”Saxman” Syrjänen & Heikki Sarmanto

Kuvat:

02.11.2016 09:16


"Saxman" Syrjänen & Heikki Sarmanto: Latin Moon

Latin Moon

Runski Music

Se pistää alkuliman liikkeelle heti ensimmäistä tahdeista lähtien. Tennari teputtaa latinoa… rockahtavalla riemulla ja joraavalla jazzilla. Tenorin räkäinen sointi silittää vastakarvaan muun yhtymän esitellessä itseään lyhyillä soolontyngillä että messevänä yhteensoittona.

Asialla SS… ei se menneiden vuosikymmenten kummajainen. Ei vaan Sarmanto – Syrjänen yhteistyö. Työ, jossa Heikki Sarmannon sävellykset saavat uudet vaatteet kuin H.C. Andersenin sadussa. Jazzillinen perusformaatti puretaan alastomaan Panu ”Saxman”  Syrjäsen rohean räkäiseen sointimaailmaan. Siihen rujon raastavaan ihanuuteen, jota olemme saaneet hänen sakspiipustaan kuulla monessa eri yhteydessä.

Sarmanto on antanut Syrjäselle täyden vapauden muokata tuotantoaan. Ja katso, todella messevän rytmikästä ja voimaperäista ulosantia syntyi. Tuota ulosantia on tulkitsemassa kovan tason joukko yläsarjan muusikoita, joten siitä saadaan vielä hieno kuorrutus menevälle lopputulokselle.

Syrjäsen muhevan tenoroinnin ohessa sähköpianoa soittaa itseoikeutetusti Heikki Sarmanto, velimies Pekkiksen hoitaessa basson paksukielet.  Kuusikielisellä komppaa ja irrottelee Jarmo Nikku, Leevi Leppäsen hoitaessa rytmitakomoa. Puhallinsektion muodostavat Juhani Aaltonen huilutuksineen että trumpetisti- Sami Pöyhönen… jaa, että lähteekö? Kyllä lähtee ja massiivisen voimallisesti.

Pääosaa hallitsee Syrjänen vyöryen ja jyräten muun soiton päälle voimakkaalla otteella. Hänen vetäessä henkeä Nikku revittää ja soinnittelee muutaman  sointuisan soolon. Aaltonen herkistelee huilullaan ja muun orkesterin tyytyessä pääosin taustan kasaan kutomiseen. Ja mikäs siinä, kun homma kulkee tällaisella sykkeellä. Jo vain…

Tällainen täydenkaadon rytmipläjäys poikkeaa muodissa olevista soulfunkbändeistä jollainlailla räjähtävämmin, toisaalta myösa tunneläheisimmin. Ero on kuin dynamiitilla ja trotyylilla, josko joku sattuu sen tietämään. Tahti- ja tatsivoima ovat voimallisen tenoroinnin kanssa muheaa kuultavaa.

Levyyn on saatu ympättyä sopivalla tavalla erilaisia nyansseja ja herkkupaloja, jotka antavat sille tiettyä erilaisuutta ja näin jatkuvuutta  väkevälle tenoroinnille. Rytmimuutokset saavat  jalan teputukset vaihtamaan tennarin poljentokulmaa. Ja Junnun huiluttelut ovat todellista nannaa…

Tämä levy on kokonaisuudessaan väkevä osoitus musiikin voimasta, ei desibeleistä, vaan voimasta… siitä säkenöivästä sellaisesta, jota Ismo Alanko aikoinaan Sielun Veljineen iskosti kaikkien päähän. Se, että kestääkö tämä useamman soittokerran peräkkäin on suoraan verrannollinen yksi tähtinen nauttimiseen… toiset ottavat useamman suullisen peräkkäin…

Tyylisarjassaan väkevästi toteutettu levy. Levy, joka toi ainakin allekirjoittaneelle lisävoimaa ja elämäneliksiiriä. Nyt ei sievistelty eikä taiteiltu, vaan nyt päästeltiin tulemaan täysillä… kokemuksella ja taidolla, kaikki yhteen hiileen puhaltaen. Oli kiva kuunnella, kun pojilla kulki kovaa… rennon retvakkaalla otteella. Täyttä kampetta! (OR)

 

Panu ”Saxman” Syrjänen, saxophone, Heikki Sarmanto, el.piano, Pekka Sarmanto, bass , Jarmo Nikku, guitar, Leevi Leppänen, drums & percussion, Sami Pöyhönen, trumpet, Juhani Aaltonen, flute

Recorded and mixed by Panu Syrjänen / Leevi Leppänen at Studio Stadi
Mastering Studio Pop J. Hämäläinen

1. Givin` Me Trouble 4:22
2. Beyond The Wind 5:46
3. Latin Moon 4:52
4. Carrousel 5:45
5. The Stalker 4:05
6. When You Meet Temptation 3:53
7. Messages 4:00
8. Your Heartbeat 6:47

All music composed by Heikki Sarmanto
All music arranged by Panu Syrjänen 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1279 kertaa