Teemu Viinikainen III

Kuvat:

02.10.2017 14:22


Teemu Viinikainen III: Return of Robert Dickson

Return of Robert Dickson   

Eclipse Music ECD-201753

Monipuolisuus, tekninen taituruus ja hienovarainen tyylitaju ovat tekijöitä, jotka ovat nostaneet Teemu Viinikaisen suomalaisen jazzkitaristien eliittiin. Eikä hän kuulu pelkästään sinne vaan hän on myös aivan maailmaluokan kitaristi. Toivottavasti asia myös Suomen rajojen ulkopuolella havaittaisiin.

Teemu Viinikaisen kolmonen (III) viittaa siihen, että kyseessä on hänen kolmas triolevynsä. Tosin kaikki on tehty erilaisilla kokoonpanoilla. Return of Robert Dickson saattaa tavalla tai toisella yllättää Viinikaista seuranneita. Alkukappaleessa mainitut tekijät ovat ilman muuta läsnä tässäkin. Mutta myös uusia ulokkeita musiikkiin on tarjolla.

Yksi keskeisistä levyn elementeistä on sen soundimaailma. Rikas, monipuolinen ja täysin tätä päivää. Viinikainen löytää kitarastaan hämmästyttävän skaalan erilaisia soundeja. Mikael Myrskog takoo Rhodesistaan ja Moogistaan – joiden perussoundit ovat aivan 70-lukulaisia – uusia 2010-luvun ääniä ja sävyjä esiin. Joonas Riippaa en muista kuulleeni näin svengaavana ja vauhdilla eteenpäin rullaavana rumpalina missään yhteydessä. Hän luo vahvat perusbeatit kaiken perustaksi ja näyttää myös sooloissaan mistä pesee.

Tämä trio on enemmän kuin osiensa summa, ja kolmikko luo hienoja äänimaailmoja. Korkealuokkainen sävellystyö yhdistettynä melko vapaisiin ja monivivahteikkaisiin tulkintoihin sekä sykähdyttäviin sooloihin. Bändin soundi, yhteissoiton sujuvuus… Kokonaisuus. Eipä enempää voisi odottaa. Tai edes vaatia.

Yhteissävellys (tai pitkälti kaiketi improvisaatio) Return part I on häkellyttävä alku albumille. Samalla se on hyvin hämäävä, sillä mitä aloituksen jälkeen seuraa, on totaalisen erilaista musaa kuin alun heleäsoundinen ”lastenlaulu”.

JS pärähtää tehokasriffisenä voimajazzina ilmoille tuon alkuhämäyksen jälkeen, ja perustunnelma muuttuu täydellisesti. Vauhtia tarjoaa myös Birdman, etenkin sitten kun trio pääsee pähkähullusta, jopa humoristisesta alkuteemasta eroon. Soolopuolella Mikael Myrskog ryöpyttää Rhodesiaan tanakalla taidolla ja tyylillä. Myrskogin jälkeen on äänessä Viinikainen, jonka soolossa on sitä perusteemua, laulavaa, lentävää ja leikittelevää kitarointia.

Varsinainen helmi monien hyvien sävellysten joukossa on Amoroso. Siinä on upean melodinen, sopusointuisesti kelluva teema, joka tarjoaa rauhoittavan suvantopaikan enimmäkseen vauhdikkaalla levyllä. Viinikaisen kitara laulaa mainiosti soolon aikana, ja Myrskog käsittelee koskettimistoaan jälleen hienosti.

Mutta tyyntä myrskyn edellä. Viinikaisen MM on kuin suora vastapaino Amoroson hillitylle tyylikkäälle melodisuudelle. Tässä on oiva esimerkki edellä mainitusta monipuolisesta ja usein rohkeasta trion soundimaailmasta. Tällä kertaa se paikoin lähentelee avaruuden sfäärejä ja rouheutta riittää. MM on ryöppyävä, vauhdikas ja räväkkä. Ja niin ovat soolotkin, joita kuullaan kaikilta kolmelta soittajalta. Myrskog pöllyttää koskettimistoaan sydämensä kyllyydestä ja samaa intoa löytyy myös Viinikaiselta ja Riipalta.

Rauhallinen selkeys kuvastaa parhaiten Viinikaisen ja Myrskogin yhteistuotantona syntyneen III:n perusolemusta. Lyhyehkön riffipohjaisen teemakulun päälle rakentuvassa kappaleessa Viinikaisen kitara soi – jälleen kerran – aivan upeasti. III on myös malliesimerkki kolmikon saumattomasta yhteistyöstä, bändikokonaisuuden suuresta merkityksestä sekä trion äänimaailmasta.

Lopuksi ympyrä sulkeutuu. Return part II jatkaa siitä mihin avausraidan ykkönen jäi. Kaikin puolin miellyttävä, hyvin rakennettu moniosainen ja -vivahteinen tarina saa päätöksensä. (TV)

 

Teemu Viinikainen: kitara, Mikael Myrskog: Rhodes ja Moog, Joonas Riippa: rummut.

Äänitys: Antti Snellman, Finnvox Studios, 16.-17.01.2017. Äänityksen tuottaja: Speedy Saarinen. Miksaus: Mamba Assefa, Ambience Studios. Masterointi: Svante Forsbäck, Chartmakers West. Valokuvat: Ville Paul Paasimaa. Kansidesign: Aarni Ylinen. Julkaisu: 14.09.2017. Tuottaja: Teemu Viinikainen.

1. Return part I (Viinikainen – Myrskog – Riippa) 1:43
2. JS (Viinikainen) 8:07
3. Birdman (Viinikainen) 6:09
4. Fine Again (Viinikainen) 6:22
5. Amoroso (Viinikainen) 8:21
6. MM (Viinikainen) 5:01
7. III (Viinikainen – Myrskog) 9:30
8. Return part II (Viinikainen – Myrskog – Riippa) 1:41

Takaisin

Artikkeli luettu 646 kertaa