Tuomas A. Turunen  

Kuvat:

04.04.2018 17:21


Tuomas A. Turunen: Ornaments of Time

Ornaments of Time

2018 Skip Records SKP 9139-2

Tuomas A. Turunen on lähtöjään pohjoiskarjalainen pianisti ja romantikko, nykyisin ranskalais-saksalainen, joka imi jazzoppinsa Göteborgissa tärkeimpänä mentorinaan maineikas kontrabasisti-säveltäjä Anders Jormin. Tämä jylhien vaaramaisemien ja Pielisjoen rantamien kulkija on kuitenkin säilyttänyt sisimmässään susirajan luonnon ja sen monivivahteisuuden. Värikirjon, joka maalaa vuodenajat omalaisekseen.

Tällä soololevyllä Turunen yhdistelee sävellyksissään maittavalla tavalla niin klassista musiikkia kuin jazzia että kansallisromanttisia sävyjä. Hänen sormensa saavat pianon koskettimiston elämään… tunnetta ja aistikkuutta. Jotain sellaista, joka yhtälailla rauhoittaa kuulijansa kuin vie hänet kulloisenkin sävellyksen syvimpään ytimeen. Herkällä otteella, mutta kuitenkin vahvan väkevästi.

Hän on omalla tavallaan omien polkujensa kulkija. Taiteilija, joka ei ole unohtanut juuriaan Ranskan viininviljelijöiden ja saksalaisen olutkulttuurin keskellä. Turunen on osannut tavallaan tuoda esille sen seesteisyyden ja puhtauden, luonnon hiljaisuuden ja yksinäisyyden, jota Pohjois-Karjala tarjoaa upeassa muodossa sitä janoavalle. Hän purkaa noita tunteita voimakkaan impulsiivisesti tämän levyn säveltuotannossaan. Elämän, kuoleman ja olemassaolon symbioosissa, siinä olotilassa, jota luonto aidoimmillaan tarjoaa.

Tämän levyn kappaleet eivät edusta sinänsä mitään varsinaista tyylisuuntaa, vaan ovat kokonaisuudessaan Turusen sisäisen olotilan hetkiä. Voimakkaita tunnekuvia, jotka hän saa todella upeasti siirrettyä mustavalkioiden kautta kuulijoille. Nautittavaksi… kanssaelettäväksi.

Myös levyn pari lainakappaletta eli traditionaaliset Vårvindar Friska ja Tuonne taakse metsämaan kieppautuvat kokonaisuuteen turusmaisten sovitusten myötä hienosti.

Tämä levykokonaisuus ei hyydyttänyt kuulijaansa, vaan kesti upeasti alusta loppuunsaakka, tarjoillen maistuvan nautintohetken. Myös Turusen aistikas työskentely soittimensa kanssa oli erinomaista kuunneltavaa.

Mielikuviini maalautui hetkiä elämäni nuoruusvuosilta, jolloin luonto oli minulle hyvin läheinen niin työn kuin vapaa-ajan tiimoilta. Selkoset, joilla tuolloin vaelsin eivät olleet pohjoiskarjalaiset, mutta tietyt asiat natsasivat kuitenkin hyvin kohdilleen. Sen olen myöhemmin konkrettisesti todennut susirajalla vieraillessani… yhtälailla luonnon kuin jazzinkin takia. Viime mainitulla on Pielisjoen piirikunnassa voimas noste, kuten muullakin musiikilla. Tämä Turusen levy on siitä oiva osoitus. (OR)

 

Tuomas A. Turunen piano (Fazioli F278 mk III)

Recorded, mixed & mastered by Stefano Amerio 5.-8.9.2017 at Artesuono Recording Studios, Cavalicco, Italy
Produced by Tuomas A. Turunen and Bernd Skibbe

01. I held her hand and said goodbye 5:04
02. The years 5:35
03. Preludi 4:05
04. Savotta 4:08
05.  After the rain 5:47
06.  Fall 4:10
07.  Leaf in the wind 3:47
08.  Lily and the Ladybird 4:12
09.  Vårvindar friska (traditional) 3:06
10.  Enchanting paths 4:19
11.  Sun-Run 3:32
12.  Tuonne taakse metsämaan (traditional) 3:41

All songs composed by Tuomas A. Turunen except as indicated.

Takaisin

Artikkeli luettu 801 kertaa