Tuomas Paukku

Kuvat:

27.05.2018 10:09


Tuomas Paukku: SZcription

Scription

Eclipse Music, ECD-201865

Kitaristi Tuomas Paukku palasi joitakin vuosia sitten Tukholmasta Suomeen. Ruotsissa toimineen Description -kokoonpanon jatkajaksi muodostui Scription jossa soittavat Paukun ohella pianisti Artturi Rönkä, basisti Janne Tuovinen ja rumpali Tomi Saikkonen. Scription kiersi Suomea Descriptionin levyn ilmestyessä – nyt tämä ympyrä on sulkeutunut Scriptionin julkaistessa oman levynsä – ja täytyy sanoa että jälki on vakuuttavaa.

Kymmenenminuuttinen avausraita Baselisk vie heti asian ytimeen. Scription tekee tämän päivän jazzia joka elää vaaran tunteesta veitsen terällä tasapainoillen. Soitossa on tarkkuutta ja terää, mutta myös sitä inhimillistä elementtiä – kuunnelkaapa miten tarkasti soittavat Ränkä ja Tuovinen arvoituksellista tunnelmaa luovaa melodialinjaa, Röngän oikean käden soinnut siinä vastapainona – pientä agenttijazz tunnelmaa. Tähän tuovat sitten oman elävöityksensä Paukun kitara ja Saikkosen rummut.Dramatiikkaa riittää, mutta vastapainona hieman herkempiäkin hetkiä kokonaisuutta täydentämässä. Baselisk toimii näissäkin hyvänä esimerkkinä Röngän pianosoolon tuodessa varsin erilaista tunnelmaa. Kappaleen päättyessä kuuntelijan olo on tyytyväinen – tämähän on hienoa uutta jazzia.

Monissa perusasioissa levystä tulee mieleen New Yorkissa vaikuttavan kitaristi Olli Hirvosen New Helsinki joka kuului viime vuoden valioihin. Tässä vertailussa Paukun ja kumppanien meinigissä jää kaipaamaan paikoin pintaan nousevaa virtuositeettia, mutta on tällaisessa pohjoisessa hillitymmässä ensemble-tunnelmassa puolensa siinäkin – onpa hyvinkin.

Bändin vaihdosta huolimatta jonkunlaista kaarta Descriptionista Scriptioniin alkaa levyjä kuunnellessa helposti hahmotella ja suunta tuntuu nousujohteiselta. (PV)

 

Tuomas Paukku guitar, Artturi Rönkä piano, Janne Tuovinen double bass Tomi Saikkonen drums

Recorded 1/2018 at Sonic Pump, Helsinki
Recorded and mixed by Joonas Saikkonen
Mastered by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering
Produced by Tuomas Paukku

1. Baselisk 10:23
2. Trial 09:48
3. Deviant 08:06 
4. Tides 05:34 
5. Globetrotter 08:05 
6. Opening 03:03

All compositions by Tuomas Paukku

Released May 4, 2018

Takaisin

Artikkeli luettu 122 kertaa