Peter Danemo & Norrbotten Big Band

Kuvat:

30.12.2016 10:51


Prophone PCD 162

Hedvigsnäs

Luulajassa toimiva Norrbotten Big Band on 1980-luvulta lähtien tehnyt yhteistyötä lukuisten ruotsalaisten ja ulkomaisten solistien ja säveltäjien kanssa. Orkesterin käydessä Helsingissä reilut kolme vuotta sitten sen kapellimestarina oli omaa musiikkiaan johtanut Maria Schneider, mikä hyvin kuvaa orkesterin tasoa.

NBB:llä on ollut myös vuosittain vaihtuva ns. residenssisäveltäjä, jonka tehtävänä on kirjoittaa orkesterille uutta musiikkia. Tänä vuonna siinä roolissa on suomalainen Outi Tarkiainen. Toissa vuonna säveltäjä oli Peter Danemo, jonka sävellyksistä tämä NBB:n syksyllä ilmestynyt Ruotsin radion tekemistä konserttiäänityksistä koostuva uusin levy.

Danemo on tullut tunnetuksi ennenkaikkea rumpalina, joka omien kokoonpanojensa lisäksi on soittanut lukuisissa muissakin yhtyeissä ja levyttänyt kolmen vuosikymmenen aikana runsaasti Ruotsin lisäksi myös Tanskassa.

Säveltäjänä Danemo on taitava, kiistaton ammattimies. Hän osaa hyvin käyttää ison orkesterin mahdollisuuksia erilaisten sointien rakentamiseen pystyen myös rakentamaan kappaleet hyvin eteneviksi. Tarjolla on myös runsaasti kauniita melodioita, jotka usein muistuttavat elokuvissa kuultavaa musiikkia.  Erityinen herkistelykappale on levyn nimikappale Hedvisnäs, jossa säveltäjä maalaa nostalgisia lapsuusmuistojaan hellyyttävin sävyin.

Pienenä miinuksena kokonaisuudessa on silti , että tempoissa on vähän vaihtelua, sillä yhtä lukuunottamatta kappaleet ovat alle mediumin. Onneksi orkesteroinneissa on enemmän vaihtelua.

Sovituksissa on hyvin paikkoja solisteille, joita useimmissa kappaleissa on yksi tai kaksi, joilloin muusikoilla on tilaa soolojen kehittelyille. Solisteista innostavimpia ovat saksofonistit Robert Nordmark ja Håkan Broström, joista viimemainitun pari alttosooloa ovat mielestäni levyn solistilliset kohokohdat.

Norrbotten Big Band, solisteina Robert Nordmark, tenorisaksofoni, Per Moberg, baritonisaksofoni, Janne Thelin, bassoklarinetti, Christian Spering, basso, Peter Dahlgren, pasuuna, Peter Lindhamre, trumpetti, Håkan Broström, altto- ja sopraanosaksoni, Arvid Ingberg, pasuuna, Dan Johansson, flyygelitorvi, Adam Forkelid, piano.

Äänitys: Christer Blomgren, Kjell Oskarsson & Mats Lundstedt, Kulturens Hus, Luulaja marraskuu 2015. Miksaus ja tuotanto: Peter Danemo. Masterointi: Thomas Eberger.

1. Antoine
2. Prelude
3. Monolithos
4. 5-56
5. Synthesis
6. Woodland
7. Rudhme
8. Hedvigsnäs
9. Even The Odds

Takaisin

Artikkeli luettu 418 kertaa