Rantala Danielsson Erskine 

Kuvat:

11.09.2016 13:49


Rantala Danielsson Erskine: How Long Is Now?

how long is now?

ACT Music, ACT 9823-2

Kepeän keveää, aistikkaan groovaavaa, osin herkän koskettavaakin. Perusluonteeltaan yksinkertaisen simppeliä. Silti täyteliäisen herkullista ja erinomaisesti esitettyä. Ihmeellinen yhtälö, joka toimii hienolla ammattiotteella, kuitenkin äärettömän sielukkaasti ja käsinkosketeltavana. Hyvänmielen lähettiläänä…

Asialla tietysti mustavalkioiden ykköstykki Iiro Emil Rantala. Tuo musiikin tehosekoitin, joka on saanut kaikki, mihin koskenut tai mitä on luonut, toimimaan ja soimaan parhaaseen A-luokkaan. Niin nytkin. Mukana tällä levyllä on yhdysvaltalainen rumpalivirtuoosi Peter Erskine että ruotsalainen mestaribasisti Lars Danielsson, huippu-ukkoja molemmat.

Rantala on elementissään työstäessään koskettimistoa. Levyn 13 kappaleesta seitsemän on hänen itsensä säveltämia, joten niiden tahtipolte on ollut jo syntyessään Rantalan sormissa. Rantalan mukaan hänen tavoitteena säveltäjänä on kirjoittaa yksinkertaisia melodioita, jotka jäävät ihmisten mieleen.

No jäävätkö ne mieleen, vaiko vahvistavat mielikuvaa siitä, miten mestarillinen pelimanni Rantala on? Se on kiinni  itse kunkin omasta kuuloluista ja niiden välisestä varastotilasta. Sävellyksissään Rantala  pystyy loihtimaan jotenkin hypnoottisen upean tunnelman, joka tunkee hyvää mieltä ja sielukkuuttaa, jokaiseen. Halusipa hän sitä, tai sitten ei…

Toinen vahva elementti niin hänen sävellyksissään kuin soitossakin on huumori. Sen näkyvä tai näkymätön ote, joka kiehtoo ihmismieltä. Mutta välillä hän vaipuu unhoon kauneuden ja hempeyden valtakuntaan, osoittaen näin Rantalan omaminän herkkyyden ja kauneuden pohjimmaisia tuntemuksia… niitä, jotka usein jäävät kaiken muun peittoon… How long is now?

Lars Danielsson komentaa tuhdilla kädellä paksukielistään heittäytyen muutamaan tummanmakoisaan sooloonkin. Hänen tömäkkä tahdituksensa seuraa oivasti Rantalan irrottelua tai paremminkin iirottelua. Herjana sanotaan, että basisti on muusikon paras ystävä. Niin tässäkin tapauksessa, nyt mestarillisella soitollaan… toinen toistaan tukien.

Eikä kaksi ilman kolmatta sillä Peter Erskine osoittaa olevansa kehujensa mittainen lyömäsoittaja. Tanakan terhakkana kapuloijana tai herkän kevyenä vispilöijänä. Koko ajan juuri sopivalla tatsilla ja patteristonsa esiintuojana. Muutama irtiotto sopii hyvin levykokonaisuuteen. Nyt ”mätetään” huipputaidolla ja aistikkuudella.

Tämä levy on erinomainen osoitus siitä, että kun alan huippumiehet ovat täysin sieluin mukana soittamansa musiikin takana, on lopputulos erinomainen. Tavallaan aikalaisen poikkeava pianotriojen yleislinjasta. Nyt ei pyritä liian taiteellisiin suoritteisiin. Eikä tallata satoja kertoja äänitettyjä, osin tylsistettyjä polkuja. Nyt irrotellaan, siis iirotellaan kevyen kulkevasti. Toisaalta herkän aistikkaasti. Koko ajan melodisen soivasti.

Tämä levy kestää kepoisasti useamman soittokerran. Aina yhtä hyvän makuisen. (OR)

 

Iiro Rantala piano, Lars Danielsson  bass, Peter Erskine drums, percussion

Recorded, mixed and mastered by Adrian von Ripka at Bauer Studio, Ludwigsburg, June 10 & 11, 2015
Produced by Siggi Loch 

01. Voyage (Kenny Barron) 04:18
02. How long is now? (Iiro Rantala) 03:59
03. Snapchat (Iiro Rantala) 04:10
04. Taksim by night (Lars Danielsson) 04:50
05. Little wing (Jimi Hendrix) 04:53
06. Trust (Iiro Rantala) 04:46
07. Assisi (Iiro Rantala) 05:35
08. Kyrie (Johann Sebastian Bach) 04:19
09. Each breath (Peter Erskine) 03:23
10. A nut (Iiro Rantala) 03:57
11. Bruno (Iiro Rantala) 06:12
12. Topi (Iiro Rantala) 04:00
13. Choral (Lars Danielsson) 02:41

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 546 kertaa