Trio Trara

Kuvat:

22.09.2016 19:50


Trio Trara - Film Still

Film Still

Jazzwerkstatt Records JWR 03/16

Jazzwerkstatt Wien on eräänlainen kollektiivi, mikä pyrkii edistämään nuorten ja ennakkoluulottomien soittajien uraa eteenpäin järjestämällä yhteisen organisaation sisällä toimiville artisteille jatkuvasti esiintymistilaisuuksia, jamitoimintaa ja työpajoja. Vuonna 2005 perustettu JazzWerkstatt Records levy-yhtiön kautta organisaatio tuottaa levyjä soittajien keskenään muodostamien yhtyeiden toiminnan edistämiseksi.

Kitaristi Peter Rom on yksi tämän kollektiivin ja levy-yhtiön perustajajäsenistä. Hän on mukana lukuisissa eri yhtyeissä, jotka toimivat kollektiivin piirissä Wienin lähiympäristössä. Hän on opiskellut Bostonissa ja tehnyt loppututkinnon Wienin Konservatoriossa. Trio Traran kaksi muuta jäsentä kuuluvat myös wieniläisen muusikkopiirin ydinryhmään.  Viulisti Klemens Lendl on mm. Die Strottern -duon jäsen ja kontrabasisti Manu Mayr seikkailee jazzin, nykymusiikin ja elektronisen musiikin eri kokoonpanoissa.

Instrumentaatioltaan Trio Trara on aika poikkeava. Viulu, kitara ja kontrabasso, herättää kysymyksen mitä siitä voisi kuvitella syntyvän? Ainakin tämän levyn perusteella tuloksena on varsin erikoisen ilmeikästä ja monijakoista musiikkia, mitä on miellyttävä kuunnella. Levyn kokonaisuus syntyy Romin neljän ja Mayrin kolmen sävellyksen pohjalta. Kaksi kappaletta ovat lisäksi Lendlin ja Romin yhteistyötä.

Koska muusikot tulevat hieman erilaisista musiikillisista taustoista ja lähtökohdista, niin kolmikon uuden, huhtikuussa ilmestyneen CD:n Film Still sisältämät 9 kappaletta ovat melko vaihtelevia. Ne edustavat niin rytmiltään kuin musiikin sisällöltään monimuotoista näkemystä. Tyylillisesti liikutaan melko hiljaisen melankolisesti minimalismin pakeilla unelmoiden, mutta monin osin hiljaisuus vaihtuu rytmin mukana meheväksi ja värikkääksi äänikentäksi. Mitään ryytimaata kääntävää räväkkyyttä, suurta energialatausta tai räjähtävää voimaa ei kylläkään tarvitse odottaa.

Sahaa Free Fall -kappaleella vinguttava David Müller on mukana kollektiivin toiminnassa. Hän on Klemens Lendlin aisapari Die Strottern -duossa, missä hän soittaa myös kitaraa ja laulaa. Kappale on hitaasti ja tunnelmallisesti etenevä, missä ilmapiiri on rauhallisen rentouttava ja siisti.  DJ on paljon rohkeampaa irrottelua. Siinä kolmikko toimii hienosti yhteen ja saa aikaiseksi mielenkiintoisen rytmiikan ja karhean rouhean eläväisesti viuhuvan soundin. Lendlin ja Romin yhteissävellys Nscho-Tschi on värikäs, monipuolisesti värähtelevä, terävän vahva ja vaihtelevasti mutkitteleva rytmihyrrä.

Stumm kieriskelee sielukaan puhdasverisesti Romin kitaran hengityksen tahdissa, johon Lendl vastaa herkästi viulullaan ja laulaa oheen pehmeän lyhyesti muutaman lauseparren. Rytmi kehittyy eloisasti Mayrin basson jymähtäessä taustalla. Kappale toimii romanttisen lämminhenkisellä tyyneydellä.

Pimp My Slide 3 muuttaa rytmin ja kiihdyttää vauhtiin basson rytmikkäällä jumputuksella, mutta palaa hetken päästä aivan eri sielunmaisemiin viulun hidastaessa tunteellisesti vieden trion syvyyksiin, mistä noustaan taas ylös ja matka jatkuu hauskasti uudestaan vaihtelevalla rytmillä.

Viimeinen kappale Soft Spot ei ole ollenkaan heikko kohta, vaan taiteellisen taipuisa lopetus, missä pääosaa näyttelee Klemens Lendl näpräilemällä viuluaan sormin, johon Rom ja Mayr jakavat hitaasti hyvin minimalistista taustatukea.

Trio Traran synnyttämä musiikki on ilmeeltään värikästä, siinä on erikoinen saundi, missä monen genren ominaispiirteet sekoittuvat toisiinsa hienoksi soseeksi möyhennettynä. Kolmikon musiikki elää kiinnostavasti. Kuvat, maisemat, ihmiset ja ajatukset vaihtuvat vilkkaasti. Kappaleet ovat paikoitellen hyvinkin melodiarikkaita, joissa ei kiirehditä tempoilevasti rytmistä toiseen, vaan sitä kierrätetään jännän tunteikkaasti. Kun mukana ei ole varsinaista ”rytmittäjää”, niin levyn sisältö syntyy vahvasta tunteesta uusin modernin soiton elementein, värikkäästi saudeja vaihdellen ja niiden ominaisuuksia vuolaasti ja mielikuvituksellisesti sekoitellen.

Film Still on kokonaisuus tunteiden yhteispeliä, missä on haettu taiteellista herkkyyttä. Puhdashenkinen viileän raikas ja älyllinen sielukkuus tulee korostuneesti esille yhtyeen soitossa. Mielestäni levy on maukasta kuunneltavaa. Se on sisällöltään viehättävän erilainen. Tällaiseen soittamiseen ei usein törmää.  (JKi)

Klemens Lendl: viulu, laulu (raita 7), Peter Rom: kitara, Manu Mayr: kontrabasso, David Müller: saha (raita 3)

Äänitys ja miksaus: David Müller, Studio Seniorensstube, keväällä 2015. Masterointi: S. Husky Höskulds, Groundlift.org. Kannen ulkoasu: Die Kaz. Kannen graafiikka: Karolina Preuschel. Julkaistu: 8.4.2016

  1. Wolke 5 (Mayr) 5:17
  2. Maus S (Rom) 3:38
  3. Free Fall (Rom) 3:23
  4. Bec Hora (Mayr) 3:30
  5. DJ (Rom) 4:29
  6. Nscho-Tschi (Lendl / Rom) 3:48
  7. Stumm (Mayr) 3:44
  8. Pimp My Slide 3 (Rom) 3:58
  9. Soft Spot (Lendl / Rom) 3:20

Kokonaiskesto 35:06

Takaisin

Artikkeli luettu 539 kertaa