Teemu Åkerblom Quartet

Kuvat:

23.10.2015 22:59


Teemu Åkerblom Quartet: Teemu Åkerblom Quartet

Teemu Åkerblom Quartet

Jazzagression JACD707/JALP707

Vaikka Teemu Åkerblom Quartetin kotipaikkana pidetään Helsinkiä, niin basisti Teemu Åkerblom (s. 1990) on kotoisin Turusta. Sieltä Teemu on hakenut ainekset vuonna 2014 perustetun kvartetin musiikille, minkä kappaleet hän on kaikilta osin säveltänyt. Syyskuussa CD:nä, vinyylinä ja digitaalisesti julkaistu debyyttilevy sisältää lisäksi vain 25 kappaleen painoksena ilmestyneen 10-tuumaisen vinyylisinglen, jolla on kaksi vain CD:llä ja digimuodossa mukana olevaa kappaletta. Levyn julkaisi Jazzaggression Records, mikä on norjalaislähtöisen ja nykyään Suomessa asuvan DJ Fredrik Lavikin levymerkki.

Kvartetin muodostavat Teemun lisäksi kolme muuta nuorta lahjakasta jazzmuusikkoa, rumpali Mikko Arlin, saksofonisti-huilisti Max Zenger ja tenorisaksofonisti Ville Vannemaa. Heidän lisäksi levyllä vierailevat trumpetisti Verneri Pohjola kolmella kappaleella ja tenorisaksofonisti Jarno Tikka kahdella kappaleella.

Levyn tulisieluinen avausraita Blues For Martin imaisee kuulijan heti vauhdikkaasti mukaan tehokkaan irtonaisella ja rytmikkäästi svengaavalla rytinällä. Molemmat saksofonistit Max ja Ville räväyttävät torvet auki raastavasti voimallisella yhteen puhalluksella. Sävellyksellisesti vetreä ja vaihtelevan värikäs Avo’s Tune hiljentää hieman tahtia Maxin siirryttyä puhaltamaan huilua surumielisen haikeasti, johon Ville vastaa tyylikkäästi, mutta raastavammin ja rosoisemmin. Vuoropuhelun jatkuessa yhtenäinen ilmava eteneminen ja ajatus säilyvät johtotähtenä monia eri sävyjä heijastellen loppua kohden.

Monisointuinen ja kaunis Harmaata Näkyvissä on kuulemma Severi Pyysalon keksimä nimi Teemun kertoman mukaan. Siinä sooloja kierrättävät Verneri Pohjola ja Ville Vannemaa, tyylikkäästi, nautittavasti jopa henkevän syvällisesti. Gilman’s Point tuo erinomaisesti esille Maxin lahjakkuuden vahvana tulkitsijana. Se on myös tehokas näyttö Maxin ja Villen täyteläisestä yhteistyöstä, saksofonit puhuvat terävän tarkasti toisilleen.

Vahvasti balladisävytteinen October 22 on kuin tehty Vernerin syvälliselle tummien sävyjen tulkinnoille ja värisevälle trumpetille, johon Max vastaa rauhaisasti saksofonillaan. Heti perään hitaasti etenevä Dark Corners jatkaa oikeastaan vähän samanlaisissa mollihenkisissä tunnelmissa. Siinä tenoria puhaltaa Jarno synkkämielisen surullisesti, mutta Maxin altossa tuntuu olevan hieman iloisempi viritys. Kolmas samansuuntaisissa tunnelmissa liikkunut kappale oli This One Is For Her.

Levyn päätöskappale From Berlin liittyy Maxin vaihto-oppilaskauteen Berliinissä, minkä innoittamana Teemu kirjoitti tämän monenkirjavan ja monisärmäisesti vaihtelevan kappaleen, missä ahnaasti etenevä rytmi oli kohdallaan yhteistyön ja vuoropuhelun toimiessa rehevästi Maxin ja Jarnon kesken.

Teemu on päättäväinen nuori mies, joka osoittaa sävellyksillään olevansa melkoinen lahjakkuus ja tinkimättömän perusteellinen työssään. Hänellä on selkeä visio ja näkemys siitä mitä hän haluaa musiikillaan tuoda esille. Kvartetin levyn musiikillinen sisältö on vaihtelevaa. Herkullisen mukaansatempaavasta ja sykkivästä groovesta siirrytään portaittain tunnelmasta toiseen, syvään pimeään melankoliaan.

Kokonaisuus rakentuu suurelta osin kahden puhaltajan taktiikkaan, jotka muodostavat sisällön perusosan ja huolehtivat sooloinformaatiosta ja improvisaatio-osista. Siinä tahtoo helposti jäädä huomaamatta itse basistisäveltäjän ja rumpali Mikko Arlinin hyvin rullaavan joustava rooli taustakomppaajina, taitona siirtää puhaltajien ulosanti eri tyylisuuntien kirjoon sopivan imeväksi.

Teemu Åkerblom: basso, Mikko Arlin: rummut, Max Zenger: saksofonit ja huilu, Ville Vannemaa: tenorisaksofoni (CD: 1, 2, 4 / LP: A1, A2, B1), Jarno Tikka: tenorisaksofoni (CD: 6, 8 / LP: A3 / EP: A1), Verneri Pohjola: trumpetti (CD: 3, 5, 7 / LP: B2, B3 / EP: A2)

Äänitys ja masterointi: Abdissa Assefa, Studio Martin, 11. ja 12. maaliskuuta 2015. Kannen maalaus: Steve Roden, The Seventh Stone. Toimeenpaneva tuottaja: Johan Fredrik Lavik. Julkaisupäivä 18.9.2015

CD
1. Blues for Martin 5:39
2. Avo’s Tune 6:54
3. Harmaata Näkyvissä 6:08
4. Gilman’s Point 6:02
5. October 22 3:49
6. Dark Corners 6:02
7. This One is for Her 5:58
8.
From Berlin 4:40

LP
A1 Blues for Martin
A2 Gilman’s Point
A3 Dark Corners
B1 Avo’s Tune
B2 Harmaata Näkyvissä
B3 October 22

10″ EP
A1 From Berlin
B1 This One is for Her

Kaikki sävellykset: Teemu Åkerblom

Näytteitä yhtyeen esittämästä musiikista voi kuunnella osoitteessa https://soundcloud.com/teemu-akerblom-quartet

 

Takaisin

Artikkeli luettu 521 kertaa