Sound & Fury

Kuvat:

21.04.2018 19:19


Sound & Fury - Thundering of Dawn

Thundering of Dawn

Karkia Mistika Records, karmi-094

Säveltäjä-perkussionisti Edward Vesalan 1980-luvun alussa pitämistä työpajoista alkunsa saanut Sound & Fury -orkesteri saavutti mainetta Euroopan laajuisesti ja Edward Vesalan työtapa kiinnitti muun muassa ECM-levy-yhtiön johtajan Manfred Eicherin huomion, mikä johtikin sitten 1990-luvun alkupuolella useaan levytyssessioon.

Sound & Fury teki mm. syksyllä 1993 ison kiertueen Britanniassa, mikä alkoi Lontoon yhdessä merkittävimmistä konserttisaleista Queen Elizabeth Hallissa. QEH on ollut muuten nyt 3 vuotta saneerauksen alla ja avattiin jälkeen tänä vuonna entistä ehompana, joten tila palaa syksyllä marraskuussa taas LJF-jazzfestivaalin ohjelmistoon yhtenä esiintymispaikkana.

Yhtyeen historia näytti kuitenkin loppuvan Vesalan ennenaikaiseen kuolemaan vuonna 1999. Kun tästä valitettavasta tapauksesta oli ehtinyt kulua kymmenisen vuotta, niin yhtyeen alkuperäisistä soittajista Tane Kannisto, Pepa Päivinen, Matti Riikonen, Jorma Tapio ja Jimi Sumén päättivät kokoontua yhteen järjestääkseen yhtyeen 10-vuotismuistokonsertin. Konsertin onnistuttua mainiosti herrat päättivät yrittää jatkaa Sound & Furyn toimintaa Edward Vesalan musiikin hengessä.

Yhtyeen alkuajoista lähtien Sound & Furyn musiikin luomisessa on pianisti-säveltäjä Iro Haarlalla ollut merkittävä rooli. ”Uusi” Sound & Fury julkaisi Pulsacion -albuminsa vuonna 2013, mikä sisälsi yksinomaan Vesalan aikaisemmin julkaisemattomia sävellyksiä Iro Haarlan vahvasti sovittamin versioin. Edwardin ja Iron käsiala näkyy ja kuuluu painavana myös juuri julkaisuun tulleella Thundering of Dawn albumilla.

Levyn kappaleista kolme ensimmäistä Piruntanssi, Ready Way to Go ja Thundering of Dawn sekä Alvreda Daia ovat Vesalan säveltämiä ja Haarlan sovittamia. Doxa ja Charismata ovat kokonaisuudessaan Iron sävellystuotantoa ja levyn viimeisen kappaleen Peace is the language of stars and stones sisältö on saanut muotonsa Jorma Tapion kynästä.

Levyn nimi tuntuu kuvaavan varsin osuvasti sen sisältöä. Mahtava aamunsarastus, aamunkoite tai auringonnousu voisi tulla mieleen nimestä ensimmäiseksi. Kaikesta huolimatta jo ensimmäiset kolme alkuperäisen Sound & Furyn kappaletta osoittavat, että tällä levyllä edetään vaihtelevasti ukkosmaisessa jylinässä ja jytinässä välillä rauhoittuen ja taas pontevasti tuuletellen niin, että pahnat pöllähtelevät.

Tunnin mittainen levy alkaa Piruntanssilla, mistä kuulija saa heti korvat täyteen puhallinsektion rehevän raikasta ja räväkkää tulitusta, mihin rytmittäjät antavat tuiki estottomasti rajun sumeilematonta taustatukea. Ready Way to Go alkaa puhaltimilla matalan tummanpuhuttelevasti kuin lopullinen synkkä kadotus kutsuisi manalan nurkilta. Sampo Lassila jatkaa pimeän utuisasti kontrabassollaan ja on merkittävässä roolissa tunnelman luomisessa koko kappaleen ajan kitaran valtavan möyrinnän ohessa. Pitkän kappaleen loppua kohden puhaltajat äityvät yhtenäiseen julkiseen revittelyyn.

