Royal Stockholm Philharmonic Orchestra

Kuvat:

01.04.2017 06:29


Royal Stockholm Philharmonic Orchestra: E.S.T. Symphony

E.S.T. Symphony

ACT Music + Vision 9034-2

Esbjörn Svensson Trio (pianisti Esbjörn Svensson, basisti Dan Berglund ja rumpali Magnus Öström) on eurooppalaisen jazzin suunnannäyttäjiä. Yhtyeen musiikki on säilyttänyt asemansa, vaikka trion toiminta päättyi Svenssonin kuolemaan sukellusonnettomuudessa vuonna 2008. E.S.T.:n teoksia on kuultu muiden tulkintoina ja niistä on tuotettu levyjä ja muistokonsertteja, kuten Tukholman Konserttitalossa kesäkuussa 2016 toteutettu kolmen illan esityskokonaisuus.

Tuolloin lavalle astui Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, johtajanaan ja sovittajanaan Hans Ek. Orkesterin rytmisektion ytimen muodostivat puolestaan pianistilegendan työtoverit Dan Berglund ja Magnus Öström. Solisteina Tukholmassa vierailivat saksofonisti Marius Neset, pedalsteelisti Johan Lindström, trumpetisti Verneri Pohjola ja pianisti Iiro Rantala.

Kerrotaan, että Svensson vaali ajatusta sovittaa trion musiikkia isolle kokoonpanolle. Albumi on siten eräänlainen jatko luovalle prosessille, jota myös E.S.T.:n omat konsertit edustivat aikoinaan. Musiikki elää aina esitystilanteen mukaan eikä sillä siten ole lopullista, staattista olomuotoa, tuntui Svensson kumppaneineen viestivän.

Sinfoniaorkesterikonsepti lisää teosten volyymia kuvannollisesti ja konkreettisesti. Solisteista esimerkiksi Pohjola ja Rantala ovat sinut isoeleisyyden kanssa ja tuovat osuuksissaan lieskaa sointiin. Sittenkin tuoteutus jää etäiseksi – E.S.T.:n ilmaisu on ainakin minulle lähtökohdiltaan vähäeleistä zen-meininkiä ja toimii sen mukaisesti paremmin pienemmissä puitteissa. (MK)

Hans Ek, kapellimestari ja sovitukset
Marius Neset, saksofoni, Verneri Pohjola, trumpetti, Johan Lindström, pedal steel, Iiro Rantala, piano, Dan Berglund, basso, Magnus Öström, tummut

Äänitys Tukholman konserttitalossa kes’kuun 10.-12. päivä 2016, Lars Nilsson, Michael Dahlvid ja Joakim Nilsson
Miksaus ja masterointi  Lars Nilsson Nilento Studio Göteborg kesä-heinäkuu 2016

01. E.S.T. Prelude 6.42
02. From Gagarin’s Point of View 4.43
03. When God Created the Coffeebreak 6.21
04. Seven Days of Falling 7.30
05. Wonderland Suite 12.53
06. Serenade for the Renegade 6.28
07. Dodge the Dodo 6.51
08. Eighthundred Streets by Feet 5.16
09. Viaticum Suite 10.47
10. Behind the Yashmak 10.09

Takaisin

Artikkeli luettu 328 kertaa