The Dirty Rats Quintet

Kuvat:

15.12.2015 13:23


The Dirty Rats Quintet: Opening

Opening

TBTG 26041501

Kuopion koulukunnan nuoremman sukupolven soittokunta, joka on valinnut nimekseen houkuttelevan Likaiset Rotat  eli The Dirty Rats Quintetin. Eipä voi muuta sanoa kuin – Voe tokkiisa…

Onneksi tämä yhtymän esikoislevy Opening on kuitenkin kelpo kampetta. Levyn kappaleiden säveltäjänä on toiminut yhtyeen kitaristi Niko Salmela, jonka sähkökeppi vonkuukin levyllä maittavalla tavalla. Onko kyseessä sitten rock, proge, funk vaiko jazz… väliäkö sillä, kategorioidaan levy vaikkapa modernin instrumentaalifuusion alle.

Kokonaisuudessan liikutaan melodisen miellyttävässa maailmassa. Välillä alastoman pelkistetysti, väliin taas pursuavana runsauden sarvena… jokaiselle sopivasti tilaa antavana.

Ihan kelpo soittoahan nämä kuopion koulukunnan nuoret saavat aikaan. Ja mikseivät saisi, sillä esikuvia kalakukkokaapunnissa oppiaan saaneista artisteista löytyy pilvin pimein, kuten Aki Rissanen, Jukka Eskola, Antti Lötjönen, Mika Kallio, Pauli Lyytinen, Timo Kämäräinen, Tero Saarti… vain muutamia mainiten.

Kitaristi Niko Salmelan kitarointi on väkevää, kuulolihaan tunkeutuvaa, muttei väkivaltaista. Milloin mennään raastavalla tempolla, milloin melodisen sointuvalla jazzailulla. Kaikki toimii… ja volyymitaso on kohdillaan.

Naisnäkökulmaa edustava Laura Helander laskettelee saksofonillaan aistikkaita sooloja, kuten opettajansa (?) Pauliina Pohjolainen aikoinaan. Väkevyys ja intensiteeti ovat jo nyt hyvää luokkaa, mutta ajanmyötä hänen soittoonsa tullee varmasti vieläkin enemmän voimaa ja tunteikuutta… mutta hyvä veto näinkin.

Aleksi Paalimäki on sinut koskettimistonsa kanssa. Niin soolotteluissa kuin kompissakin. Sormet liikkuvat mustavalkioilla hyvän tunteen mitalla, täydentäen kokonaiskuvan tiiviiksi.

Suutarisen Eetun sähköbasson mörinä sekä Pöyhösen Jaakon kapulointi rumpupatteriston takana ovat takuuvarmasti taimattua taustamattoa, jossa muiden on hyvä kelliä.

Salmela on saanut mahtumaan levyn sisältämiin kuuteen kappaleeseen melkoisen määrän erilaista tunnnetta ja väriä. Jokainen kappaleista sisältää omalla tavallaan erilaisen sielun… toteutuspohjan, jotka yhtyeen soittajat osaavat hienosti punoa yhteen. Ei puolihuolimattomalla teknisellä osaamisellaan vaan intensiivisellä tunteella.

Levy antaakin kuulijalleen erinomaisen hyvänmielen tunteen. Välittömyyden ja omanlaisen seesteisen olotilan  turhamaisuuden ja teennäisen elämän vouhotuksen keskelle… olotilan, jota voi verrata yksitähtiseen naukkuun sisävesilaivan kannella aurinkoisella Kallavedella seilatessa. Hyvä olotila ei sulje kuitenkaan pois sitä mukavaa rytmisykettä, jota levyn kappalekirjo myös tarjoilee.

Nyt ollaan nuorten soittajien realistisessa maailmassa, jossa ei tavoiteta kuuta taivaalta. Nyt keskitytään nautiskelemaan ja viihtymään mukavan musiikin keskellä. Niin soittajina kuin kuuntelijoinakin.

Tästä on ”rottien” hyvä jatkaa. Käyntikortti on hyvä. Kuunnelkaa itse,  (OR)

 

Niko Salmela – kitara, Laura Helander – saksofonit, Aleksi Paalimäki – koskettimet, Eetu Suutarinen – basso, Jaakko Pöyhönen – rummut

Recorded at Mediapolis, Tampere, August 2015
Recorded, mixed and mastered by Aapo Partanen

1. Nasty Beat  3:49
2. Jekyll Is Hyding  4:53
3. We Dance Unsquare  4:40
4. Groove the Point  2:53
5. Moods for Leaving  6:43
6. Carbomb  6:17

All songs composed by Niko Salmela

 

Takaisin

Artikkeli luettu 982 kertaa