Tigran Hamasyan

Kuvat:

09.04.2017 12:54


Tigran Hamasyan: An Ancient Observer

An Ancient Observer

Nonesuch Records 7559-79388-5

Tigran Hamasyan on profiloitunut aiemmissa julkaisuissaan pianistiksi, jonka ilmaisussa lataus riipaisee ja läsnäolo on kouriintuntuva. Yhdistettynä maallisen ja pyhän pohdiskeluun sekä riisuttuun tilavaikutelmaan, kuuntelijaa ovat kiehtoneet mitä erilaisimmat kontekstit.

An Ancient Observer koostuu muutaman viime vuoden aikana syntyneistä sävellyksistä. Pari niistä perustuu pianistin armenialaiseen kulttuuritaustaan. Improvisointi yhdistyy teoksissa sulavasti läpikirjoitettuun materiaaliin.

Esimerkiksi paikka paikoin kuultava Hamasyanin vahvasti eläytyvä äänenkäyttö tuo mieleen Keith Jarrettin yninän tajunnanvirtamaisen klaviatuurivyörytyksen pyörteissä. Keskeytyksettömältä purkaukselta niin ikään usein vaikuttava pianismi vuorostaan kytkee mielikuvat ukrainalaisjuuriseen mestariin Lubomyr Melnykiin – flow on monissa soitteissa luonnonvoimaisen vuolas.

Yltäkylläisyys herättää samalla pohtimaan Hamasyanin ulosannin moniulotteisuutta ja mukautuvuutta. Sama muusikko saundaa hengistyneen minimalistiselta, kun tekeillä on sessio vaikkapa Arve Henriksenin, Eivind Aarsetin ja Jan Bangin kanssa. Ison orkesterin solistina hän puolestaan soittaa tiimityöläisenä muiden joukossa. Kameleonttimaisuus toimii tekijän, ja kuuntelijan eduksi – Hamaysyan pystyy yllättämään levytys levytykseltä.

Hamasyanin eri puolet heijastuvat luontevasti An Ancient Observerin soitteista. Yhden ja saman albumin puitteissa hän esittelee avokätisesti erilaisia ominaisuuksiaan ja lähestymiskulmia. Virtuositeetti, rikas mielenmaisema ja antelias avoimmuus ovat kaikki läsnä. Mikäli Hamasyan ei ole ennestään tuttu, tämän parempaa levyä hän tuskin on tehnyt tutustumista ajatellen. (MK)

 

Tigran Hamasyan: piano, äänet, syntetisaattorit, Fender Rhodes, efektit

01. Markos and Markos 5:38
02. The Cave of Rebirth 5:39
03. New Baroque 1 1:50
04. Nairian Odyssey 11:00
05. New Baroque 2 1:36
06. Etude No. 1 2:08
07. Egyptian Poet 2:21
08. Fides Tua 4:51
09. Leninagone 3:56
10. Ancient Observer 5:58

 

Tigran Hamasyan esittää soolopianokonsertin An Ancient Observer -kiertueella Tallinnan Jazzkaar-festivaalin Vaba Lava -salissa la 29.4.2017 klo 19.00 alkaen.

Takaisin

Artikkeli luettu 369 kertaa