Tomasz Stanko New York Quartet

Kuvat:

20.04.2017 16:43


Tomasz Stanko New York Quartet: December Avenue

December Avenue   

ECM 2532

Kymmenisen vuotta sitten trumpetisti Tomasz Stanko hankki asunnon New Yorkista imeäkseen sieltä tuoreita inspiraatioita uuden musiikin kirjoittamiseen. Vaan eipä aikaakaan, kun hän jo löysi sieltä musiikillisesti samanhenkisiä luovia muusikoita perustaakseen uuden kvartetin.

Näitä ”löytöjä” olivat kuubalaisperäinen pianisti David Virelles, karibialaista alkuperää oleva basisti Reuben Rogers ja rumpali Detroitista, viime vuosina useissa ECM-levytyksissä mukana ollut Gerald Cleaver. Jo ryhmän ensimmäinen levy, vuonna 2013 julkaistu Wislawa sai laajat kriitikkojoukot haltioitumaan ja haukkomaan henkeään.

Stanko on erinomainen säveltäjä, joka maalailee ja rakentelee hienosti ja maltillisesti erilaisia tunnelmia kappaleisiinsa sen sijaan, että tyytyisi ja keskittyisi vain perusmelodioihin ja -harmonioihin. Hän soittaa nykyään huomattavasti seestyneemmin ja rauhallisemmin kuin esimerkiksi 1970-luvulla, jolloin hän tuli tunnetuksi melkoisen räväkkänä free-soittajana.

Surumielisyys ja kaihoisuus, jonkinlainen ”puolalainen blues” on hänen usein rubatossa tai rubatomaisen hitaassa tempossa kulkevassa musiikissaan olennainen tavaramerkki. Toki vauhdikkuuttakin ja ajoittaisia rönsyileviä trumpettikuvioitakin löytyy. Samoin svengaavaa suoraa komppia. Hitaat ja kauniit balladit ovat kuitenkin Stankon ominta alaa. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa tämän levyn päättävä Young Girl in Flower,  jossa on hienonhieno hidas ja kaunis melodinen perusteema, aivan silkkaa Stankoa itseänsä.

Ei suinkaan ole sattuma, että levyn vauhdikkaammat biisit (ei toki kuitenkaan kaikki) on kirjattu koko nelikon nimiin. Hienosti ja leppoisan reippaasti sykkii myös Stankon oma December Avenue, biisi täynnä toinen toistaan hienompia sooloja (Rogers, Virelles ja Stanko).

Kaiken kaikkiaan jokainen muusikko saa runsaasti soolotilaa. Kaikki myös käyttävät niitä erinomaisesti hyväkseen. Pianisti-Virelles rynkyttää koskettimistoaan välillä ceciltaylormaisesti, mutta tulkitsee toisaalta myös kauniita balladeja tyylin mukaisesti ja melodisesti soittaen.

Yksittäisten soolojen lisäksi myös muutamat pianon ja basson tai trumpetin väliset vuoropuhelut tuovat hienoja säväyksiä musiikkiin. Rogersin bassottelu on kautta linjan maukasta, ja mies paikallaan on myös rumpali Gerald Cleaver.

Kvartetti teki levyn julkistamisen jälkeen tiiviin mutta kieltämättä myös rankan kiertueen, jonka kohdemaita olivat Norja, Saksa, Puola ja Suomi, ja ohjelmisto koostui uuden levyn materiaalista. Virellesin tilalla pianossa oli Stankon kanssa jo pidemmän aikaa soittanut Alexi Tuomarila. Helsingin G Livelab-keikan arviot olivat ylitsevuotavia, mutta tuskinpa mitenkään syyttä suotta.

Stankon ”uusi” tuleminen käynnistyi 1990-luvun alkupuolella, uuden purukaluston ja terveellisempien elämäntapojen myötävaikutuksella. Vuonna 1994 levytetty Matka Joanna aloitti upeiden levytysten sarjan, jota December Avenue nyt osaltaan täydentää loisteliaalla tavalla.

Kyllä Varsovan Tuomo osaa! (TV)

 

Tomasz Stanko: trumpetti, David Virelles: piano, Reuben Rogers: basso, Gerald Cleaver: rummut.

Äänitys: Gérard de Haro, Studios La Buissonne, Pernes-les-Fontaines, kesäkuu 2016. Masterointi: Nicolas Baillard. Kansikuva: Woong Chui An. Muut kuvat: Caterina di Perri. Design: Sascha Kleis. Julkaisuaika: 31.03.2017. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Cloud (4:13)
02. Conclusion (2:01)
03. Blue Cloud (8:52)
04. Bright Moon (7:19)
05. Burning Hot (5:05)
06. David and Reuben (1:30)
07. Ballad for Bruno Schulz (6:26)
08. Sound Scape (4:04)
09. December Avenue (6:33)
10. The Street of Crocodiles (6:08)
11. Yankies Lid (6:07)
12. Young Girl in Flower (5:57)

Musiikki: Tomasz Stanko, paitsi 02, 06 ja 08: Stanko / Virelles / Rogers / Cleaver.

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 363 kertaa