkuus ovat elementissään… koskahan meillä opitaan jälleen käyttämään ja arvostamaan haitaria, niin soittimena kuin erityisesti jazzsoittimena.

Hieno kattaus taitavilta pelimanneilta. Samalla hieno osoitus siitä, mitä kaikkea isosta maailmasta löytyy.

Ostakaa omaksenne tai menkää konserttiin, kun kohdallenne sattuu. Suositukseni! (OR)

 

Vincent Peirani accordion, Emile Parisien soprano saxophone

Recorded by Jean-Paul Gonnod, October 26 – 28, 2013 at Studio de Meudon, France. Assistant: Nicolas Isnard
Mixed by Jean-Paul Gonnod at Studio de Meudon
Mastered by Klaus Scheuermann 

1. Egyptian Fantasy (Bechet, Sidney) 04:48
2. Temptation Rag (Lodge, Henry) 05:35
3. Song Of Medina [Casbah] (Bechet, Sidney) 08:00
4. Hysm (Parisien, Emile) 06:39
5. Le Cirque des Mirages (Peirani, Vincent) 06:49
6. Place 75 (Parisien, Emile) 04:31
7. Schubertauster (Peirani, Vincent) 09:20
8. St. James Infimary (Irving, Mills) 04:20
9. Dancers In Love (Ellington, Duke) 04:21

 

Takaisin

Artikkeli luettu 482 kertaa