Sunna Gunnlaugs

Kuvat:

20.05.2016 11:10


Sunna Gunnlaugs - Cielto Lindo

Cielito Lindo

Sunny Sky Records 733

Islantilaispianisti Sunna Gunnlaugsin johtaman trion kolmas levy Cielito Lindo on tiivis paketti ajatonta ja syvällisen tunneperäistä jazzia. Levy on äänitetty viime vuoden kesäkuussa, mutta Sunnan mukaan se on ollut työn alla jo pitkään. Uutta materiaalia on koottu ajan kuluessa rumpali Scott McLemoren jo lähes 20 vuotta vanhan sävellyksen All Agaze ympärille.  Siitä on rakentunut 14 kappaleen kokonaisuus, minkä sisällön sävellystyöhön trion kaikki jäsenet ovat osallistuneet.

Omien sävellysten lisäksi mukana on George Gershwinin Summertime ja Tom Waitsin Johnsburg, Illinois. Levy alkaa nimikkobiisillä Cielto Lindo, mikä tuntui heti hyvin tutulta ja kuullulta. Quirino Menzosa y Cortésin sävellys, traditionaalinen meksikolainen, kaunis, melodinen ja viihteellisesti jazzin henkeen sovitettu laulu verestää vanhoja muistoja ja herättää sopivasti mielenkiintoa jatkaa kuuntelua.

Levyn kansi antaa viitteitä siitä, että nyt liikutaan jossain pitkällä suurkaupunkien hälinästä. Avara karu luonto ympäröi elämää luoden samalla hiljaisen levollisen tyyneyden ilmapiirin, mikä luo samalla omanlaista mielikuvaa levyn musiikillista sisällöstä. Melodisuus, hienosti esiintuotu rauhallisuus, täsmällisyys, henkevä pyyteettömyys ja tasapainoisuus ovat ensimmäisiä mieleenpainuvia ajatuksia levyä kuunnellessa.

Trion tekeminen on kypsän mietiskelevää, mutta samalla sisältö on helposti omaksuttavissa. Vaikka levyn pääpaino on hienovaraisen tunnelman luomisessa, niin kappaleissa löytyy kaikesta huolimatta paljon rytmin muutoksia klassisesta ambientista tunnelmasta reippaaseen groovaukseen.

Vahvat, selkeät sävellykset luovat unelmien maisemaa, missä surumielisyys on läsnä, kuten Compassio, Summertime, haikea balladi Vetrarstef ja All Agaze. Ahnas rytmitys taas on painavana esillä erityisesti kappaleissa Dry Cycle, Endastopp, missä basisti ƥorgrímur Jónsson pääsee maukkaassa bassosoolossaan esille mukavasti ja Workaround groovaa erityisen makeasti ja viihdyttävästi.

Icelandic Blues on sävellyksenä monitahoinen ja mielestäni ehkä mieleenpainuvin koko levyn sisällöstä. Siinä alun yksinkertainen keskinäinen vuoropuhelu Scott McLemoren ja Þorgrímur Jónssonin välillä kehittyy hitaasti trion yhtenäiseksi intensiiviseksi keskusteluksi, mikä muuttuu nopeaksi vauhtileikittelyksi. Tempon vaihtelut tekevät kappaleesta monipuolisen kirjavan värikkään kokonaisuuden.

Kolmikon yhteisesti säveltämät lyhyet Spin 8, 9 ja 11, ovat oma kokonaisuus ja ne eroavat levyn sävelletystä sisällöstä. Ne vaikuttavat olevan vapaasti hetkessä luotuja, joissa erityisesti Þorgrímur Jónssonin osuus tulee merkittävän tehokkaasti esille.

Levy osoittaa, että islantilainen jazz on hyvässä hapessa.  (JKi)

Sunna Gunnlaugs: piano, Þorgrímur Jónsson: kontrabasso, Scott McLemore: rummut.

Äänitys: Kjartan Kjartansson ja Kristinn Evertsson, Salurinn, Kópavogur, kesäkuun 3. ja 4. 2015. Miksaus ja masterointi: Kjartan Kjartansson, Bíóhljóð, Islanti. Tuotanto: Sunna Gunnlaugs ja Scott McLemore. Kannen graafinen suunnittelu: d-steam.com. Julkaistu:12. elokuuta 2015.

 1. Cielito Lindo (Quirino Menzosa y Cortés) 4:41
 2. Compassio (Scott McLemore) 5:05
 3. Spin 8 (Gunnlaugs/McLemore/Jónsson) 00:51
 4. Dry Cycle (Sunna Gunnlaugs) 5:32
 5. Endastopp (Sunna Gunnlaugs) 7:05
 6. Summertime (George Gershwin) 4:16
 7. Workaround (Scott McLemore) 5:02
 8. Spin 9 (Gunnlaugs/McLemore/Jónsson) 1:43
 9. Vetrarstef (Þorgrímur Jónsson)  4:52
 10. Icelandic Blues (Sunna Gunnlaugs) 7:09
 11. Tiltekt (Sunna Gunnlaugs) 3:25
 12. Spin 11 (Gunnlaugs/McLemore/Jónsson) 1:51
 13. All Agaze (Scott McLemore) 7:06
 14. Johnsburg, Illinois (Tom Waits) 4:25

Kokonaissoittoaika 62:12

Takaisin

Artikkeli luettu 654 kertaa