Wadada Leo Smith

Kuvat:

12.11.2017 17:48


Solo: Reflections and Meditations on Monk

TUM CD 053

Thelonious Monkin syntymän satavuotispäivää vietettiin 10. lokakuuta. Tapauksen johdosta järjestettiin eri puoilla maailmaa konsertteja. Juhlavuoden kunniaksi on myös illmestynyt Monkin muistoa kunnioittavia tribuuttilevyjä. Sellaisena voi pitää myös tätä trumpetisti Wadada Leo Smithin sooloalbumia, joka toisin on äänitetty kolmessa sessiossa jo vuosina 2014-15.

Monin tavoin viime vuosina kunnostautunutta Smithiä on tosin äkkisiltään vaikea yhdistää Monkiin; siinä määrin mies on leimautunut free-jazzin suuntaiseen musiikkiin. Mutta levyn oheisvihkoon kirjoittamassa tekstissään Smith itse selvittää hyvinkin perusteellisesti suhdettaan Monkiin.

Kertomansa mukaan Monk on hänelle läheisempi kun kukaan toinen artisti. Smithin mielestä Monkin ominaislaatu tulee parhaiten juuri pianistin soololevytyksissä, joissa Monk luo tulkinnoillaan sävellyksiinsä uusia ulottuvuuksia, vaikkakin seuraa periaatteessa niiden rakenteita. Samaa linjaa noudattaa myös Smith tulkinnoissaan Monkin sävellyksistä.

Levyn otsikko Solo: Reflections and Meditations on Monk kuvaa hyvin sisältöä, joka koostuu neljästä Monkin balladisävellyksestä ja neljästä Monkia eri tavoin heijastavasta improvisaatiosta. Smithin kiintymys Monkin musiikkiin tulee hyvin esiin tällä sävyiltään herkällä levyllä, jonka kaikki kappaleet ovat hitaita. Sen meditatiivista luonnetta korostaa sekin, että Smith ei rynni soitossaan, vaan jättää ilmaa fraasiensa väliin Monkin itsensä tapaan..

Hieno kunnianosoitus yhdelle jazzin suurimmista persoonallisuuksista. TUM-yhtiön tapaan myös albumin pakkaus on huippuluokkaa viimeisteltynä graafisena asuna ja perusteellisina teksteinä.

Wadada Leo Smith, trumpetti.

Äänitys: Nikopekka Paakkunainen, Yle Studio M2, Helsinki 16.-17. marraskuuta 2014 ja 8. elokuuta 2015. Miksaus: Miikka Huttunen, Sonic Pump Studios, Helsinki. Masterointi: Esa Santonen, Liiteri, Virkkala. Tuottaja: Petri Haussila.

01.  Ruby, My Dear (Monk) 09:20
02. Monk and His Five Point Ring at the Five Spot Café (Smith) 07:47
03.  Reflections (Monk) 07:59
04.  Adagio: Monkishness – A Cinematic Vision of Monk Playing Solo Piano (Smith) 03:43
05.  Crepuscule with Nellie (Monk) 05:56
06.  Adagio: Monk, the Composer in Sepia – A Second Vision (Smith) 04:38
07.  Monk and Bud Powell at Shea Stadium – A Mystery (Smith) 08:37
08.  ´Round Midnight (Monk) 07:37

Takaisin

Artikkeli luettu 572 kertaa