Vilkka Wahl Quintet

Kuvat:

27.08.2017 14:34


Vilkka Wahl Quintet: Nebula

Nebula

Eclipse Music, ECD-201752

Säyseän rauhaisaa, jopa hieman paikallaan jankkaava aloitusta, josta versoi vibrafonin ja kitaran makoisaa melodiaa. Sellaista kevyen kulkevaa. Mukaansa tempaavaa. Osaavan ammattimaisesti toteutettua. Hyvän tuulen sielukasta. Mukana myös terhoa tenorin törittelyä… kelpo avaus tälle levylle.

Asialla wieniläis-turkulainen kitaristi Vilkka Wahl, lähtöjään toist’ pualt jokke. Taustoinaan proge-metallinuoruus, josta kehittyminen Wienin musiikkiopissa jazzkitaristiksi. Ja maukkaan osaavaksi ja sielukkaaksi sellaiseksi, jossa tunnelataus ja sielukkuus ovat kouriintuntuvia.

Kaikki levyllä kuultavat sävellykset ovat Wahlin omaa käsialaa. Hän ei ole sortunut omahyväiseen, itsekkääseen kuusikielisen soittoon, vaan on oivasti antanut tilaa muillekin soittopeleille, kutoen näin yhteen monitahokkaan ja tukevan jazzpaketin. Sellaisen, jossa hallitut soolot täydentyvät kokonaisuuteen hienoina säikeinä. Näin jokainen kappale soi omanlaisessaan muodossa, harmoniassa ja rytmiikassa. Mukavan erilaisena, mutta aina yhtälailla toimivana kokonaisuutena.

Wahlin kitarointi on pehmeän aistikasta. Jazzkitaroinnin mestareiden jalanjäljissä tallustelevaa kiireettömyyttä. Kosketuspinnaltaan mukaansa imevää. Monimuotoisuudessa kitaroinnin puhdasveristä taituruutta sisältävää. Ilman sämpläyksiä ja muita tekniikan poppakonsteja. Melodisuus ja soivuus ovat asitikkaan hekumallista.

Vibrafonisti Severi Pyysalo osoittaa osaavuutensa säilyneen upeana vuosien saatossa. Tosin vuosikymmenten aikajana on kypsyttänyt herran soitantoon yhä enemmän sielukkuutta. Muutama upea soolo tuo sen hyvin esille. Komppaus soi kauniin täydentävänä Wahlin taustalla.

Tenoria puhaltelee slovenialaista alkuperää oleva saksofonisti Jure Puki, joka on yksi tämän hetken seuratuimmista nuorista puhaltajista New Yorkissa. Ja mikäs siinä, sillä ihan makoisaa soittoa Puki esittää myös tällä levyllä. Ei mitenkään poikkeavalla taituruudella tai paatoksella, vaan sielukkaan toimivalla laadukkuudella. Hyvä palikka tähän kokoonpanoon.

Komppiparina hääräilivät Aurajoen rantamien kaksikko, basisti Teemu Åkerblom ja rumpali Mikko Arlin. Kumpikin suomalaisen jazzin yläkastiin kuuluvia pelimanneja, joita on kuultu monissa yhteyksissä kotimaisten huippujen kanssa. Ja hyvinhän herrat pestinsa hoitavat myös tällä levyllä.

Kaikenkaikkinensa hyvä kokoonpano, jonka perussoitto toimii kiinteän makoisana. Soolot täydentävät sitä sopivan mittaisina ja kokonaisuuteen sulautuvina. Missään vaiheessa ei pyritä repimään perusointia rikki tai yrittämään jotain siihen sopimattomia irtiottoja. Yliyrittäminen tai poikkitaiteellinen kohellus ovat tälle levylle tuntemattomia. Nyt kellutaan aistikkaassa ja harmonisessa hyvänolon tunteessa. Hienoa…

Tunnelma, seesteisyys ja rauhaisuus kuorruttavat tämän levyn sisällön. Jokaisen soittajan sielukas ote ja osaaminen vankistavat kokonaisuuden. Wahl on purkanut sisintään hienolla tavalla nuoteiksi…   teoksiksi, joiden parissa viihtyy ja nauttii..

Siistin soivaa sisäjazzia, joka maistuu hyvälle… (OR)

 

Vilkka Wahl – guitar, Jure Pukl – Tenor Sax , Severi Pyysalo – vibraphone , Teemu Åkerblom – bass , Mikko Arlin – drums

Recorded October 3-4 at Finnvox Studios, Helsinki, Finland
Recording engineer Hannu Perälä, originally produced for YLE (Finnish Broadcasting Company) by Speedy Saarinen
Mixed and mastered by Werner Angerer at Acoustucs Art Studios, Vienna

1. Picket For Thomas 7:22
2. Pentapolar Disorder 7:24
3. Waltz For Mijenka 6:40
4. Crevasse 9:11
5. Die Ewige 8:24
6. Nebula 6:35
7. Four Drinks Or More 5:03

All compositions by Vilkka Wahl

Takaisin

Artikkeli luettu 361 kertaa