Richie Beirach & Gregor Huebner

Kuvat:

19.06.2017 22:32


Richie Beirach & Gregor Huebner: Live at Birdland New York

Live at Birdland New York  

ACT 9839-2

Pianisti Richie Beirachin trio kunnostautui hiljattain Claudio Monteverdin musiikin tulkitsijana ACT-yhtiön kokoomalevyllä Monteverdi In the Spirit of Jazz (JR 09.05.2017). Nyt sama perustrio, viulisti Gregor Huebner ja George Mraz bassossa, on laajentunut kvintetiksi kahdella kovalla nimellä. Mukana ovat nimittäin myös kaikkien jazzin ystävien hyvin tuntemat trumpetisti Randy Brecker ja rumpali Bill Hart.

Meininki on tuntuvasti vauhdikkaampaa ja väkevämpää kuin hillityissä Monteverdi-tulkinnoissa. Heti kärkeen viisikko paahtaa huikeassa up-tempossa oman versionsa jazzklassikosta You Don’t Know What Love Is. Tempon lisäksi ryhmä ottaa reippaita vapauksia varioimalla myös itse perusteemaa melkoisesti. Sointupuolikaan ei ihan täysin kulje Gene de Paulin viitoittamalla polulla. Turhaan ei Birdland-klubin yleisö riemastu kuulemastaan.

Vauhtia ja mainiosti svengaavaa menoa seuraa jatkossakin. Esimerkiksi vanhan kunnon Johann Sebastianin (sukunimeltään Bach) Siciliana taipuu näiden miesten käsittelyssä sujuvasti ja sopuisasti meneväksi ja ryhdikkääksi jazzin poljennoksi. Osasyyllinen moiseen rytmijuhlaan on tietysti Billy Hart, mies joka tietää tasan tarkkaan miten rumpupatteristoa pitää käsitellä hyvän svengin luomiseksi.

Randy Brecker taituroi kautta linjan upeita trumpettisooloja, aina kun soittotilaa saa. Hän ei nimittäin ole mukana kahdella raidalla. Beirachin ja Huebnerin väännös Bartokin bagatellista ja em. Bachin Siciliana kulkevat nimittäin pääosin trio-pohjalla. Mitä nyt Hart siivittää Bachin käyntiin. Mutta Brecker. Hän on huikeassa vedossa erityisesti avausraidalla (You Don’t Know…) sekä Huebnerin African Heartbeatissa.

Muidenkaan soittajien solistisissa taidoissa ole pienintäkään moitteen sijaa. Soolotilaa myös riittää. Muillekin kuin Beirachille, joka vaikuttaisi olevan ajallisesti ottaen eniten äänessä. Beirachin liiderikumppani, Gregor Huebner on parhaimmillaan Bartok-väännöksessä. Siinä hän soittaa  mainion rubatossa kulkevan viulusoolon ja päräyttää jossain vaiheessa vielä huikean kadenssin sen lisäksi.

Soolotilaa riittää runsaasti myös Beirachin noin 40 vuotta sitten säveltämässä kappaleessa Elm (samanniminen LP ilmestyi 1975 / ECM). Tällä versiolla on pituutta reilut 18 minuuttia, ja tuota tilaa hyödyntävät pitkine sooloineen kaikki muut paitsi Mraz.

Levyn ostavat kuulijat saavat vastinetta rahoilleen jokaisen euron edestä, sillä kaiken kaikkiaan tätä jazzin huumaa riittää peräti reilun 77 minuutin verran. (TV)

 

Richie Beirach: piano, Gregor Huebner: viulu, Randy Brecker: trumpetti, George Mraz: basso, Billy Hart: rummut.

Äänitys: Tyler McDiarmid, Birdland, New York, 25.-26.08.2012. Miksaus ja masterointi: Klaus Scheuermann. Kansitaide: Philip Taaffe. Julkaisuvuosi: 2017. Tuottajat: muusikot.

1. You Don’t Know What Love Is (Gene de Paul) 10:18
2. Around Bartók Bagatelle #4 (Richie Beirach & Gregor Huebner) 11:18
3. Siciliana (J.S. Bach, sov. Beirach & Huebner)
4. African Heartbeat (Gregor Huebner) 13:26
5. Elm (Richie Beirach) 18:40
6. Transition (John Coltrane) 13:32

Kokonaiskesto: 77:47.

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 330 kertaa