Phronesis

Kuvat:

08.05.2014 19:04


Phronesis: Life to Everything

Life to Everything

Edition EDN1050

Tässäpä vaihteeksi virkistävän pirteä pianojazztrio, jonka musiikista ei puutu energiaa, vauhtia, yllättäviä käänteitä eikä rytmistä sykettä. Tämä on brittiläis-tanskalaisen trion viides albumi ja äänitetty livenä kolmelta keikalta lontoolaisessa jazzklubissa. Parin vuoden takaisen Walking Dark -albumin julkaisun jälkeen trion suosio on ollut kovassa nousukierteessä, ja maine leviää koko ajan lisää. Kaksi USAn ja Kanadan kiertuetta on jo takana, samoin yksi Australiassa. Trio tullee vääjäämättä olemaan entistä enemmän esillä myös Euroopan festivaali- ja klubikeikoilla – kysyntä on vahvassa kasvussa.

Life to Everything saa tietysti jossain määrin lisäpotkua riemastuneen yleisön ansiosta, mutta perusvahvuudet löytyvät suoraan kolmikon soittotaidoista sekä puhtaasti musiikillisista ansioista. Phronesis on ensisijaisesti kollektiivi, ei ”pianistin johtama” trio. Kollektiivisuus ja demokraattisuus ilmenevät siitäkin, että he haluavat listata soittajistonsa toisin kuin monet muut pianotriot: ensimmäisenä mainitaan basisti, sitten vasta on vuorossa pianistin nimi. Myös albumin sävellykset jakaantuvat tasapuolisesti, kolme kappaletta kultakin soittajalta.

Kaikki kolme muusikkoa osoittautuvat selvästi omien soittimiensa tekijämiehiksi. Myös solistisesti. Näin voi sanoa vaikkei levyllä paljon sooloja olekaan sanan varsinaisessa merkityksessä. Esimerkiksi Song for Lost Nomads alkaa pitkällä pianointrolla, mutta enimmäkseen Ivo Neamen soolot ja kappaleiden teemat sekoittuvat juoheasti keskenään. Basisti Jasper Høiby, joka siellä täällä maustaa tätä kolmiosoppaa mukavasti myös jousitekniikallaan, saa sentään neljä soolopätkää, jotka hän esittää tyylillä ja taidolla. Rumpali Anton Eger on energinen duracell-pupu, joka piiskaa kioskiaan väsymättömällä innolla antaen samalla oivaa lisäpotkua kanssasoittajilleen. Päätöskappaleessa hänellekin aukeaa soolon paikka, ja sekös klubiyleisöä innostaa.

Trion parasta antia on kuitenkin sen sisäinen koheesiovoima. Kolmikko paahtaa eteenpäin kuin hyvin voideltu kone. Kaikki osaset palvelevat kokonaisuutta, juohevasti ja luontevasti. Ja juuri se tekee sekä tästä levystä että triosta maanmainion. Nimi Phronesis kannattaa painaa mieleen.

Jasper Høiby, basso; Ivo Neame, piano; Anton Eger, rummut.

Äänitys: Matt Robertson, The Cockpit, Lontoo, 16. ja 17.11.2013. Miksaus: August Wanngren, Kööpenhamina, joulukuu 2013. Masterointi: Thomas Eberger, Tukholma 2013. Kannen suunnittelu: Dave Maric. Julkaistu huhtikuussa 2014. Tuottaja: Phronesis.

1. Urban Control (Eger) 7:53

2. Phraternal (Neame) 6:33

3. Behind Bars (Høiby) 9:01

4. Song for Lost Nomads (Neame) 7:01

5. Wings 2 the Mind (Høiby) 8:41

6. Nine Lives (Høiby) 6:35

7. Deep Space Dance (Neame) 5:02

8. Herne Hill (Eger) 5:02

9. Dr Black (Eger) 7:38

Kokonaiskesto 63:28

Takaisin

Artikkeli luettu 924 kertaa

Translate »