Rantama Trio

Kuvat:

26.05.2016 12:25


Rantama Trio - Catching The Mystery Train

Catching The Mystery Train

Rantama 01

Nuoria lupauksia esittelevässä ”TVO Presents”-sarjassa viime kesän Pori Jazz -Street Stagella esiintynyt kuopiolaisen kitaristin Timo Rantaman luotsaama Rantama Trio on nyt pari kuukautta sitten julkaissut debyyttialbuminsa Catching the Mystery Train. Trion muodostavat Timon ohella sähköbassoa soittava Tatu Back ja rumpali Iiro Laitinen.

Nopeasti instrumentaation pohjalta ajatellen voisi kuvitella trion musiikin olevan hyvinkin rockvetoista. Vajaan 40 minuutin pituinen viiden kappaleen albumi sisältää Rantaman omaa sävellystuotantoa, missä liikutaan kaikesta huolimatta eläväisen lavealla rintamalla jossain jazzin ja rockin hämärtyneellä rajapinnalla laaja-alaisesti tunnelmasta toiseen varsin hillityn siististi.

Rantaman levykannen sanoin ”kappaleet ovat syntyneet suureksi osaksi kauniin ja puhtaan luonnon vaikutteista, ihmisten vuorovaikutuksesta ja alituisesta ympäröivän elinympäristömme muutoksien tuomista jännitteistä. Uskon ja toivon, että kuuntelemalla tätä levyä voitte löytää villin ja arvoituksellisen, läpi maiden ja mantujen, kiitävän junan matkassa näitä ajatuksiani.”

Ihmisten sisällään pitämät salaisuudet ovat olleet Rantaman ajatuksissa säveltäessään aloituksena kuultavan Lifelong Secret -kappaleen. Alkutunnelma on abstraktisen avaruudellinen, mistä kumuloitui jamityylinen rento ja vapautuneen ilmava eheys. Levyn nimikkokappale Catching the Mystery Train oli alkujaan tietojen mukaan yhtyeen ensimmäinen yhteinen kappale. Alkuun hieman balladityyppisesti liikkeelle lähtevä kappale muuttuu kuitenkin laajemmaksi yhtyeelle ehkä tyypilliseksi Rantaman kitaran kautta avautuvaksi maisemallisuudeksi.

Alussa hitaan kauniisti ja tunteellisesti liikkeelle lähtenyt Flowerbed tuo mieleen ahdistuksen ja tuskan tunteen. Kappaleen ilme muuttuu kuitenkin matkan aikana. Trion soitto paisuu Rantaman kitaran johdattelemana voimallisesti iloiseen maalailuun ja loppua kohden meno yltyy huikean massiiviseksi ilmaisuksi.  Vahvoja rock-elementtejä ja paineistettuja voimaosioita uhkunut Uneasy Thoughts on taas rivakkaa menoa.

Rockmaista tempoa ja energistä rankkuutta vahvistaa lisäksi Iiro Laitisen purevan voimallinen rummutus. Rantaman kitaran revitys yltyy mahtipontisen uhmakkaaksi. Lopetus äityy vielä tuhoisammaksi massamaiseksi äänivyöryksi.  Lopuksi soitettu Ride oli alussa mietiskelevän hidas, mutta loppua kohden varsinaiseksi voimatestiksi muuttunut vedättely vei taas ajatukset rock-musiikin pakeille.

Rantama Trio elää suurelta osin johtajansa Timo Rantaman voimallisen kitaran käsittelyn kautta. Catching the Mystery Train sisältää paljon myrskyisiä vedätyksiä, mitkä ehkä ovat vähän liiankin raadollista äänenkäytöltään, mutta löytyy levyltä myös herkkyyttä, tunteellista kaipuuta ja hienoista surumielisyyttä, missä jazzin melodisuus tulee esille. Rockmausteet edellä tämä trio kaikesta huolimatta mielestäni elää ja hengittää modernin nykymusiikin ehdoin.

Levy tuli julkaisuun maaliskuun alussa omakustanteena, mutta toukokuussa Trio on solminut levytys- ja jakelusopimuksen Eclipse Musicin kanssa, minkä johdosta alun perin omakustanne julkaistiin uudelleen laajemmin 13.5.2016 ja sitä on nyt saatavissa levy-yhtiön kautta. Uusi levykin on suunnitteilla ensi vuoden alkupuolelle. (JKi)

Timo Rantama: kitara, Tatu Back: bassokitara, Iiro Laitinen: rummut

Äänitys, miksaus ja masterointi: Aapo Partanen, live äänitys, Mediapolis Studios, Tampere. Kannen kuva: Marko Soramäki. Kannen graafinen suunnittelu: petrilampela.com. Julkaistu: 3.3.2016

  1. Lifelong Secret 8:11
  2. Catching The Mystery Train 6:10
  3. Flowerbed 8:16
  4. Uneasy Thoughts 6:02
  5. Ride 8:24

Kaikki kappaleet ovat Timo Rantaman kirjoittamia ja yhtyeen yhdessä sovittamia

Kokonaiskesto 37:04

Takaisin

Artikkeli luettu 713 kertaa