Thomas Strønen 

Kuvat:

19.02.2016 09:34


Thomas Strønen: Time Is A Blind Guide

Time Is A Blind Guide

ECM 2467

Time Is a Blind Guide esittelee aivan erilaisen Thomas Strønenin kuin taannoinen Food-yhtyeen (jonka kantava voima on juuri Strønen) This Is Not a Miracle (ks. JR 04.02.2016). Poissa ovat elektrovimpaimet ja muut sähkövatkaimet. Niiden tilalla on vino pino akustisia soittimia jousipuolelta lähtien, ja parhaimmillaan mukana on myös koossa jopa kolmen hengen lyömäsoitinryhmä.

Tällä levyllä myös Strønenin rooli säveltäjänä korostuu. Hän kirjoittaa hienoja melodioita ja monivivahteista musiikkia. Sävellyksissä on draamallisia kaaria, ja soitinnukset tarkkaan harkittuja. Hyväksi esimerkiksi hänen sävellystyöstään käy vaikkapa hienotunnelmainen Pipa, jossa mukana ovat vain kolme jousisoitinta.

Rumpalina ja lyömäsoittajana Strønen osoittaa keskeliäisyytensä ja monipuolisen osaamisensa. Lyömäsoitinpuoli korostuu, sillä rytmiikalla on merkittävä rooli suuressa osassa levyn musiikkia.

Levy alkaa rauhallisissa tunnelmissa Håkon Aasen viulun johdolla. Noin puolivälissä kappaletta tempo kiristyy, ja biisi lähtee svengaamaan mm. Kit Downesin pitkähkön ja vauhdikkaan pianosoolon myötä.

Vain puolitoistaminuttinen Tide on kahden lyömäsoittajan, Strønenin ja Steinar Mossigen, osittain afrohenkinen rytmipläjäys, joka johtaa sulavasti seuraavaan duettoon. Siinä ovat puolestaan äänessä Strönen sekä kertakaikkisen upeasti kautta koko levyn soittava pianisti Kit Downes.

Levyn puolivälin paikkeilta alkaa loputon moniulotteinen ja rikas sävelmaailma, jossa yksittäisiä kappaleita on turha lähteä erikseen retostelemaan. Jo siksikin, että eri biisit sulautuvat toisiinsa juohevasti. Koko bändi on mukana milloin perusviisikkona, milloin taas kahdella lyömäsoittajana vahvistettuna. Håkon Aase on viuluineen kantavana voimana ryhmän eturivissä sekä melodian esittäjänä että solistina. Keskeinen solisti on myös Kit Downes.

Pääseepä toinenkin jousisoittaja, Lucy Railton selloineen mainiosti silloin tällöin esiin, esimerkiksi vaikkapa hieman aavemaisen hitaassa The Drowned City -kappaleessa.

Kun lyömäsoittajat ovat kaikki koolla, musiikin rytmisiä elementtejä ja rikasta rytmiikkaa ei voi sivuuttaa. Skaala on laaja, kenties sitä voisi kuvailla sanalla ”etnorytmiikkaa” vaan mitäpä noista määritelmistä, korvat kuulee kyllä.

Perkussioiden ylivoima alkaa oikeastaan jo Strønenin sooloesityksestä Everything Disappears, osa 2 (osa ykkönen oli aiemmin mainittu Strønen-Downes duo). Sitä seuraava levyn nimikkokappale Time Is a Blind Guide käynnistyy afro-sävyisissä tunnelmissa kolmen lyömäsoittajan voimin. Sitten rytmiikka muuttuu suorasukaisemmaksi, ja itse asiassa kompit vaihtelevat moneenkin kertaan. Sooloilijat Aase ja Downes antavat parastaan sooloissaan.

As We Wait for Time puolestaan lähentelee arabialais-intialaisia tunnelmia, joita lyömäosaston kolmikon lisäksi säväyttää myös Håkon Aase viuluineen. Sekä melodialinjoillaan että saundeillaan.

Kaiken kaikkiaan innostava ja monisäikeinen, monia erilaisia tunnelmia tuova esitys. (TV)

 

Thomas Strønen: rummut ja lyömäsoittimet, Kit Downes: piano, Håkon Aase: viulu, Lucy Railton: sello, Ole Norten Vågan: basso, Siv Øyunn Kjenstad: lyömäsoittimet (1, 7, 9, ja 10), Steinar Mossige: lyömäsoittimet (1, 2, 7, 9, ja 10).

Äänitys: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, Oslo, kesäkuu 2015. Miksaus: Jan Erik Kongshaug, Sun Chung ja Thomas Strönen, heinäkuu 2015. Masterointi: Christoph Stickel, MSM Studios. Kansikuva: Caterina di Perri. Julkaisuvuosi: 2015. Tuottajat: Thomas Strönen ja Sun Chung.

01. The Stone Carriers (6:47)
02. Tide (1:30)
03. Everything Disappears I (3:53)
04. Pipa (4:55)
05. I Don’t Wait for Anyone (6:44)
06. The Drowned City (6:06)
07. Lost Souls (6:16)
08. Everything Disappears II (Ode to JT) (2:21)
09. Time Is a Blind Guide (5:40)
10. As We Wait for Time (5:19)
11. Simples (3:19)

Musiikki: Thomas Strønen, paitsi 03: Strønen/Downes.  

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 704 kertaa