Ruokangas – Estola – Roland

Kuvat:

24.08.2017 11:09


Ruokangas-Estola-Roland

Ruokangas – Estola – Roland

Alba Records, ABCD 408

Nyt tarjoillaan väkevää kuusikielisyyttä pohjolan valkean kaupungin suunnalta. Kaupungin, jonka jokitörmällä karjahteli aikoinaan leijona. Entisajan vapaana virranneen jokisuun tervaporvareiden mukaisesti tervaleijona. Tuo nostalginen pastilli tarjoiltiin parhaimmillaan paperilla sisustetussa peltilaatikossa… voi veljet, kuinka sokerikuorrutetut väkeväiset maistuivat hyvältä. Tuota samaa luokitusta edustaa nyt kyseessä oleva levykin.

Asialla oululainen kitaristi Heikki Ruokangas (s. 1987), joka on imenyt kitara- ja jazzoppinsa mm. Oulun konservatoriosta. Ja hyvää oppia onkin imenyt, sillä herran soittopelikäsittely on suoraviivaisen nautinnollista kuunneltavaa. Kun siihen ympätään kumppaniksi  Kööpenhaminan rytmimusiikin konsiksen kasvatit, basisti Jakob Roland sekä rumpali Olli Estola (s. 1982). Tosin viimemainitun kotikylä on edelleen Oulu.

Nyt tämä kolmikko tarjoilee monimuotoista kitaramusiikkia… modernia jazziaa monikirjavissa asusteissa. Melodisen kauniina. Sointuvana. Mietiskelevänä. Osin kokeilevana. Improvisoituna. Villinä ja vapaana. Kuvailevan kirjavana.

Ruokankaan väkevyys on moniasteista, liikkuen hellästä, mutta voimakkaasta otteesta, rajuun, jopa brutaaliin kielikäsittelyyn. Kuitenkin niin, että kokonaisuus säilyy hienosti soittajan sormissa. Herra ei sorru liikoihin teknisiin vempaimiin ja muuntimiin. Soitto  on pääosin perushallittua käsityötä. Ja siitä kumarrus ja pisteet Ruokankaalle. Musiikin henki haisee raikkaalle kuin tervaleijonat…

Merkittävää Ruokankaan esityksessä ja sävellyksissä on se, että hän on luonut omalaisensa voimakkaan tyylin, johon hän imee vaikutteita kotomaisemistaan ja Pohjanlahden perukoista. Tahtomattakin tulee paikkapaikoin yhdentymiä ”vuonotaiteilija” Terje Rypdaliin.

Juutinmaan basisti Roland on tolkun paksukielisen hallitsija. Hänen taustoituksensa, että soolo-osuutensa pelittävät aistikkaan tahdikkaina. Ammattimainen osaaminen tulee hyvin esille, ei pelkästään teknikkana vaan myös sielukkuutena. Pehmeän jykevänä, kuten Alone Together duottelu Ruokankaan kanssa…  syöksyen heti perään täräkkänä kolmikon vauhtihurjasteluun Sailfish.

Rumpali Estolan työstö on laaja-alaista soittoa. Ei siis pelkkää tahdin lyöntiä, vaan monipaikoin herkullisen monitahokasta ja värikästä musisointia. Hänen ja Rolandin luoma komppimatto antaa Ruokankaan väkevyydelle pehmeän, mutta  tanakan alustan. .. jämerästi kuin Toripolliisi Oulun torilla.

Hyvin toimiva kokonaisuus, joka tarjoilee moninaisuutta. Ei liiaksi, vaan hienolla otteella, lasia läikyttämättä. Soiton yhteenhitsaus ja toimivuus ovat hienoa kuultavaa. Ruokankaan johtajuus on väkevää, muttei muita tuhoavaa. Hänen soittonsa puhdaslinjaisuus ja soivan väkevä melodisuus ovat nk. korvanannaa. Näennäinen yksinkertaisuus pitää sisällään todellisia musiikillisia helmiä, kunhan uskaltaa vain heittäytyä täysillä soiton pauloihin.

Tämä levy antaa kuulijalleen hyvänolon tunteen että voimia tallustella elonpolkuja eteenpäin. Pisteluokituksessa ylähyllyn tavaraa. (OR)

 

Heikki Ruokangas, guitar, Olli Estola, drums, Jakob Roland Hansen, bass

Recorded by Jussi Heikkinen at Villa Viena, Oulu, 23 October 2016
Mixed & mastered by Jyrki Rebell

1. Boat Voyage (säv H. Ruokangas) 8:08
2. Grip De Sip (säv H. Ruokangas) 5:30
3. Change Of Thought (säv H. Ruokangas) 5:29
4. Alone Together (säv A. Schwartz) 6:09
5. Sailfish (säv H. Ruokangas) 3:58
6. How Deep Is The Ocean (säv I. Berlin) 5:21
7. Autumn Is Almost Here (säv H. Ruokangas) 4:45
8. Nestori (säv H. Ruokangas) 4:51

 

Takaisin

Artikkeli luettu 983 kertaa