Tuija Komi & Vlad Cojocaru

Kuvat:

11.06.2017 13:50


Tuija Komi & Vlad Cojocaru: Satumaa

Satumaa

Enja Records, ENJ-9651

Tangoterveisä jazzmuotissa Saksanmaalta Münchenin manttaalikunnan maisemista. Asialla verevän terhakka kaksikko, suomalaislähtöinen laulajatar Tuija Komi ja moldovialainen haitaristi Vlad Cojocaru. Jazz ja tango löytävät heidän kauttaan maukkaan makoisan yhdentymän.

Tarjottimella on monta monituista tuttua tangoa laulettuna suomeksi, saksaksi, engelskaksi, portugeesiksi, ties miksi. Välillä sekoittaen samaan tangoon useita eri kieliä… viime mainittua aivan turhaan, sillä ne enemmänkin sekoittivat tunnelmaa kuin kohottivat sitä. Syynä yksinkertaisesti se, että suomen kieli on kökköä kuultavaa eikä se toisaalta sovi oikein Komin fraseeraukseen ja repertoaariin.

Maukkaan alarekisterin ja soivan kauniin äänen omaava Komi sortuu valitettavasti osittain liikaa suomalaisuuteen. Kun suomenkieli ei istu kaikkiin tilanteisiin ja sovituksiin, niin miksi ihmeessä sitä pitää tunkea väkisin mukaan. Ymmärrän toisaalta tämän tunkemisen, jos sillä halutaan tuoda esille suomalaista eksotiikkaa ulkomailla.

Mutta allekirjoittaneen korvaan se ei toimi, sillä muilla kielillä laulaessaan Komin fraseeraukset ja sovitukset toimivat paremmin ja pääsevät paljon hienommin esiin. Tällöin  hänen laulunsa pääsee todellisiin oikeuksiinsa. Hänen vapaa ja teeskentelemättömän luonnollinen äänenkäyttönsä on tavallaan piristävä poikkeus kaavoihin kangistuneisuudesta. Nautittavan maukasta kuultavaa… ilman kökköilyä.

Haitaristi Vlad Cojocaru on tolkun pelimanni kurttuineen. Hänen taustoituksensa ja soolorevitykset ovat täyttä tavaraa, joista pursuaa intohimoa ja tangon syvintä olemusta. Ei mitään suomalaista rytkytangoa, vaan etelä-amerikkalisuudesta balkanin herkkutarjottimella sekoitettua väkevyyttä.

Valitettavasti moinen haitarinsoitto / musiikki on Suomessa jäänyt viime vuosikymmeninä aikalailla sivuraiteelle. Miksi ihmeessä, sillä suuressa maailmassa haitari on edelleen kovaa valuuttaa. Siksipä Cojocarun näpelöinti onkin hunajaa…

Pääosiltaan tämä levy on hyvän makuinen, teeskentelemätön ja tiukka annos sovitettua jazztangoa tai tangojazzia. Cojocarun panos on massiivisen upea. Ilahduttavaa on myös Komin osaaminen, joka siis korostuu nimenomaan muunkielisessä laulannassa. Esimerkiksi fraseeraukset, vibraatto ja yllätyksellisyys toimivat niissä pääosin hyvin… mutta liika kökköys vaivasi osin suomalaista kieliasua. Valitettavasti…

Bitte singt auf Deutsch, es funktioniert mit dem Stab fein.
Please sing in English, it works fine on the tango.
Por favor, cantem em Português, ele funciona muito bem com a vara.

No, nuo edellä olevat ”kuukkelikäännökset” ovat allekirjoittaneen toivomukset tulevaisuudelle. Tulevaisuudelle, jolle kelpaa toki esitellä tätä levyä ja sen materiaalia myös livenä. Ehkä olen väärässä suomenkielen suhteen… mutta se tuo kuitenkin mukaan jotain sellaista, joka laskee hieman tämän sinänsä hyvän levyn itseisarvoa.

Ei muuta kuin eteenpäin juhannukseen jazztangoilun parissa! (OR)

 

Tuija Komi vocals, Vlad Cojocaru accordion

Recorded and mixed by Florian Oestreicher at Realist Sound, Munich in Sep-Oct 2016
Additional Minxing and Mastering by Uwe Schiwidewski at ENJA Studios, Munich in Jan 2017

01. Pieni sydän (Valto Tynnilä / Vexi Salmi) 3:19
02. Chega De Saudade (Antonio Carlos Jobim / Vinicius de Moraes)  3:24
03. Libertango / I’ve seen that face before (Astor Piazzolla 7 Barry Reybolds)  ( 5:21
04. Kadotetulle / For the Lost One ( Jussi Tuurna / Eppu Nuotio) 3:40
05. You And I (Stevie Wonder)  5:49
06. Blauer Himmel / Blue Sky (J. Rixner/R. Roonthal/ L. Jauhiainen)  4:48
07. Oblivion (Astor Piazzola / Mac Niles) 3:37
08. Por Una Cabeza / By Only a Head (Carlos Gardel / Alfredo Le Pera) 3:47
09. Miksi Juuri Hän / Why Just Him (Jussi Tuurna / Eppu Nuotio / Kerttu Mustonen) 4:01
10. Siks Oon Mä Suruinen / Therefore I’m So Sad (Toivo Kärki, Kerttu Mustonen) 3:46
11. Pink Panther / Vaaleanpunainen Pantteri (H. Mancini / Kari Tuomisaari) 4:05
12. Joik ( Tuija Komi / Vlad Cojocaru) 2:15

 

 

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 332 kertaa