Whahay

Kuvat:

25.01.2016 18:08


Whahay - Whahay

Whahay

Mr Morezon /009

Charles Mingusin musiikkia on käytetty paljon eri orkestereiden ohjelmistossa, milloin mitenkin, uudelleensovitettuna, suoraan soitettuna tai muuten muunneltuna. Whahay -kolmikko laittaa yhdeksän Charles Mingusin yleisesti hyvin tunnettua kappaletta uudenlaiseen käsittelyyn, mukaansatempaavasti avaran seikkailevaan tyyliin, kuitenkin Mingusin alkuperäisyyttä kunnioittavalla tavalla.

Tätä uutta triokokoonpanoa johtaa hämmästyttävää 7-kielistä kontrabassoa soittava, kuusikymppinen britti, Paul Rogers rinnallaan Lontoossa jo yli 10 vuotta vaikuttanut ranskalainen tenorisaksofonisti / klarinetisti Robin Fincker ja ranskalainen rumpali Fabien Duscoms.

Nuorena muusikonalkuna Rogers päätti ryhtyä jazzmuusikoksi ja muutti Lontooseen. Siellä hän heittäytyi oikopäätä freejazz-ympyröihin ja sillä tiellä edetään tälläkin vähän yli vuosi sitten ilmestyneellä levyllä. Mingus innostaa tuotannollaan yhä edelleen jazzmuusikoita löytämään uusia näkökulmia hänen sävellystyöstään. Tällä levyllä Rogers on etsinyt oman lähtökulmansa, rohkeasti improvisoinnin vapauden ehdoilla.

Aloituskappale Better Git It In Your Soul alkaa tummanpuhuvasti Rogersin jousiavusteisella basson soitolla, johon Fincker tarttuu hilpeästi klarinetilla luritellen. Ecclusiastics on kuin hiljalleen ajalehtiva jokialus, jota virta kuljettaa liplattaen. Rogers soittaa bassoa kuin se olisi sello ja murtautuu välillä viulun äänialueelle. Nopeasti jännitteet kuitenkin muuttuvat seuraavassa Jump Monk -kappaleessa. Kumisevan törkyistä äänimattoa vaikuttavasti vaihdellen ja välillä rehvakkaasti sooloillen Rogers pommittaa Finckerin saksofonin vauhdikkaaseen matkailuun Duscomsin taitavan kannujen työstön velloessa taustalla kiihkeästi.

Cannon ja Pithecantropus Erectus ovat turvottavan tehokkaita, lihaksikkaita. Poikkinaiset kahnaukset seuraavat toisiaan purskahtelevan hyökkäävästi, mutta niistä saadaan yhteinen koppi. Monimuotoiset, alituisen rankat väännöt tuovat kovaa jännitettä, mikä purkautuu lopulta yhteiseksi vaikeroinniksi. Erinomaisen räväkkää tekemistä, missä korostuu vapaan ilmauksen raspisen käheä rosoisuus. Reincarnation Of A Lovebird muokkaa soiton karheutta uudistavalla tavalla helpottavan rauhanomaisella teemoituksella.

Sitten taas kuohuu kuin myrskyisellä merellä. Lyhyt Bird Call tuo mukaan uudestaan energisen raivon. Rogersin basso alkaa sykähdyttävän raskaan äänekkään valituksen jousen viuhtoessa kieliä kuvaillen miten raskas työ, Work Song, vaatisi piristettä. Fincker ja Duscombs tulevat hitaasti mukaan, mutta eivät saa aikaiseksi kuin harrasta huminaa ja valitsevat kappaleen purkamisen ja jakamisen lopullisesti osasiin.

Päätöksenä luovii Mingusin balladi Lester Youngille omistettu Goodbye Pork Pie Hat. Siinä viimeistään Rogers osoittaa etevyytensä luovana ja teknisesti taitavana tulkitsijana, miten monitahoisesti bassoa voidaan käsitellä. Kappaleiden aikana rankka energinen vapaa taivuttelu ja voimallinen jousen käyttö, monipuolisen kirjava ääniskaala, ylös ja alas tempoilut ja nopeat rytmin vaihdokset, voivat saavuttaa myös toisen äänipään, hitaan rauhallisuuden ja tunteikkaan tunnelmallisuuden.

Tällä levyllä vahvenee yhä selvemmin jazzmusiikin monimuotoinen ylivertaisuus ja älyllisyys valtamusiikkiin nähden. Whahay on kertakaikkisen innostava, vankkaa tekemistä, rautaista osaamista. Yhtä kaikki Mingusin valtavan hienot jazzsävellykset ovat saaneet yhden lisävariaation. Puhtaasti improvisoinnin kehityspyörässä sukeltava Whahay -trio osoittaa miten Mingusin mehevästä tuotannosta voidaan löytää yhä lisää uudesti syntyviä muotoja ja rakenteita, jotka jaksavat elähdyttää, kiihottaa ja kutkuttaa jazzmusiikin ystäviä sekä motivoida ja sytyttää jazzmuusikoita kehittämään uusia rakennuspalikoita. (JKi)

Paul Rogers: 7-kielinen kontrabasso, Robin Fincker: tenorisaksofoni, klarinetti, Fabien Duscoms: rummut.

Äänitys, miksaus ja masterointi: Gérard De Haro ja Nicolas Baillard, Romain Castera, Studio La Buissonne, helmikuu ja toukokuu 2014. Tuotanto:. Kannen kuva: Robin Fincker. Kannen graafinen suunnittelu: Badneighbour & Sons Inc. Julkaistu: 24.11.2014

  1. Better Git It In Your Soul 6:18
  2. Ecclusiastics 5:10
  3. Jump Monk 6:49
  4. Canon 5:59
  5. Pithecantropus Erectus 5:08
  6. Reincarnation Of A Lovebird 8:15
  7. Bird Call 2:19
  8. Work Song 5:24
  9. Goodbye Pork Pie Hat 5:49

Kokonaissoittoaika 51:12

 

Takaisin

Artikkeli luettu 455 kertaa