Tuomas Turunen

Kuvat:

11.02.2014 19:26


Tuomas Turunen: Karelia Inspiration

Karelia Inspiration

Pilfink records 2013, JJVCD-111

Ruma-relluma-rilluma-rei… iloisen pirtsakasti ja klassisella ranskalaisella hovipieteetilla kuorrutettuna… Sur le marché de Rovaniemi…

Arvatkaapa, nostiko allekirjoittaneen rintakarvoja pystyyn! Jätänkin rovaniemeläislähtöisenä suosiolla Kemijärven Hultat Väänäsen Karin kontolle ja siirryn pohjoiskarjalaisen pianisti Tuomas A. Turusen soolosoiton myötä nautiskelemaan.

Vuonna 1980 syntynyt Turunen valmistui vuonna 2009 Göteborgista musiikinmaisteriksi ja asuu nykyisin Ranskassa. Hänen mielensä palaa siellä kuitenkin usein kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan. Sen sijaintiin pohjoisen ja että slaavilaisen kulttuurin kohtauspaikkana. Niinpä tämä levy sisältääkin tuttuja melodioita kummankin piirikunnan alueelta sovitettuna uusiin ulottuvaisuuksiin.

Olen pitänyt Turusen tavasta soittaa ja toteuttaa musiikkia. Hän ei pyri luomaan uutta, ennenkuulumatonta tai poikkitaitellisuutta. Hänen sävellyksissään ja sovituksissaan on selkeä kokonaisilmaisu. Erittäin upealla tunnolla koskettimiston välityksellä kuulijaan korviin tuotuna.

Kokonaisuudessa viehättää myös kaikenkattava kauneus, kuulaus ja melodisuus, olipa kyseessä herkän koskettava balladi tai jyreän voimaperäinen massiivikaato. Ikäänkuin silitetään suovillaa tai kiroillaan ilman voimasanoja. Kouriintuntuvuus ja läheinen läsnäolo sitovat kuuntelijan musiikkiin.

Teknisesti Turusen soitto on nautittavaa kuunneltavaa. Vaivatonta, mutta erittäin upeita nyansseja sisältävää. Taustalla kuuluu voimakkaasti hänen rakkautensa lapsuuden ja nuoruuden maisemiinsa… vaarojen, metsien, vesistöjen… vastakohtien maahan. Sinne luonnon ja ihmisen riita-/sopusuhteeseen, joka on monelle urbaanille nykyihmiselle jotain täysin tuntematonta. Valitettavasti…

Turunen yhdistelee tämän levyn kappaleissa ihastuttavalla tavalla erilaisia musiikillisia tyylisuuntia klassisesta tänttäränttään. Sortumatta tekopyhyyteen tai jäykkään pakkotyöstöön. Kappaleet soljuvat toinen toisensa jälkeen tahtilajista riippumatta kuunteluystävällisesti. Nautinnollisesti.

Ainoana hämmästelyn ja ravistelun aiheena vanha kunnon Emma. Sen toteutus herätti hämmennystä. Varmaan monessa muussakin maniskalla sitä ”rämpyttäneessä”. Messevän muikea rytmipläjäys. Pianistilta.

Kaikki vanhemmat lukijat muistavat koulun laulutunnilla hoilotetun kappaleen Tuuli hiljaa henkäilee. Nyt se kuullaan vuosikymmenten jälkeen Turusen jazzillisena tahtipoljentona. Hah… Kylläpä tiukkanutturaisen musiikinopettajan tunnit olisivat olleet makoisat, mikäli hän olisi loihtinut pianostaan moista tulkintaa…

Karelia Inspiration on tunteikkaan kaunis, mutta samalla elämäniloa pulppuava kokonaisuus. Sen monikirjavainen sisältö pulppuaa mielenkiintoisena ja erinomaisesti soitettuna, vaikka kappaleiden peruspohjat ovat tuttuja ja osin loppuun kaluttuja…

Turunen on kuitenkin hienosti rakentanut jokaisen kappaleen uudeksi. Onnistuneesti!

Pysähtykää. Kuunnelkaa. Nauttikaa… yhtälailla musiikista kuin elämästä! (OR)

Tuomas Turunen, piano

Recorded 4-7 of January 2012 at Joensuu Concervatory Hall

Recording, mixing and mastering Jarmo Kähkönen

01. Rovaniemen markkinoilla 2:14

02. Kaunis kotimaani 5:02

03. Kasakkapartio 5:44

04. Ystävän laulu 4:22

05. Karjalan kunnailla 4:57

06. Anttilan keväthuumaus 3:23

07. Emma 3:22

08. Itkevä huilu 5:30

09. Tuuli hiljaa henkäilee 2:41

10. Joutsenet jäälammella 5:10

Takaisin

Artikkeli luettu 1043 kertaa