Wolfgang Haffner

Kuvat:

03.11.2017 12:14


Wolfgang Haffner: Kind of Spain

Kind of Spain 

ACT 9848-2

Saksalainen rumpali, säveltäjä ja bändiliideri Wolfgang Haffner tempaisee kuulijansa tiiviisti espanjalaisiin tunnelmiin uudella levyllään. Innokkeena on taitanut olla hänen nykyinen elinympäristönsä, Ibizan saari. Lopputuloksena on kolmen maan keitos, jossa saksalaiset ja ruotsalaiset muusikot esittävät espanjalaista musiikkia. Jazziin sulautuneena, siihen yhdistettynä. On flamencoa, espanjalaista folklorea ja jokunen uudempi sävellys. Muusikoiden omien tuotosten lisäksi mm. Chick Corean 1970-luvun klassikko Spain. Haffner on jokseenkin tuntematon muusikko noin nimenä. Uraa ja saavutuksia kyllä löytyy kasapäin: Kind of Spain on uusin yli kolmenkymmenen (!) oman levytyksen pinossa. Haffner on alun perin pasuunamaestro Albert Mangelsdorffin ”löytö”, jonka myötävaikutuksella tuolloin 18-vuotiaan nuoren muusikon ura lähti aukenemaan. Omien levyjen määrä on vaikuttava, mutta niin on myös lista muusikoista, joiden kelkassa hän on ollut mukana: luettelo (lähes yhtä pitkä kuin albumipuolella)  kattaa monenmoisia nimiä aina Chaka Khanista Brecker Brothersiin, Manhattan Transferistä Jan Garbarekiin.

Kokoonpanon tärkein mies Haffnerin oivallisena tukena lienee basisti Lars Danielsson, jonka yhteistyö Haffnerin kanssa on kestänyt jo yli kymmenen vuotta. Osatuottajana, säveltäjänä ja erinomaisena solistina hienojen perusbassolinjojen ohella hän on mies paikallaan tällä paellan tuoksuisella pitkäsoittolevyllä.

Musiikki on perusolemukseltaan rauhallista, melodista ja hitaanpuoleista. Räväköitä flamencorytmejä ei siis ole luvassa. Jopa em. Corean Spain, jonka alkuperäisversio on melkoisen ripeä, vedetään tässä hitaassa, jossain määrin jopa laahaavassa tempossa.

Espanjassa kun ollaan, niin Daniel Stelterin käsissä on, totta kai, akustinen, ei missään tapauksessa sähköinen kitara. Ja mukavastihan se soi. Esimerkiksi vaikkapa miellyttävässä tulkinnassa Rodrigo-klassikossa Concierto de Aranjuez. Hänen ohellaan toinen keskeinen teemojen tulkki ja solisti on trumpetisti Sebastian Studnitzky. Hänen pehmeä soittotyylinsä sekä runsas keski- ja alarekisterin käyttönsä sopii saumattomasti tähän rentoon ja rauhallisen oloiseen musisointiin.

Pianisti Jan Lundgren ja vibrafonisti Christopher Dell ovat puolestaan tässä näytelmässä melko lailla sivuosissa. Vaan väläyttelevätpä hekin aika ajoin mukavasti.

Mitään suuria tunnekuohuja tai maatamullistavia yllätyksellisiä musiikkielämyksiä ei ole tarjolla. Sen sijaan miellyttävää ja helposti sulavaa tunnelmamusiikkia albumi kyllä tarjoaa.

 

Wolfgang Haffner: rummut, Jan Lundgren: piano, Sebastian Studnitzky: trumpetti, Daniel Stelter: kitara, Christopher Dell: vibrafoni, Lars Danielsson: basso.

Äänitys: Arne Schumann, Hansa Studios, Berliini, tammikuu 2017. Miksaus: Arne Schumann@Schumann&Bach. Masterointi: Peter Heider, Purecuts. Kansitaide: Gert & Uwe Tobias.  Julkaisuvuosi: 2017. Tuottajat: Lars Danielsson ja Wolfgang Haffner. Toimeksipaneva tuottaja ja kuraattori: Siggi Loch.

01. For Vince & Arif (Haffner, Danielsson, Stelter, Lundgren, Studnitzky & Dell) 1:16
02. Pasodoble (Lars Danielsson) 4:22
03. El Faro (Wolfgang Haffner) 4:25
04. Children of Sanchez (Chuck Mangione) 4:02
05. Tres notas para decir te quiero (Vicente Amigo) 4:29
06. El Vito (trad., sovitus: Haffner & Danielsson) 4:21
07. El Chaos (Haffner, Danielsson, Stelter, Lundgren, Studnitzky & Dell) 4:46
08. Concierto de Aranjuez (Joaquin Rodrigo) 4:02
09. Tàpies (Haffner, Danielsson & Stelter) 1:12
10.  Salinas (Haffner) 3:52
11.  Recuerdos de la Alhambra (Francisco Tàrrega) 5:14
12.  Spain (Chick Corea) 2:43
13.  Capricho Arabe (Francisco Tàrrega) 4:09

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 340 kertaa