Levyn nimikkokappale on jännitteisen monisärmäinen ja poikkitaiteellinen. Välillä tuntuu kuin soittajat ”hoonaisivat” kukin omiaan, mutta taitavan monimutkaisten kuvioiden kautta he löytävät lopulta toisensa omaa reittiänsä kulkien. Yksitoistaminuuttia tukevaa avantgardistista toimintaa ja raivoisaa sähellystä kuin Art Ensemble of Chicago konsanaan Lester Bowien ja Roscoe Mitchellin aikoina.

Iro Haarlan sävellyksissä on yleensä totuttua täsmällisen seesteisiin ja rauhallisiin, hieman klassisiin tunnelmiin, mutta Doxasta hän on löytänyt aivan loistavasti aidon raivoisan Sound & Fury -kiihkon ja rajuuden, erinomaisen vaihtelevan jopa väkivaltaisen räikeän kiivauden ja jäisen hyytävyyden. Ainakin itseeni kappale iski voimallisesti päin näköä. Hienoa kuunneltavaa. Charismata johdattelee samoille linjoille, mutta on kokonaisuutenaan palauttavampi ja pehmeämmin linjoin syvämietteisen pohdiskelevasti kulkeva, mutta sähköisen kimmoisa. Kappale sisältää hienostuneen kauniita ja aistikkaita soolo-osuuksia puhaltimilla. Alvreda Daia jatkaa samaa tuhtia kuuntelijan hereillä pitämistä intomielisillä ja uhmakkaan ravistelevilla torvien keskinäisillä rajuilla keskusteluilla ja torailuilla, missä soolot eivät tosiaan jätä ketään kylmäksi.

Päätöksenä Jorma Tapion Peace is the language of stars and stones on nimensä mukaisesti tähtiin kirjoitettu ja kiveen hakattu sanoma siitä miten meidän kaikkien pitäisi elää ja ylläpitää rauha maassa. Tähän tunnelmallisen vaikuttavaan kappaleeseen on mukava lopettaa riipaiseva ja osin raadollinenkin avantgardisvoittoinen jazzmatka.

Tältä levyltä löytyy ison orkesterin ruhjovaa puhtia, raikasta vedättelyä, torvien paatosta ja jylyä. Kaksi ensimmäistä kappaletta rypistivät aistit hereille ja kolmannessa lingotaan mehut suoraan omenapuusta ilman välivaiheita. Sound & Furyn uusin levy on oikeaa ruhtinastason revittelyä, ristiriitaista purjehtimista ilman rajoja, hyvällä intomielisellä puristuksella. Tällaista soittoa on tosi mehevää kuunnella, vapauttava leikittely saa aikaan hyvänolon tunteen, kun melkein näkee nuottien lentelevän irrallaan ympäriinsä katon ja seinän kautta lattialle. Vesalan perintö loimuaa tällä levyllä vahvasti myös kolmen uuden sävellyksen kyydissä.

Virallinen julkaisukonsertti pidetään Porin Validi Karkia -klubilla Porissa 6.5.2018, joten silloin kannattaa olla paikalla. (JKi)

Pepa Päivinen: sopraano-, tenori- ja baritonisaksofoni, huilu, Jorma Tapio: alttosaksofoni, bassoklarinetti, huilu, bassohuilu, Tane Kannisto: tenorisaksofoni, huilu, Antero Priha: trumpetti, Jimi Sumén: kitara, Julius Heikkilä: kitara, Sampo Lassila: basso, Hannu Risku: lyömäsoittimet, Simo Laihonen: rummut

Äänitys, miksaus ja masterointi: Markku Veijonsuo, Varistoteles Studio, Vantaa, kesäkuu 2017. Kannen suunnittelu: Kai Johansson. Tuotanto: Jorma Tapio, Pepa Päivinen, Iro Haarla. Julkaistaan 6.5.2018

1. Piruntanssi (comp. Edward Vesala / arr. Iro Haarla) 4:21
2. Ready Way to Go (comp. Edward Vesala / arr. Iro Haarla) 12´00
3. Thundering of Dawn (comp. Edward Vesala / arr. Iro Haarla) 11:16
4. Doxa (comp. & arr. Iro Haarla) 5:28
5. Charismata (comp. & arr. Iro Haarla) 9:32
6. Alvreda Daia (comp. Edward Vesala / arr. Iro Haarla) 11:37
7. Peace is the language of stars and stones (comp. & arr. Jorma Tapio) 7:28

Kokonaiskesto 61´47

Takaisin

Artikkeli luettu 521 kertaa