Samuli Rautiainen Trio

Kuvat:

05.08.2017 18:43


Samuli Rautiainen Trio

Samuli Rautiainen Trio

2016 Suolavesi Records, VES-002 (C-kasetti)

Kesä ja kärpäsiä, kiire festareihin, museoihin, taidenäyttelyihin, tietysti myös sukulaisten kiusaksi… ja joka vuotista  kesäsiivousta eli työhuoneen hirvittävän sekasotkun jonkinasteista siivousta että järjestelyä… Ruumis ja sielu huutaa yksitähtistä ja löhöilyä, mutta ei auta… Paperien ja levypinojen seasta paljastuukin välillä jotain sellaista, joka on sinne vahingossa hautautunut…

Niin nytkin, sillä jo viime syksynä toimitukseen tullut kasetti pullahti esiin… Siis ihan oikein, ihka aito c-kasetti, jonka oli lähettänyt  lappeenrantalaislähtöinen jazzpianisti Samuli Rautiainen. Nuori herra (s.1989) kuuluu Sibiksen jazzosaston opiskelijoihin. Eikä syyttä, sillä niin makeasti hänen mustavalkiotyöstönsä kulkee.

Hyvin pientä kulmikkuutta paikkapaikoin on vielä hiven havaittavissa, muttei mitenkään mainittavan häiritsevästi. Tietynlainen svengaava irtonaisuus liplatti koskettimistolla kuin Saimaan aallot vuosia sitten saksofonistipeltiseppä Pauli ”Pate” Niirasen mökkisaunalaiturilla Kuivasketveleellä.

Toisaalta Rautiaisen soitto lähtee kuin lintu kädestä. Vaivattoman helpotti ja rytmikkään kevyesti. Suurella sielulla ja elämänmakuisella halukkuudella. Tästä pelimannista on meille varmasti kovastikin iloa tulevaisuudessa.

Kolmikon basisti Mikael Saastamoinen (s. 1991), tuttu persoona mm. Katu Kaiku ja OK:KO yhtyeistä  pistää paksukielisellään tämäkkää rytmitahditusta heittäen sekään muutamaan tuhdin soolonkin.Tämän savonlainnalaislähtöisen ote isoon soittopeliinsä on intensiivinen ja kuviorikas, joten soolotkin kulkevat toinen toistaan toistamatta ja kokonaisuuden vireystilan hyvin ylläpitävinä. Hidasta nautislua ja hurjan hienoa rytmilaukkaa.

Kuopion koulukunnasta lähtöisin oleva rumpali Erik Fräkin (s. 1991) meriitteihin kuuluvat mm. Katu Kaiku ja Virta -yhtyeet. Ensinmainittu kuuluu herrojen saumattomana yhteistyönä Rautiaisen iloisesti kirkertävän koskettimiston  kanssa. Fräki osaa myös aistikkuuden ja hienovaraisuuden elementit, jotka nostavat hänen suoritusarvoaan.

Kasetti ei ole pelkkää vauhtilaukkaa, vaan välillä rauhoitutaan nautiskelemaan. Eli tätä kasettia voi sanoa kokonaisuudessaan hyvän tuulen musisoinniksi. Sellaiseksi, jossa ei pyritää liian monimutkaiseen taiteellisuuteen, vaan annetaan soitton mennä omalla painollaan. Hallittuna ja aistikkaana…

Harmi sinänsä, että kasetti oli hautautunut muun materiaalin alle, ettei se päässyt ilmestettyään arfvioitavaksi. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Mukavaa kesäkuunneltavaa kaikenkarvaisessa kesäsäässä.(OR)

 

Samuli Rautiainen (p), Mikael Saastamoinen (b), Erik Fräki (dr)

Recorded and mixed by Jasse Merivirta

1. The Slang (Rautiainen)
2. Hegemony (Rautiainen)
3. I’m too sad for you (Saastamoinen)
4. Evil unity (Rautiainen)
5. …off swing (Rautiainen)
6. Unholiest Monk (Rautiainen)
7. Short meeting (Rautiainen)
8. That old feeling (Sammy Fein)

Takaisin

Artikkeli luettu 318 kertaa