Ralph Alessi

Kuvat:

09.06.2016 10:16


Ralph Alessi: Quiver

Quiver

ECM 2438

Trumpetisti ja säveltäjä Ralph Alessi syntyi vuonna 1963 San Franciscossa musikaaliseen perheeseen. Isä oli klassisen musiikin trumpetisti ja äiti oopperalaulaja. Kun jazzkärpänen puri nuoreen Ralphiin, oli onni etteivät klassistaustaiset vanhemmat vastustaneet poikansa uravalintaa. Onneksi jazzille, eritoten. Sillä Alessi on monipuolinen ja hieno JAZZmuusikko (ja säveltäjä). Soittamisen ohella hän on tehnyt pitkään myös merkittävää opetustyötä, jota sitäkään ei missään tapauksessa pidä väheksyä. Nyt käsillä oleva Quiver on oiva osoitus Alessin muusikkoudesta.

Alessi tuli laajempaan tietoisuuteen saksofonisti Steve Colemanin yhtyeen kautta. Sittemmin hän on omien kokoonpanojensa ohella soittanut mm. Jason Moranin, Uri Cainen, Don Byronin, Ravi Coltranen ja monien muiden yhtyeissä. Soittipahan hän hienosti myös taannoin julkaistulla upealla Michael Formanekin Ensemble Kolossus -levyllä (ks. JR 19.04.2016).

Ja hienosti hän soittaa tällä omalla uutuudellaankin. Vaan eipä toki löydy moitteen sijaa muustakaan miehistöstä – päinvastoin. Pianisti Gary Versace säestää hienosti ja miehen sooloista löytyy sekä tyyliä että ajatusta. Komppipari Drew GressNasheet Wait olisi kuin unelma vaikka mihin tahansa bändiin. Gressin bassosoolot (niitä on useampi) eivät kuulu siihen ”klassiseen” ajatukseen, että jaaha, nyt tuli se pakollinen bassosoolo. Waits takaa myös hyvän ja rullaavan kompin. Tämän musiikin tyyliin sopii runsas sutien käyttö.

Alessin oma soitto on tyylikästä ja lyyristä. Hän kulkee oikeastaan koko ajan keskirekisterissä, jolloin tuo lyyrisyys ja melodisuus tulevat hyvin esiin. Henkilökohtaisesti pidän tämänkaltaisista sävykkäistä soittavista trumpetisteista enemmän kuin virtuoosimaisista kovaa ja korkealta soittavista torviniekoista (big band -jutut tai reipas salsa / kuubalainen musa ovat tietysti asia erikseen, tyylilajistahan asia muutenkin riippuu).

Lyyrisyys ja melodisuus ovat sanoja, jotka kuvailevat hyvin myös levyn musiikkia kokonaisuudessaan. Keskitempoissa liikutaan, mutta tasaisuus ei kuitenkaan missään nimessä puuduta. Hyvät melodiat ja hyvät soolot pitävät siitä huolen. Keskimääräistä vauhdikkaampi Shush erottuu omakseen kokonaisuudesta.

Ja levyn päätösraita Do Over on todella  sähäkkää menoa. Se kuitenkin loppuu kuin seinään niin nopeasti, että pelkäsin soittimeeni tulleen vikaa. Juuri kun bändi oli päässyt hyvään vauhtiin, tulee loppu. Vain vajaan puolentoista minuutin kohdalla.

Quiver on hieno kokonaisuus, bändisoittoa, soolotyöskentelyä ja sävellyksiä (Alessin käsialaa) myöten. (TV)

 

Ralph Alessi: trumpetti, Gary Versace: piano, Drew Gress: basso, Nasheet Waits: rummut.

Äänitys: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, Oslo, huhtikuu 2014. Miksaus: James A. Farber, Avatar Studios, New York, lokakuu 2015. Kansikuva: Caterina di Perri. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Here Tomorrow (2:27)
02. Window Goodbyes (5:18)
03. Smooth Descent (6:56)
04. Heist (6:46)
05. Gone Today, Here Tomorrow (9:49)
06. I to I (6:14)
07. Scratch (5:17)
08. Shush (7:05)
09. Quiver (4:14)
10. Do Over (1:27)

Musiikki: Ralph Alessi.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 512 kertaa