Søren Gemmer

Kuvat:

22.09.2016 11:47


Søren Gemmer - The Lark

The Lark

WhyPlayJazz RS028

At First -debyyttialbuminsa vuonna 2013 julkaissut pianisti Søren Gemmer palkittiin samana vuonna Tanskan parhaana jazzartistina. Helmikuussa 2016 ilmestyi hänen toinen albuminsa, The Lark, minkä kaikki 13 kappaletta ovat hänen kirjoittamia. Sävellystyönsä ohella hän johtaa omaa kvintettiä ja soittaa muiden muusikoiden kokoonpanoissa rivisoittajana.

Søren Gemmerin ilmaisuvoima ulottuu monelle musiikin alueelle. Syntetisaattoreiden ja Wurlitzer -pianon tulkkina hän kulkee lähellä indie -musiikkia. Modernin mainstream jazzin ohella vapaa improvisaatio on hänelle ominta aluetta. Jazzin elementtejä hyväksikäyttäen hän lähentyy instrumentaaliosioissaan myös klassista pianonsoittoa.

Tämä käy hyvin esille tämän uuden levyn neljästä lyhyehköstä Improvisation -kappaleesta. Ensimmäisessä (I), mikä on kokonaisuudessaan hänen sooloesitys, klassisuus tulee selkeästi esille. Kakkonen (II) on myös lähes kokonaan soolokappale, missä Mads La Cour tukee lopussa kevyesti trumpetillaan. Kolmosessa (III) trumpetti on vahvemmin ja voimallisemmin mukana säestämässä Gemmerin pianonsoittoa. Nelosessa (IV) pianon tukena ovat kevyesti kontrabassollaan Tapani Toivanen ja rumpali Andreas Fryland. Lyhyt puolenminuutin pieni välisoitto Intermezzo on lähinnä Gemmerin tapailua mustavalkiolla. Jos ykkönen pysyi klassisella linjalla, niin kaikki muut ovat selkeästi jazzimprovisointia.

Levy alkaa huolella rakennetuilla melodisilla linjauksilla, missä perustyypillinen jazzajattelu ohjailee koko soittajaryhmää. Kappaleet ovat kautta koko levyn varsin lyhkäisiä, 42 minuuttiin mahtuu 13 kappaletta, joten pitkiä soolo-osuuksia ei oikeastaan kuulla ollenkaan. Trumpetisti Mads la Cour puhaltaa ykkösraidan The Madonna & The Whore käyntiin tukevalla yksinjohdattelulla. Hänellä tuntuu olevan kappaleessa solistin rooli, sillä muut tukevat hänen soittoaan vain taustaa luomalla.

Nimikkokappale The Lark on alussa Gemmerin omissa käsissä, sitten keskustelu käydään pääosin pianon ja kontrabasson välillä. Lopussa mukaan tulee trumpetin puhtaan rauhallinen puhallus basson ja rumpujen täydentäessä soinnikkuutta Gemmerin jäädessä lähinnä tapailemaan pianon koskettimia hiljalleen taustalla.

Levyn rakentuu niin, että Søren Gemmer soittaa lyhyillä viidellä kappaleella enimmäkseen soolona. Kaikki soittajat eivät muutenkaan osallistu jokaiseen kappaleen. Sähkökitaraa soittava Per Møllehøj on mukana vain viidellä kappaleella ja näkyvimmin hänen osuutensa tulee esille kappaleessa Hilma Af Klint ja viimeisessä Writer’s Bloch (for Carl Bloch), joissa hän saa osakseen pitkähkön soolon. Muuten hänen osuutensa ei kokonaisuudessa tule merkittävästi esille.

Poulenc on levyn pisin kappale ja samalla oikeastaan ainoa, missä pääpainoisesti hyvin rauhallisen melodiseen esittämiseen keskittyvällä levyllä tulee mukaan hieman enemmän svengaavampaa juoksutusta ja liikettä.

The Lark on melodisen empaattinen levy, missä tiiviisti yhteen kudotut rakenteet luovat avaran mausteisen kokonaisuuden. Siinä ei kuitenkaan mielestäni ole mitään erityistä mieleenpainuvaa särmää, vaan soitto kulkee melko tasapaksusti, vaikkakin taidokkain ja ammattimaisin tulkinnoin. Gemmer on itse sanonut, että ”hänen tarkoitus on ollut löytää sellaiset rehelliset ja yhtenäisen eheät melodiset pohjarakenteet, mitkä pysyisivät kestävästi omalla jalustallaan”.

Varmasti näin onkin, mutta näin kuulijan korvaan nämä perusrakenteet eivät purkaudu laajana äänien kirjona ja lujasti mielenkiintoa herättävänä rytmisenä svengihenkenä. Levy on omassa elementissään kuitenkin kypsää ja mallikasta jazzmusiikkia. (JKi)

Søren Gemmer: piano, Mads La Cour: flyygelitorvi ja eb-trumpetti (raidat 1,3,6,7,10 ja 11), Per Møllehøj: sähkökitara (raidat 2,5,9 ja 13), Tapani Toivanen: kontrabasso (raidat 1,2,3,5,7,9,12 ja 13), Andreas Fryland: rummut (raidat 1,2,3,5,7,9,11,12 ja 13)

Äänitys: Chris Weeda, Fattoria Musica, Osnabrück, Saksa, 29.-30. huhtikuuta 2015. Miksaus: Chris Weeda, Studio Rapenburg, Amsterdam, Hollanti, 8.5.2015. Masterointi: Darius Van Helfteren, Amsterdam Mastering, syyskuu 2015. Kannen graafinen suunnittelu ja taide: Mike Højgaard. Tuotanto: Søren Gemmer ja Christian Skjodt. Julkaistu: 27.2.2016

 1. The Madonna & The Whore  3:53
 2. The Muse  2:40
 3. The Lark  4:43
 4. Improvisation I  1:39
 5. Hilma Af Klint  5:17
 6. Improvisation II  2:10
 7. Tinder  4:25
 8. Intermezzo  0:32
 9. Poulenc  5:58
 10. Improvisation III  0:59
 11. Journalism  3:59
 12. Improvisation IV  3:01
 13. Writer’s Bloch (for Carl Bloch)  3:19

Kaikki kappaleet ovat Søren Gemmerin kirjoittamia. Raidat 4,6,8,10 ja 12 improvisoituja.

Kokonaiskesto 42:30

Takaisin

Artikkeli luettu 502 kertaa