Santos Silva – Wodrascka – Meeas Svendsen – Berre

Kuvat:

30.09.2016 19:44


Santos Silva – Wodrascka – Meeas Svendsen - Berre: Rasengan!

Rasengan!

Barefoot Records BFREOD48CD

Tämä on kunnon ehtaa free jazzia parhaimmillaan! Aivan peruskamaa. Lähes täysin toinen toisilleen entuudestaan tuntemattomat muusikot puhaltavat yhteen hiileen aivan kuin he olisivat soittaneet jo iät ja ajat yhdessä.

Näin eivät asiat kuitenkaan ole. Trumpetisti Susana Santos Silva on portugalilainen, pianisti Christine Wodrascka tulee Ranskasta, ja basisti Christian Meaas Svendsen sekä rumpali Håkon Berre ovat norjalaisia, mutta jälkimmäinen on jo pitkään vaikuttanut Tanskan jazzelämässä.

Tässä muodossa nelikko soitti ensimmäistä kertaa Blow Out -tapahtumassa Oslossa elokuussa 2015. Lopputulos oli muusikoiden mielestä niin herkullinen ja onnistunut, että päätös levyn tekemisestä yhdessä syntyi alta aikayksikön. Eikä siihen sitten kauan mennytkään: reilut 36-minuuttinen mini-LP Rasengan! Julkaistiin vain vajaa vuosi ensimmäisen yhteisen keikan jälkeen.

Aavistuksen verran tunnustelevan alun jälkeen nelikon pata alkaa porista mukavasti. Milloin vienosti muhien, milloin järeästi kiehuen. Siis sekä tyyntä että myrskyä. Muusikot kuuntelevat tarkasti toisiaan ja reagoivat kuulemaansa: sehän se on aivan perussääntö silloin kun vapaakellutaan vailla kummempaa alkulähdettä kollektiivisen improvisaation vesillä.

Meeas Svendsen on bassoineen kvartetin vankka tukijalka. Aivan kuten basistien pitää bändissä kuin bändissä ollakin. Usein hän on myös tunnelmien vaihtaja eri moodista toiseen liikuttaessa. Pianisti Christine Wodrascka jää, valitettavasti, hieman varjoon kokonaiskuvassa. Sääli sinänsä, sillä hänessä olisi selvästikin ainesta olla enemmänkin esillä. Berre on luova eri puolilla settiään seikkaileva lyömäsoittaja. Hän ei rymistele eikä kolistele vaan soittaa juuri niin maltillisesti kuin pitääkin. Vaikka kilkuttelee ja päristeleekin taukoamatta.

Levyn mielenkiintoisin uusi tuttavuus on joka tapauksessa kuitenkin trumpetisti Susana Santos Silva (milloin muuten olette viimeksi törmänneet portugalilaiseen naispuoliseen freejazz-muusikkoon?). Hän on eniten esillä. Osittain jo soittimensa vuoksi (ainoa ns. varsinainen soolosoitin), mutta myös ansaitusti. Santos Silva pöräyttelee torvellaan tyylikkäästi niin pitempiä kuin lyhyempiäkin pätkiä. Välillä sordiinon kanssa, mutta enimmäkseen ilman. Hänen soitossaan on luontaista taituruutta ja – vaikka vapaan ilmaisun parissa liikutaankin – myös selkeästi havaittavissa olevaa melodisuutta. Hänellä on selvästi myös draaman tajua ja linjakkuutta.

Kautta linjan Rasengan! on tyylikäs ja tasapainoinen kokonaisuus, neljän tasapuolisesti vahvojen soittajien luova ja innostava matka vapaan improvisoinnin maailmassa. (TV)

 

Susana Santos Silva: trumpetti, Christine Wodrascka: piano, Christian Meaas Svendsen: basso, Håkon Berre: rummut.

Äänitys: Stig Gunnar Ringen, live at MIR Lufthavna, Oslo, 2016. Miksaus ja masterointi: Lasse Marhaug. Kansi: Lasse Marhaug. Julkaisupäivä: 27.06.2016.

01. Sweatshirt
02. Death by Candiru

Musiikki: Santos Silva, Wodrascka, Meeas Svenden ja Berre.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 607 kertaa