Roberto Magris / Sam Reed

Kuvat:

28.08.2013 19:15


Roberto Magris / Sam Reed - Ready For Reed - Sam Reed Meets Roberto Magris

Ready For Reed – Sam Reed Meets Roberto Magris

Jmood Records JM-006

Italian Triestessä syntynyt Roberto Magris aloitti ammattimaisen jazzuransa 1970-luvun lopulla. Uransa alkutaipaleella hän loi hyvät suhteet silloisen Itä-Euroopan jazz piireissä. Hän esiintyi paljon mm. entisessä DDR:ssä, Tshekkoslovakiassa ja Jugoslaviassa kuten myös Unkarissa ja Romaniassa. Sittemmin hän on esiintynyt ympäri maailmaa lähes kaksi vuosikymmentä vuonna 1987 perustamansa kvartetin kanssa. Hän on ollut myös ahkera levyttäjä ja omissa nimissä tehtyjä äänitteitä on syntynyt yli 20 ja sen lisäksi lukematon määrä rivisoittajana muiden levyillä.

Vuodesta 2006 asti hän on esiintynyt ja levyttänyt pääsääntöisesti USA:ssa. Silloin Magris aloitti yhteistyönsä basisti Art Davisin kanssa, joka tunnetaan levytyksistä mm. Dizzy Gillespien, Max Roachin ja John Coltranen kanssa. Hän ehti silloin ”purkittaa” ensimmäisen levynsä Kansas City Outbound Kansas Cityssä toimivalle JMood Recordsille. Art Davis kuoli kuitenkin pian tämän jälkeen vuonna 2007, mutta Magrisin yhteistyö JMood Recordsin kanssa on kuitenkin jatkunut ja tähän mennessä on ilmestynyt jo 10 äänitettä. Viimeisin niistä Ready For Reed – Sam Reed Meets Roberto Magris ilmestyi tänä vuonna sekä mukaan lukien Cannonball Funk N’ Friends, mikä julkaistaan virallisesti lokakuussa.

Magris on viime vuosina levyttänyt hyvin vaihtelevilla kokoonpanoilla, triosta aina septettiin ja jopa nonettiin. Samalla muusikot ovat vaihtuneet kokoonpanojen myötä, mutta basistin ja rumpalin paikoilla hän on käyttänyt muutamaa luottomuusikkoa. Tällä Ready For Reed -levyllä basistina toimii Dominique Sanders ja rumpusetin takana istuu Brian Steever. Molemmat ovat olleet mukana Magrisin aikaisemmillakin levyillä.  Philadelphiasta lähtöisin oleva Sam Reed (synt. 1935) on yksi jazzmusiikin legendoista, jonka kattava ura on jäänyt lähes unohduksiin jostain syystä. Tällä levyllä hän soittaa alttosaksofonia. Lisäksi varsinaiseen kvartettiin kuuluu pasunisti Kendall Moore. Sam Reedin lisäksi vierailijoina parilla kappaleella esiintyvät tenorisaksofonisti Steve Lambert ja congan ”taputtelija” Pablo Sanhueza.

Magris tekee paljon omaa sävellystyötä, mutta tällä yhteistyöprojektilevytyksellä Sam Reedin kanssa löytyy vain kaksi Magrisin omaa sävellystä. Levyllä on 10 varsinaisen soittokappaleen lisäksi raita 11, missä Sam Reed on Paul Collinsin haastateltavana. Kahden Magrisin uuden sävellyksen lisäksi hän on sovittanut uudelleen Duke Ellingtonin sävellyksen Love You Madly ja Billy Strayhornin sävellyksen Paris Blues Revisited. Loput kuusi kappaletta ovat kaikki jazzin ikinuoria standardeja.

Yhteistyölevytys Sam Reedin kanssa on vallan mainio näyte jazzin ilosanomasta. Levy on niin puhdasveristä Hard Bop -jazzia kuin ylipäätään voisi sanoa olevan olemassa. Alkajaisiksi soitettu Gene Ammonsin Jungle Strut on mukaansatempaava avaus, tyylikkäästi etenevässä kappaleessa on maittava svengi Roberto Magrisin jauhaessa Hammond B3:lla tuhdin soundin ja luoden samalla erinomaisen lähtölaukauksen. Kappaleen jännittävä lataus naputtaa mukavasti kuuloluita ja saa kuulijan tarkkaavaiseksi, mitähän tästä vielä seuraa.

The Swagger muuttuu tahtilajissa hieman hitaammaksi, mutta sama kiinteän hyvä svengi jatkuu. Love You Madly saa ilmapiirin hieman swingpitoisemmaksi, kuten vähän tunnelmallisempi Paris Blues Revisited. Sam Reed puhaltaa alttoaan ”charlieparkermaisesti”, kun Quasidomo liikkuu 66 vuoden takaisissa bebop -kauden yllättävissä alkuvaiheissa. Hammond B3 imaisee taas mukavasti svengijengin liikkeelle levyn nimikkokappaleessa Ready For Reed. Kendall Moore saa näyttävästi tilaa kappaleessa Sweet Jenny Lou Sam Reedin vastatessa aistikkaasti ja Magrisin johdatellessa soittoa loppua kohden sielukkaalla pianosoololla. Tunnelmoiden soitto jatkuu kappaleella Be My Love ja Lee Morganin Stopstart päättää levyn mukavan letkeästi.

Pääpiirteittäin tuttujen musiikin tekijöiden standardeihin perustuva sisältö on todellista jazzin historiaa ja perinnettä. Muistorikkaita ja autuaallisia kappaleita soitetaan kuin suoraan musiikin oppikirjasta. Harrasta, rauhoittavaa ja melodiarikasta, konstailematonta ja kaunista kuuntelujazzia, minkä Magris on sovittanut nautittavasti tämän tyylisuunnan perusperiaatteita hyvin kunnioittaen. Tällä levyllä tuntuu kaikki olevan kohdallaan, yksinkertaisen rehellistä, siistiä ja harmonisen tyylikästä soittoa.  (JKi)

Sam Reed: alttosaksofoni, Roberto Magris: piano ja Hammond B3 (raita 1, 7), Kendall Moore: pasuuna, Steve Lambert: tenorisaksofoni (raidat 6, 7) Dominique Sanders: kontrabasso, Brian Steever: rummut, Pablo Sanhueza: congat (raidat 1, 2, 7, 8).

Äänitys ja miksaus: George Hunt, Chapman Recording Studios, Lenexa, Kansas, USA , 1. marraskuuta 2011. Masterointi: Adam Lichtenauer, Studio City KC, Kansas City, Missouri, USA.. Tuotanto: Paul Collins. Kannen suunnittelu: Stephen Bocioaca. Kansikuva: Nadja Debenjak. Muut kuvat: Jerry Lockett. Julkaistu: 2013.

1.   Jungle Strut (Gene Ammons)  5:47
2.   The Swagger (Roberto Magris)  7:05
3.   Love You Madly (Duke Ellington, arr. by Roberto Magris)  6:49
4.   Paris Blues Revisited (Billy Strayhorn, arr. by Roberto Magris)  7:44
5.   Quasimodo (Charlie Parker)  5:03
6.   I Married An Angel (Rodgers/Hart)  6:58
7.   Ready For Reed (Roberto Magris)  5:06
8.   Sweet Jenny Lou (Carpenter/Mundy)  4:59
9.   Be My Love (Cahn/Brodszky)  5:22
10. Stopstart (Lee Morgan)  3:37
11. Audio Notebook (Paul Collins) 10:45

Sovitukset Roberto Magris

Takaisin

Artikkeli luettu 1233 kertaa

Translate »