The Essence Quartet

Kuvat:

14.10.2017 18:11


Essence Quartet: Here & Now

Here & Now

Emme Record Label, ERL 1703

Ensin tuntui tuntui jotenkin tavanomaiselta ja simppeliltä. Nopeasti kuitenkin löytyi ensimmäisen  biisin punainen lanka. Altistissa oli jotain tuttua ja mustavalkioiden komentaja tahditti sitä sen verran taitavasti, että kokonaisuus napsahteli kokoon puhdastahtisen rumpalin ja basistin täydentämänä.

Asialla edelliskesän italialais-suomalainen kokoonpano Kartanogolfin stagelta Joroisten musiikkipäiviltä. Yhtymä oli pistokeikalla Savonlinnan Vanhalta Kasinolta, jossa se soitteli Oopperajuhlien myöhäisiltoja. Eli nyt oli ”hauska tappa vanha tuttu”. Miellyttävä sointinen sellainen.

Bändin keulakuvana vaalea, näyttävä altisti Sara Kari, Suomen Varkaudesta. Hän avioitui Italiaan oopperalaulaja Andrea Carèn kanssa, joka seisoo myös vahvasti tämän levyn taustatukena. Eikä turhaan, sillä vaimonsa Sara, että torinolaisen koulukunnan muu soittokunta hoitaa oman osuutensa hyvällä maulla ja osaamisella. Ja miksei hoitaisi, sillä levyn kaikki kappaleet viimeistä lukuunottamatta ovat bändiläisten itsensä säveltämiä.

Sara Kari on sävyisän taitava altisti, jonka puhaltamisessa on aika annos sentimentaalista tehoa, joka puree tukkoisen maittavassa soundissaan kuulijaansa, tuottaen mukavan kuuntelunautinnon. Hän ei sorru liikaan fraseerailuun tai jippoiluun, vaan tyytyy tarjoilemaan puhdasveristä jazzia suht’ laajalla repertoaarilla.

Pianisti Emanuelle Sartoris on oiva 88:n koskettimen kuljettaja. Hänen juoksutuksensa ja kosketuksensa mustavalkioilla ovat nautittavia. Osaaminen ja ammattitaito ovat parasta A-luokkaa, soittamisen riemu ja sen sielukkuus ovat erinomaiset.

Paksukielisen soittaja Dario Scopesi hallitsee myös hienosti oman soittopelinsä kaikentyyppisessä rytmityksessä. Mukavan tanakkaa rytmitystä. Niin taustalla kuin sooloissakin.

Edellä mainittujen kanssa samoja kehusanoja voi käyttää myös rumpali Antonio Stizzolista, joka hallitsee yhtälailla balladimaisen taustattelun kuin kiivaan ykkösrivin mättämisen.

Mukana on myös pari vierailijaa, kitaristi Maurizio Brunod sekä tenoristi Diego Borotti. Taattuja pelimanneja kumpikin, jotka luovat väkevyyttä ja raamia kokonaisuuteen.

Levy sisältö on kokonaisuudessaan hyvin monitahokas niin sisällöltään kuin soittogenreltään. Mukana on perinteisen akustisen soiton lisäksi välillä hieman sähköä ja sen mukanaan tuomia jippoja ja elementtejä. On kaksipiippuinen juttu, onko se hyvä ratkaisu eli ei… No, tässä tapauksessa se mielestäni antoi lisäulottuvuutta, koska kokonaisuus pysyy kuitenkin koko ajan hyvin hanskassa.

Olisin kuitenkin miettinyt hieman lisää levyn sisältöä, sillä kaikesta hyvästä esiintuonnistaan ja tuoreudestaan huolimatta se hieman puudutti joissain vaiheissa. Olisiko kenties kannattanut jättää biisi tai pari seuraavalle plätylle, jolloin syke ja sielu olisi kantanut ehkä nykyistä paremmin… makuasia, mutta…

Kaikkinensa mukavan leppoisa levy, jossa nimenomaan Sartoriksen yksilösuoritukset olivat upeat… unohtamatta toki muitakaan pelimanneja. Myös Sara Karille, yhtyeen keulakuvana, on nostettava hattua… hieno suoritus Varkauden tytöltä… tunnetta ja sielua.

Hyvä jazzlevy, jonka musisoinnin myötä voi rentoutua ja seestää ajatuksiaan. (OR)

 

Sara Kari: alto saxophone, Emanuele Sartoris: piano, Dario Scopesi: double bass, Antonio Stizzoli: drums
Feat. Maurizio Brunod, : guitar, Diego Borotti: tenorsaxophone

Recording: Riverside Studio, Torino, Italy
Sound engineer: Alessandro Taricco  
Mix & mastering: Alessandro Taricco    

01. Bouncin’ (Sara Kari) 6:33
02. Architecture (Emanuele Sartoris feat. Maurizio Brunod) 7:14
03. While 1 (Dario Scopesi) 5:25
04. C.A.T. ((Emanuele Sartoris feat. Maurizio Brunod) 7:41
05. Hypnosis (Sara Kari feat. Diego Borotti) 4:46
06. Blueberry Fields (Antonio Stizzoli) 5:50
07. Sixth Sense (Sara Kari feat. Diego Borotti) 6:54
08. Captain Kirk & Doctor Bones (Emanuele Sartoris) 5:45
09. Beautiful Love (Victor Young) 7:25

Takaisin

Artikkeli luettu 364 kertaa