Vijay Iyer / Wadada Leo Smith

Kuvat:

08.07.2016 18:17


Vijay Iyer / Wadada Leo Smith: A Cosmic Rhythm With Each Stroke

A Cosmic Rhythm With Each Stroke

ECM 2486

Paria kuukautta vailla 30 vuoden ikäero ei näiden miesten yhteissoittoa haittaa pätkääkään. Yhteinen ajatus ja keskinäinen kommunikaatio toimivat saumattomasti. Ja kun kyseessä on tämän kaksikon neljäs yhteinen levy, niin pohjaa keskinäiselle yhteisymmärrykselle löytyy. Tuloksena on hienoa ja luovaa, ajan virrassa kulkevaa musiikkia.

Aloitus- ja lopetuskappaletta lukuun ottamatta levy muodostuu pitkästä A cosmic rhythm with each stroke -sarjasta (raidat 2-8), joka on enemmän tai vähemmän – itse asiassa enemmän – yhteistä improvisaatiota.

DownBeat-lehden kriitikkoäänestyksessä Vuoden Jazz Artistiksi kahtena perättäisenä vuonna (2015 ja 2016) valittu pianisti Vijay Iyer on tehnyt omissa nimissään peräti 24 levyä viimeisten 11 vuoden aikana. Lisäksi hän on ehtinyt vierailla monien muiden bändijohtajien levyillä. Melkoinen tahti siis.

Konkaritrumpetisti Wadada Leo Smithin levytysura alkoi puolestaan jo vuonna 1972. Entinen aktiivinen AACM-järjestön jäsen on soittanut ja levyttänyt myös mm. Anthony Braxtonin, Henry Threadgillin ja John Zornin kanssa. Omia levyjä on kertynyt vaatimattomat 48 kappaletta.

Wadada Leo Smith käsittelee trumpettiaan miellyttävän monipuolisesti. Hän soittaa milloin korkealta ja kovaa, milloin taas pehmeämmin ala- ja keskirekisterissä. Sordiinoa hän käyttää runsaasti. Ansatsi on ikään (74) nähden täydellisessä kunnossa.

Iyer jättää tässä Rhodesin ja elektroniikan käytön melko lailla sivuun ja keskittyy pääosin akustisen koskettimiston käsittelyyn. Flyygelin alarekisterin runsas käyttö kiinnitää erityistä huomiota. Hän ei juurikaan hyödynnä erinomaista soittotekniikkaansa vaan soittaa hillitysti ja komppimaisesti (myös omissa sooloissaan) sen sijaan,että hän lurittelisi virtuoottisesti ylös ja alas koskettimistoa pitkin.

Hillitty tulkinta onkin, kaiken kaikkiaan, kaksikon levyä leimaava erityispiirre. Vaikka yksittäisiä rankempia purkauksiakin esiintyy kohtalaisen usein, kokonaisuus on rauhallista, paikoin jopa mietiskelyn puolelle menevää. Kypsää, täyteläistä tarinan kerrontaa. (TV)

 

Wadada Leo Smith: trumpetti, Vijay Iyer: piano, Fender Rhodes ja elektroniikka.

Äänitys: James A. Farber, Avatar Studios, New York, lokakuu 2015. Kansikuva: Nasreen Mohamedi. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Passage (6:15)
02. All Becomes Alive (9:09)
03. The Empty Mind Receives (4:55)
04. Labyrinths (6:43)
05. A Divine Courage (9:12)
06. Uncut Emeralds (7:43)
07. A Cold Fire (5:55)
08. Notes On Water (7:58)
09. Marian Anderson (8:23)

Musiikki: Iyer & Smith, paitsi 01: Vijar Iyer ja 09: Wadada Leo Smith.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 585 kertaa