Roberto Magris Septet

Kuvat:

11.10.2014 16:31


Roberto Magris Septet - Morgan Rewind: A Tribute To Lee Morgan Vol.2

Morgan Rewind: A Tribute To Lee Morgan Vol.2

 

JMood Records JM-007

Italialaissyntyisen pianistin, säveltäjän ja sovittajan Roberto Magrisin ura alkoi jo 1970 -luvun loppupuolella. Aina vuoteen 2002 asti Magris veti Euroopassa monenlaisia projekteja, joissa hän oli mukana taiteellisena johtajana. Nykyään tämä kansainvälisesti arvostettu pianisti on vaikuttanut jo vuosia USA:ssa esiintyen siellä jatkuvasti ja ollen samalla tiiviisti mukana JMoods Records -yhtiön toiminnassa johtavana artistina ja taiteellisena johtajana.

Omien kokoonpanojensa kanssa hän on levyttänyt yli 25 albumia, joista vuoden 2006 jälkeen 13 on julkaistu Kansas Cityssä toimivan JMood Recordsin toimesta. Hän on kiertänyt konsertoimassa yli 40 maassa, käytännössä kaikilla mantereilla.

Magris on uppoutunut jazzin historiaan ja perinteeseen suurella tarmolla ja kunnioituksella. Tämän prosessin tiimoilla hän on levyttänyt jo useita albumeja, joissa hän on lähtenyt edistämään vanhojen mestareiden musiikillista perintöä. Tähän mennessä on julkaistu pianisti Elmo Hopen, alttosaksofonisti Julian ”Cannonball” Adderleyn sekä trumpetisti Lee Morganin (1938- 1972) musiikkia sisältävät albumit.

Edward Lee Morganin elämä voidaan rinnastaa toiseen trumpetistiin Clifford Browniin, molemmat kuolivat traagisesti hyvin nuorina. Brown menehtyi auto-onnettomuudessa vain 25-vuotiaana, Morgan vaimonsa ampumana 33-vuotiaana. Molempien lyhyt ura ehti kaikesta huolimatta jättää hienoa jazzmusiikkia jälkeensä nykysukupolvien kuunneltavaksi.

Lee Morgan oli hard bop -tyylisuunnan edustaja, joka lähti 18-vuotiaana kiertämään Dizzy Gillespien big bandin mukaan. Vaikka ura jäi kovin lyhyeksi, niin hän ehti levyttää 25 albumia ja on mukana mm. John Coltranen albumilla Blue Train.  Morgan soitti myös Art Blakeyn Jazz Messengers -yhtyeessä, mutta joutui huumeongelmiensa vuoksi jättämään yhtyeen 1961. Hän palasi yhtyeeseen myöhemmin, erinomaisen levytyskauden jälkeen, paikkaamaan Freddie Hubbardin lähtöä.

Ensimmäinen osa Morganin musiikkia ilmestyi 2010. Toinen Morgan -kokoelma Morgan Rewind: A Tribute to Lee Morgan Volume 2 on äänitetty jo vuonna 2010, mutta se on lopullisesti saatu valmiiksi ja julkaistua vasta tänä vuonna (2014). Se on JMood Records -yhtiön hienon taiteellisen näkemyksen omaavan tuottajan Paul Collinsin ja Roberto Magrisin erinomaisen yhteistyön tulos. Kaksi CD:tä sisältävä albumi keskittyy trumpetistilegenda Lee Morganin musiikilliseen uraan vuosien 1963–1968 välisenä aikakautena.

Vaikka näiden kahden erillisen Morgan -albumin äänitysajankohdat ovat olleet hyvin lähekkäin, eroa on vain vajaa vuosi, niin kokoonpanot ovat merkittävästi erilaisia.  Morgan Rewind -ykkösosa soitettiin kvintettinä, toista osaa varten Magris keräsi kasaan seitsikon. Tuona 1960-luvun aikakautena Morganin musiikki oli saanut merkittävässä määrin uusia vaikutteita afrikkalaisista rytmeistä ja soittamismalleista.  Tämä on ilmeisesti ollut vaikuttamassa valintoihin, koska Magris on vahvistanut lyömäsoitin puolta ja lisännyt soittajaryhmään vibrafonisti Peter Schlambin and perkussionisti Pablo Sanhuezan.

