Sinikka Langeland

Kuvat:

22.09.2016 15:27


Sinikka Langeland - The Magical Forest

The Magical Forest

ECM 2448 4776831

Koskettava harmoninen rauhallisuus, syvällinen tunteellisuus, jopa kirkkomusiikkimainen hengellisyys ovat eräänlainen tavaramerkki Sinikka Langelandin lauluissa. Hän on saanut klassisen musiikin koulutuksen, mutta alkoi myöhemmin tutkia enenevässä määrin nykyaikaista kansanmusiikkia sen eri vivahteineen.

Tällä uusimmalla viime kesänä julkaistulla albumillaan The Magical Forest Sinikka tekee matkaa perinteikkään kansanmusiikin aineksista koottujen laulelmien parissa.

Tämän levyn ainekset löytyvät helposti hänen kotikonnultaan Norjan ja Ruotsin raja-alueen Kirkenærin metsäisiltä seuduilta, mistä hän on kotoisin. Nuorena lapsena Sinikan Karjalasta kotoisin oleva äiti kertoi kanteleesta, suomalaisesta kansanperinnesoittimesta. Myöhemmin parikymppisenä hän lähti Suomeen hakemaan kanteletta. Siinä vaiheessa hän ei edes tiennyt minkälainen kanteleen sointumaailma oli. Soitettuaan sitä puoliksi huvikseen ensin, hän huomasi pian sen mahdollisuudet kansanperinnemusiikin esittämisestä. Nykyisin kantele on oleellinen osa hänen lauluesityksiä.

Opiskeluaikanaan hän tutki vanhoja arkistoja ja tutustui keskiaikaisiin balladeihin ja hengellisiin lauluihin sekä myös Suomen ja Karjalan perinnelauluihin, joista tämänkin levyn osalta voidaan kuulla heti ensimmäisessä kappaleessa Puun Loitsu. Muistojen puu, Karsikko, sanana viittaa myös Karjalaan.

Kuten kolmella edellisellä levyllä Starflowers (vuodelta 2007), The Land that Is Not (2011) sekä osin myös viime vuonna ilmestyneellä The Half-Finished Heaven (2015), Sinikalla on tällä uudella levyllä samat taustasoittajat, erinomaiset jazzmuusikot, trumpetisti Arve Henriksen, saksofonisti Trygve Seim, kontrabasisti Anders Jormin sekä rumpali Markku Ounaskari.  Tällä uusimmalla albumilla on lisäksi vielä mukana kolmen taustalaulajan Trio Mediaeval.

Kolmikon, Anna Maria Friman, Berit Opheim ja Linn Andrea Fuglseth, kansanmusiikin kiinteän luonnollinen ja ajaton yhteys Sinikan esittämään musiikkiin luovat erinomaisen lisäpohjan tälle hienolle musiikilliselle sanomalle.

Sinikan laulun koskettavan syvällinen alakuloisuus ja puhdas kauneus sekä soittajien ajoittain ryöpsähtävän innostavasti irtautuva soittamisen vapaus luovat mahtavan jazzsykkeen muuten kansanmusiikkiperustaiseen musiikkipohjaan. Langeland on löytänyt yhteisen sävelen jazzmuusikoiden kanssa sovituksilleen ja onnistunut erinomaisesti saamaan oikean rytmityksen ja tunteen osittain hyvinkin paljon jazzmusiikista erillään olevaan musiikilliseen kokonaisuuteen.

Levy sisältää parikymmentä sivua käsittävän erillisen kirjasen, missä laulujen sanoitukset on kirjoitettu norjaksi, jotka ovat osin käännetty englanniksi ja Puun Loitsu -kappaleen osalta vanhaan suomenkieliseen runomuotoon.  (JKi)

Sinikka Langeland: kantele, laulu, Arve Henriksen: trumpetti, Trygve Seim: tenori- ja sopraanosaksofoni, Anders Jormin: kontrabasso, Markku Ounaskari: rummut, lyömäsoittimet, Trio Mediaeval: Anna Maria Friman, Berit Opheim ja Linn Andrea Fuglseth: laulu

Äänitys: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, helmikuu 2015, Oslo. Kannen Kuva: Woong-Chui An. Sisäkansion kuvat: Dag Alveng. Kannen suunnittelu: Sascha Kleis. Tuotanto: Manfred Eicher. Julkaistu: 29.07.2016

  1. Puun Loitsu 2:58
  2. Sammas 4:23
  3. Jacob’s Dream 7:38
  4. The Wolfman 5:05
  5. The Magical Forest 5:34
  6. Køyri 5:45
  7. Kamui 6:09
  8. Karsikko 4:34
  9. Pillar To Heaven 4:58

Kokonaiskesto 47:38

Takaisin

Artikkeli luettu 455 kertaa