Sestetto Internazionale

Kuvat:

05.09.2017 16:11


SestettoInternazionale - Aural - Vertigo.

Aural Vertigo

Amirani Records AMRN049

Jazz on mielenkiintoinen musiikin alue, koska siitä löytyy paljon eri variaatioita ja tyylisuuntia. Yksi merkittävimmistä seikoista on kuitenkin esittämisen vapaus, työstäminen ilman kaavamaisuuksia, raja-aitojen ylittäminen ilman sanktioita. Tuleeko nuhteita, jos ei soiteta oikein, vai oliko jokin sointu kirjoitettu väärin, mikä johti virheeseen. Onko sillä mitään väliä?

Oliko kysymyksen asettelu väärin? Ei mielestäni välttämättä, kun mennään vapaasti liihotellen totaaliseen improvisointiin. Improvisointi on yksi jazzin peruskivijalkoja, yksi helmistä. Vaikka soitettaisiin rakenteellisesti teemoihin kirjoitettuja standardeja, niin solistille voidaan antaa vapauksia improvisointiin soolo-osuuksilla.

Kun mennään täysimprovisointiin ilman valmiita kaavoja ja kirjoitettuja osioita, niin silloin ei ole oikeata tai väärää. Tulos riippuu siitä miten soittaja tai soittajat pystyvät luomaan oikean näkökulman sen hetkiseen tilaan ja ympäröivään tunnelmaan. Se saattaa onnistua hyvin tai jopa erittäin hyvin, mutta myös epäonnistua, jos muusikot eivät onnistu löytämään oikeanlaista tunnelmaa esityksen aikana.

Soittajat joutuvat koville tällaisessa tilanteessa. Soittaminen vaatii äärimmäistä keskittäytymistä, jotta ensinnäkin yleisön mielenkiinto pystytään herättämään ja vielä ylläpitämään sitä kaiken aikaa esityksen loppuun asti. Berliinissä jo kolmisen vuosikymmentä viihtynyt saksofonisti Harri Sjöström on omistautunut pelkästään improvisoidun musiikin esittämiseen. Siellä hän on myös kerännyt soittajat syksyllä 2015 kuusihenkiseen kansainväliseen Sestetto Internazionale -kokoonpanoon.

Yhtyeen jäsenet ovat Berliiniä kotipaikkana pitäviä muusikoita paitsi toinen suomalainen, harmonikkataituri Veli Kujala. Muut ovat erimaalaisia improvisoidun musiikin piirissä pitkään vaikuttaneita monipuolisia muusikoita. Englantilainen viulisti Alison Blunt, saksalaiset, pianisti Achim Kaufmann ja levysoittimia ja elektroniikkalaiteita käsitelevä Ignaz Schick sekä italialainen sopraanosaksofonisti Gianni Mimmo.

Syyskuussa 2015 yhtye teki Suomessa konserttikiertueen, jonka aikana Helsingin ja Turun konsertit taltioitiin ja näistä on tänä vuonna julkaistu 77 minuuttia kestävä kahden kappaleen CD-levy täysin improvisoituna esitettyä musiikkia. Ykkkösraita Aural on äänitetty Helsingissä Kanneltalossa ja kakkosraita Vertigo Turun Sibelius Museossa.

Erikoislaatuinen rummuton yhdistelmä soittimia on jo sinällään oma lukunsa jopa improvisaatioon erikoistuneissa yhtyeissä. Siitä syntyvä laajalla sektorilla rullaileva musiikillinen näytös herättelee jo alkuunsa ristiriitaisia ajatuksia. Siihen ei ole helppo orientoitua ja osalle kuulijoita tällainen musiikillinen vastakkainasettelu on ehkä abstraktiudessaan täysin mahdotonta sisäistää ja omaksua.

Kaikesta huolimatta vaihtoehtoisena musiikin alueena levyn sisältö tuo esille aidosti hyvällä itsetunnolla luotua omaperäistä taidetta musiikin muotoon rakennettuna. Siinä on omintakeista luomisvoimaa, mikä rakentuu soittajien keskinäiseen kommunikaatioon siinä hetkessä. Toistensa ajatuksia lukiessa syntyy yhtenäinen pohjarakenne, mistä ponnistetaan ja viedään esitystä eteenpäin. Vuoropuhelut sooloineen luovat sointukuvioita, mitkä arvaamattoman hiomattomina muotoina synnyttävät rouhean spektrimäisesti säteilevän värikylläisen äänien kirjon.

