Sanna Ruohoniemi

Kuvat:

27.12.2016 10:33


Sanna Ruohoniemi: Tales Of A Stranger

Tales Of A Stranger

Eclipse Music, ECD-201641

Mielenkiintoista… erittäin mielenkiintoista! Asialla on suomalainen laulajatar, joka imenyt oppiaan kotimaan lisäksi pohjoismaisista opinahjoista Tukholmassa ja Århusissa. Viimemainituissa hän on tutustunut paikallisiin muusikoihin että erilaisiin tyylivivahteisiin. Nyt kuultava jälki onkin sitten erilaisen sykähdyttävää ja rajoja rikkovaa. Iänikuinen paatoksellinen jazzlaulu on heitetty nurkkaan ja tilalla on otettu leikkisän kepoisaa sekä laidasta laitaan kirmailevaa vapaata toteutusta. Sanattomana lauluna soittajien kanssa vekkuloiden tai suomeksi että englanniksi sanaillen.

Asialla on musiikinmaisteri, laulajatar Sanna Ruohoniemi, mielenkiintoinen tuttavuus, joka ei todellakaan jättänyt kylmäksi. Levyn kaikki kappaleet ja sanoitukset ovat hänen omaa käsialaansa. Käsittämättömän nätillä kalligrafialla, mutta hurjan monitahokkaalla ja mielikuvitusrikkaalla ajatuksella kirjoitettuna.  Vapaa impro ja kuulas pohjoismainen kauneus yhdistettynä.

On erinomaisen mielenkiintoista kuunnella Ruohoniemen laulantaa sekä hänen hienoa äänenkäyttöään saksofonin taisteluparina. Hänen sanaton laulunsa että scat ovat aistikkaat, hallitut ja soivat. Vaikka kyse on vapaasta toteutuksesta, ei Ruohoniemi loikkaa varsinaisen ääniakrtobatian karsinaan, vaan tyylittelee musiikillisesti soivan aistikkaissa tunnelmissa. Todella maukasta ja upeaa kuunneltavaa. Ja tietty erilaista…

Tuo erilaisuus on kuitenkin tämän levyn todellinen rikkaus ja sopii Ruohoniemen äänelle keikistelevän mainiosti. Tottakai, koska hän on itse säveltänyt ja sanoittanut esittämänsä kappaleet, hän on tietänyt myöskin rajansa. Ja onnistunut siinä erittäin hyvin.

Kun upealle saksofonisti David Bennetille on annettu runsaasti tilaa ja ilmeistä vapautta, ovat hänen soolonsa ja käsikynkkää Ruohoniemen kanssa kulkeva yhteistyö hienoa kuunneltavaa. Soivaa, mutta ah, niin vapaamielistä… Kehut pätevät myös trion muihin soittajiin, basisti Jonas Grumstedtiin ja rumpali Simon Anderssoniin. Kokonaisuutta vahvistavat vielä omalla väkevällä otteellaan kitaristi Andy Yeo kolmella ja pianisti Klas Nevrin kahdella raidalla.

Vaikka kyse onkin hyvin vapaasta ilmaisusta, niin koko ajan soitossa säilyy melodisuus. Hieno jatkumo, joka ei pääse turruttamaan kuullijaansa, vaan kietoo hänet tunnelmaviittaansa ja läheisyytensä. Halaukseen, josta on vaikea irtautua ilman lupaa.

Ruohoniemen äänirepertueaari osoittautuu aikalaisen monitahokkaaksi ja moneen taipuvaksi. Hänen kappaleiden tulkintatapansa on myös mielenkiintoinen ja poikkeama tavanomaisesta jazzlaulannasta kouriintuntuvaa. Folk, jazz ja impro muodostavat hienon kolmiyhtenäisyyden…

Kaikenkaikkiaan tietynlaisesta kepeydestään ja yksinkertaisuudestaan huolimatta erittäin väkevä levykokonaisuus, jossa tunnesyke että draama vyöryvät kuulijan sisimpään. Totta vai tarua… päättäkää itse. (OR)

 

Sanna Ruohoniemi – laulu, David Bennet – alttosaksofoni, Jonas Grumstedt – basso, Simon Andersson – drums
Feat. Klas Nevrin – piano (#6,7), Andy Yeo – kitara (#2,8,9)

Recorded by Erik Metal and Anders Kampe at Royal Academy of Music Studio 1, Stockholm, Sweden on March 2016
Edited, mixed and mastered by Erik Metal

1. Sailing On A Moment 05:53
2. After A Riot 09:20
3. Norsk Blues 07:18
4. The View 05:25
5. Helsinki City Hue 04:51
6. Vardagsdröm 05:58
7. Tales Of A Stranger 09:26
8. Back From Egypt 06:18
9. Reminder 07:57

All compositions and lyrics by Sanna Ruohoniemi

Takaisin

Artikkeli luettu 484 kertaa