Pekka Tegelman & Quartegel

Kuvat:

03.04.2017 16:44


Pekka Tegelman & Quartegel: Pekka Tegelman & Quartegel

Pekka Tegelman & Quartegel

KULU 004

Kuopiolaisperäinen kitaristi Pekka Tegelman, tuttu mm. menneisyyden Finnforestista kuin yhteistyöstä Petri Petterssonin, Liisa Tavin ja Sakari Kuosmasen kanssa, on koonnut ympärilleen kovanluokan yhtyeen; saksofonisti Manuel Dunkel, rumpali Markku Ounaskari sekä basisti Tero Siitonen. Vaikka soittokunta on kova, sen esittämä musiikki on pääosin autereisen ilmavaa ja melodisen leijailevaa. Mielenrauhaa ja keveyttä…

En tarkoita tuolla edellämainitulla mitään pliisuutta tai oikopolkukäveleskelyä, vaan täysipainoisen nautiskeltavaa, harmonista ja lämpöistä läsnäoloa. Kuulasta kauneutta ja ulottuvuutta. Sellaista, joka pääsee nousemaan korkuksiin vapaana kuin taivaan lintu… vastakohtana monelle häkkiin ahdistetulle kuomalleen.

Pääroolissa on saksofonisti Dunkel, jonka upeat puhaltelut ovat parhaimmillaan sielun syvyyksiin porautuvaa eliksiiriä. Sellaista, jota aito luontokin tarjoilee, kun sitä osaa oikealla tavalla lukea… siis kaukana kiireisten kaupunkien sykkeestä. Toisaalta Dunkel muutamaan otteeseen möyryää tenorillaan tuota viime mainittua. Mutta sitäkin mallikkaalla menovaihteella.

Tegelmanin kitara äityy tuolloin myös rajuihin revityksiin, jotka lyövät sykettä muutoin hillityn auvoisaan musiikkiplättyyn. Maestro kuitenkin itse pysytteleen levyllä sopivan aistikkaasti taka-alalla antaen Dunkelille tilaa maalailla tunnelmaa. Tunnelmaa, johon hän tosin yhtyy laskelmoivan kauniilla otteella.

Huomio kiintyi myös Tegelmanin hienoon kokonaistyöstöön ja sen monitahoisuuteen. Ukon soitto vain paranee kuin viini vuosien kuluessa… ilman etikoitumispelkoa. Sähkökeppi vonkuu tarvittaessa nuoruusmalliin. Eikä sormet akustisenkaan pelin kaulailussa ole jäykistyneet.

Basisti Siitonen saa myös muutamaan otteeseen hieman eturivin tilaa soolotteluunsa. Muutoin hän rakentelee rumpali Ounaskarin myötä tukevaa taustamattoa Dunkelin ja Tegelmanin työstötallustelua varten.

Ounaskarin monitahokkuus että vuosien tuoma kokemus ovat jälleen kerran nautittavat. Ei mitään liikaa tai liian vähän. Kaikki hienossa balansiissaa ja värigenressä. Tosin taustatyöstön täydellinen hahmotus vaatii ehkä useamman kuuntelukerran. Mutta ei hätiä mitiä, sillä tämä levy kestää ne.

Tämän aistikkaan kokonaisuuden kruunaa Pekan velipojan, soundiseppä Jussin jenkkilässä suorittama loppuhionta.

Mukavaan tasapainoinen ja omanlaisensa hyvänmielen kokonaisuus. Sellainen, joka tarjoilee soivan kauneuden ja kuulauden lisäksi sopivasti raastavaa rytmiä ja verenpaineen nostoa.

Muikean makoisaa kuultavaa. (OR)

 

Pekka Tegelman, electric and acoustic guitars, piano and keyboards, voices Markku Ounaskari, drums, Manuel Dunkel, soprano and tenor saxophones, Tero Siitonen, double bass
Additional musicians: Pete Korpela, congas and miscellaneous percussions, Jussi Tegelman, second drumset in ”Time to Time”, additionak percussion

Recorded in E-Studio, Pitäjänmäki December 2015 by Jyri Riikonen
Mixed and mastered in March 2016 Nevermind Ranch, Green Valley by Jussi Tegelman
Additional recordings (acoustic piano and voices, guitars) in Nevermind Ranch by Jussi Tegelman
Voices for ”Song 2: The Twilight” recorded in Havusound Studios, Vuosaari by Jake Havukainen

1. All Folks 5:28
2. Do Ra Mi 5:02
3. Two Towns 3:54
4. Big Tremolo 6:14
5. When Ying Goes Yang 4:09
6. Song 1: The Dawn 2:20
7. Path 3:29
8. Time To Time 5:34
9. Song 2: The Twilight 5:07

Music by Pekka Tegelman

Takaisin

Artikkeli luettu 671 kertaa