Auralin matkaa tehdessä soitto on alussa puhtaan runollista ja ajatuksellista uppoutuen pieninä hiljaisina hetkinä melkeinpä minimalistiseksi lähes kuulumattomien äänien vaitioloksi. Vastapainoksi jostain kuopan pohjalta noustaan kuin anteeksi pyydellen kuitenkin jonkinasteista uhmaa tuntien ylöspäin äänen noustessa instrumenttien luonnolliselle tasolle.

Siitä jatketaan kiivaasti väitellen ja kiukunsekaisia vastapalloja heitellen toinen toisille. Ytimekkään rauhattomat päälleajot kiihtyvät yhdeksi massamaiseksi kriisiksi, kunnes jonkinlainen rauha saadaan aikaiseksi ja soitto laantuu hiljalleen sopuisaksi. Vastakkainasettelut ovat olleet niin kiivaita, ettei kukaan haluaisi luovuttaa eikä kontakteja siksi pystytä välttämään.

Ryntäilevät sähinät jatkuvat, kunnes tulee täydellisen hiljainen lepohetki ikään kuin kaikki hakisivat uutta virtaa ”vanttuisiin”. Rähisevät soraäänet muodostavat uuden vaiheen ja voimavarat on vaihdettu käyttämättömäksi raaka-aineeksi, mikä laukeaa jännitteisesti lopulliseen räjähdyksen omaiseen purkaukseen. Aural on ääniseikkailu, missä yhdistyvät soitettavan materiaalinen käyttövoima ja soittajien omat mielenilmaisut yhtenäisen polun löytämiseksi.

Vertigo alkaa voimakkaammalla äänisävyllä rajuin puristuksin ja on kokonaisuudessaan voimavaroiltaan rankempaa kuin Aural. Kaksi sopraanosaksofonia ja viulu toimivat yhtenäisenä käyttövoimana ja luovat voimallisen pohjan kun taas piano ja harmonikka tuntuvat luovan siihen yhdistävää melodista linjausta. Harmonikan äänen pirstaloituminen lisää mukavasti epätavallisia ääniaineksia mahdollistaen samalla tavallisen harmonian sulautumista äänien monimuotoisiin eritasoisiin äänimuodostelmiin.

Auralissa vähemmässä roolissa kuultu Ignaz Schickin ”lätynkääntö” ja elektroniikka tulevat varsin voimallisesti esille Vertigossa. Säröisten ritinöiden ja rätinöiden mukaantulo antaa lisävirikettä ääniyhdistelmien monipuolisemmalle käytölle. Siitä kehkeytyy melkoinen ruutitynnyri, mikä räjähtelee ja poksahtelee kuin Kim Jong-unin ”kotitekoiset”  (JKi)

Harri Sjöström: sopraano- ja sopraninosaksofoni, Gianni Mimmo: sopraanosaksofoni, Alison Blunt: viulu, Achim Kaufmann: piano, Veli Kujala: ¼-sävelaskelharmonikka, Ignaz Schick: levysoittimet ja elektroniikka.

Äänitys: Jouni Pusa, raita 1, konserttiäänitys, Kanneltalo Konserttisali, Helsinki, 9. syyskuuta 2015, raita 2 konserttiäänitys, 12. syyskuuta, Sibelius museo, Turku. Miksaus ja masterointi: Maurizio Giannotti, New Mastering Studio, Milano, Italia. Kansikuva: Harri Sjöström. Kannen sisäkuvat: Antti Kevätlahti. Kannen graafinen suunnittelu: Nicola Guazzaloca. Tuotanto: Gianni Mimmo. Julkaistu: huhtikuu 2017.

1. Aural 34:09
2. Vertigo 43:01

Kokonaiskesto 77.14

PS. Harri Sjöström tulee esiintymään Hyvinkään taidemuseoon 15.9. suuren Berlin-Suomi taidenäyttelyn avajaisissa. Hän esiintyy duona yhdessä pitkänlinjan vapaan avantgardistisen taidemusiikin kontrabasistin Teppo Hauta-ahon kanssa.
Tämän lisäksi Helsingissä Laulumies-ravintolassa 19.9. ovat paikalla Harrin lisäksi Teppo Hauta-ahoVeli Kujala, haitari, Libero Mureddu, piano ja Janne Tuomi, rummut, jotka esiintyvät pienkokoonpanoissa.  Trio Hauta-aho-Kujala-Sjöström. Duo Kujala-Sjöström ja lopuksi kvintetti, jossa kaikki kolme yhdessä + Tuomi ja Mureddu.

Takaisin

Artikkeli luettu 204 kertaa