Toki miehitys on vaihtunut muutenkin lähes kokonaan. Ensimmäisen levyn kokoonpanosta mukana on Magrisin ohella vain kontrabasisti Elisa Pruett. Rumpalina toimi tuolloin Morganin ystävä ja soittajakaveri Philadelphiasta Albert ”Tootie” Heath, jonka on korvannut Brian Steever toisen levyn septetissä.  Trumpetin varressa oli Brandon Lee, kun taas tällä uudella levyllä Morganin ”korvaajana” trumpettia soittaa Hermon Mehari.  Myös saksofonisti on vaihtunut, Jim Mairin soittaessa Logan Richardsonin tilalla.

Roberton tarkoitus on ollut luoda uudestaan näistä Morganin tuon ajan rytmeistä, melodioista ja musiikillisesta rakenteesta omanlaisensa sinetti Morganin äänimaailmaan. Magris tekee sen omalla luovalla tyylillään ja lähestymistavallaan.  Kaikki mukana olleet soittajat tarttuivat aiheeseen tehokkaalla otteella tutkien tarkkaan Morganin musiikkia ja Magrisin niihin tekemiä sovituksia.

Trumpetistilla on tietenkin vaativa tehtävä tällaisessa projektissa sen onnistumisen kannalta ajatellen. Hermon Mehari tuntuu sisäistäneen tehtävän kaikin puolin kätevästi ja saa trumpettistaan ulos raikkaan äänenvärinän. Peter Schlamb on myös keskeisesti esillä levyn kappaleissa. Hän irrottelee vibrafonista kiehtovan täyteläisiä soinnutuksia kautta linjan. Muidenkin soolot kuljettavat soittoa taitavasti, kiihkeästi ja mukaansatempaavasti.

Albumin kappaleet ovat maittavaa kuunneltavaa. CD-1 sisältää pelkästään Morganin sävellyksiä, mutta kakkos-CD:llä kuullaan Morganin kappaleiden lisäksi myös kaksi Magrisin omaa sävellystä, reippaasti viuhahteleva Libreville ja hitaasti etenevä balladi A Summer’s Kiss. Toinen levy päättyy neljän minuutin Audio osuudella, missä Paul Collins kertoo sanoin levyn sisällöstä ja Morganin musiikista.

Kahden levyn kokonaisuus Morganin musiikkia on vallan erinomainen tuote, missä 50 vuotta vanha musiikki soi kiihkeän verevästi, kiehtovasti ja täyteläisesti. ”Vanhan koulukunnan” aito jazz soi niin hienosti ja monipuolisesti kuin se mielestäni voi ylipäätään soida. Morganin musiikki on ollut aikanaan nautinnollista kuunneltavaa sen voi yksikantaan sanoa ja Magrisin septetti on omalta osaltaan saanut siitä irti vaikuttavan kokonaisuuden, mikä on uskomattoman hieno kunnianosoitus Morganin hyvin svengaavalle täysipainoiselle hard-bop jazzille. Tämä kahden CD:n levy on ehdottomasti jazzin aatelia ja hankkimisen arvoinen levy aidosta jazzmusiikista pitävälle kuuntelijalle.  (JKi)

Hermon Mehari: trumpetti, Jim Mair: tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu, Peter Schlamb: vibrafoni, Roberto Magris: piano, Elisa Pruett: kontrabasso, Brian Steever: rummut, Pablo Sanhueza: congat ja muut lyömäsoittimet.

Äänitys: George Hunt, Chapman Recording Studios, Lenexa, Kansas, USA 1. marraskuuta, 2010.  Miksaus: Robert Rebecke. Masterointi: Adam Lichtenauer, Studio City KC, Kansas City, Missouri, USA. Tuotanto: Paul Collins. Kannen suunnittelu: Stephen Bocioaca. Kuvat: Jerry Lockett. Julkaistu: alkuvuodesta 2014.

CD 1
1. A Bid For Sid (Lee Morgan) 5:59
2. Exotique (Lee Morgan) 7:53
3. Blue Lace (Lee Morgan) 7:14
4. Cunning Lee (Lee Morgan) 6:41
5. The Sixth Sense (Lee Morgan) 5:32
6. Soft Touch (Lee Morgan) 7:03
7. Gary’s Notebook (Lee Morgan) 7:38

CD 2
1. Speedball (Lee Morgan) 5:10
2. Libreville (Roberto Magris, TriesteLand Music / ASCAP) 9:29
3. Get Yo’Self Togetha (Lee Morgan) 6:51
4. A Summer’s Kiss (Roberto Magris, TriesteLand Music / ASCAP) 7:33
5. Zambia (Lee Morgan) 4:58
6. Helen’s Ritual  (Lee Morgan) 6:46
7. Audio Notebook  (Paul Collins) 3:46

Uudelleenkirjoitukset ja -sovitukset Roberto Magris

Takaisin

Artikkeli luettu 1223 kertaa

Translate »