Tore Brunborg 

Kuvat:

03.02.2016 10:29


Tore Brunborg: Slow Snow

Slow Snow

ACT 9586-2

Tenorisaksofonistina parhaiten tunnettu Tore Brunborg, 55, on koonnut uudelle levylleen edustavan valikoiman norjalaisia eturivin muusikoita, joilla kaikilla on kotimaansa lisäksi myös melkoisesti kansainvälisiä meriittejä.

Monipuolisen kitaristin ja elektroniikkavelhon Eivind Aarsetin nimeen törmää tätä nykyä joka paikassa olivat soittokumppanit sitten maanmiehiä tai -naisia, tai kokonaan Norjan ulkopuolisia, usein jopa monikansallisia yhtyeitä.

Rumpali Per Oddvar Johansen sopeutuu tyyliin kuin tyyliin on kysessä sitten vaikkapa vokaalijazz (esim. Solveig Slettahjell ja Eldbjörk Raknes), norjalainen nu-jazz tai elektronisiin soittimiin keskittyvät kokoonpanot).

Vähiten tunnettu nelikon jäsen vielä toistaiseksi on ryhmän kuopus, (em. Eldbjörkin pikkuveli muuten), basisti Steinar Raknes, 40. Mutta varmastikin hänestäkin kuullaan vielä jatkossa enemmänkin, sen verran jykevästi mies kontraansa käsittelee.

Levy alkaa rauhallisen oloisesti lähes tyypillisissä vuonojazztunnelmissa, mutta jo kakkosraidalla kepeän alun jälkeen repäistään pellit auki. Räkää ja ryminää on tarjolla niin kitaralla kuin saksofonillakin, kun Aarset ja Brunborg pääsevät myllertämään Tune In -kappaleessa.

Tree Strong, Tall Swaying, Swinging, Sighing on kokonaisuudessaan upea sävellys. Runsaan viisiminuuttisen aikana pääsee nauttimaan erityisesti Brunborgin upeasta tenorismista. Alku rakentuu simppeliin kitarariffiin, mutta hiljalleen kappale kehittyy ja muuttuu monitahoisemmaksi. Ja Brunborg pysyy koko ajan pääosassa.

Elektroniset vimpaimet luovat aavemaista tunnelmaa Brunborgin yksinkertaisen pianoriffin päälle kappaleessa Wherever You Go. Tämäkin kappale rakentuu koko ajan mitä pidemmälle edetään.

Sitten seuraa kolmen balladin tai balladinomaisen hitaahkon biisin putki, jossa vuoroin kullekin muusikolle aukenee mukavasti soolotilaa. Raknes bassoineen myötäilee ja on vuoropuhelussa milloin Aarsetin kitaran (Liquefied), milloin taas Brunborgin pianon kanssa (Slow Snow), jossa hän saa soolotilaa reilumminkin.

Päätösraita Light A Fire Fight A Liar tarjoaa reipasta ja hyvää sykettä yllin kyllin. Siitä löytyy särökitaraa, tiukkaa komppia ja sähäkkää saksofonia. Kaikkia niitä kuitenkin melko maltillisesti. Hyvä levy alkaa siis rauhallisesti ja päättyy melkoiseen säpinään. Nautinnollista ja monisävyistä musisointia alusta loppuun asti. (TV)

 

Tore Brunborg: tenorisaksofoni ja piano, Eivind Aarset: kitara ja elektroniikka, Steinar Raknes: basso, Per Oddvar Johansen: rummut ja elektroniikka.

Äänitys: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, Oslo, 03.-05.01.2014. Miksaus ja masterointi: Ulf Holand, Holand Sound, Oslo. Kansitaide: Olafur Eliasson: ”Seven blue movie” (2010), ACT Art Collection. Tuottaja: Tore Brunborg.

01. Shelter (5:08)
02. Tune In (5:48)
03. History (6:18)
04. Tree Strong, Tall Swaying, Swingin, Sighing (5:45)
05. Now’s The Time (2:10)
06. Wherever You Go (4:06)
07. Lost And Found (3:19)
08. Liquefied (6:47)
09. Slow Snow (3:50)
10. Light A Fire Fight A Liar (4:34)

Musiikki: Tore Brunborg

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 508 kertaa