Wolfgang Muthspiel

Kuvat:

23.02.2017 15:49


Wolfgang Muthspiel: Rising Grace

Rising Grace

ECM 2516

Itävaltalainen kitaristi Wolfgang Muthspiel on jäänyt täällä Suomessa jokseenkin tuntemattomaksi suuruudeksi. Hän ei ole ollut esillä sen enempää mediassa kuin jazzfestivaalienkaan esiityjälistoilla. Vahinko, sillä aihetta olisi. En tarkkaan ottaen tiedä hänen suosiostaan tai tunnettavuudestaan Keski-Euroopassa, mutta miehen nimi on kyllä tullut usein vastaan alan lehdistössä jo parin vuosikymmenen aikana. Myös sikäläisten festivaalien ohjelmistoissa Muthspiel näkyy verraten usein.

Muthspielin arvostuksesta alan piireissä kertoo sekin, että näinä päivinä 52 vuotta täyttävä muusikko on julkaissut peräti nelisen kymmentä albumia omalla nimellään. Hänen kanssamuusikoittensa listalta löytyy pitkä liuta huippumuusikoita niin Euroopasta kuin Yhdysvalloistakin.

Huipputiimi on mukana myös Muthspielin uutukaisella. Rising Gracen miehityksestä löytyvät vahvassa nousujohteessa urallaan oleva trumpetisti Ambrose Akinmusire ja erityisesti trio- ja soololevytyksistään paljon ylistetty pianisti Brad Mehldau. Komppia siivittää varsinainen satojen levytysten konkaripari, bassossa Larry Grenadier ja rumpali Brian Blade.

Wolfgang Muthspiel itse soittaa sekä akustista että puoliakustista kitaraa. Akustisvoittoisuuden ansiosta musiikin yleisilme on kevyen ilmavaa, melodista ja rauhallisen tasapainoista. Tempot ovat hitaita tai puolihitaita, hurjia vauhtikappaleita tai rankkoja revityksiä on tältä levyltä turha odottaa.

Solistina Muthspiel edustaa ns. vanhan koulukunnan perinteitä. Peruspohjana hänen sooloissaan on vankka melodisuus. Kitarat laulavat hänen hyppysissään kauniisti ja tasapainoisesti. Reilut kymmenen minuuttia kestävä Intensive Care antaa hänen kitaroinnistaan oivan esimerkin, kappale kun alkaa ja jatkuu pitkään Muthspielin soolonumerona. Tunnelma ja sävyt ovat hyvin espanjalaisia, vaikkei hän selkeän flamencon tyyliin menekään.

Muista muusikoista keskeisin solisti on trumpetisti Ambrose Akinmusire. Täytyy tunnustaa, että hänen parin vuoden takainen konserttinsa  oman yhtyeensä kanssa April Jazzissa ei oikein jaksanut innostaa. Mutta nyt Akinmusire suorastaan loistaa ja valloittaa. Aivan vastustamattomasti. Hän soittaa persoonallisesti ja osoittaa erinomaista muuntautumiskykyä sekä tyylitajua eri kappaleissa. Hän häkellyttää positiivisesti kerta toisensa jälkeen.

Muthspielin omien sävellysten joukkoon mahtuu yksi lainateos. Se on Mehldaun kepeästi valssahteleva Wolfgang’s Waltz, joka sopii kokonaisuuteen saumattomasti. Brad Mehldau on myös kappaleen keskeinen solisti ja hänen mainio pianisminsa pääsee tässä kappaleessa parhaiten esiin. Solistien Akinmusire ja Mehldau keskinäisestä balanssista ja vuorovaikutuksesta saa hyvään kuvan biisissä Superonny, jossa he kilvoittelevat – tai pikemminkin leikittelevät – keskenään hyvässä sovussa ja sopusointuisesti.

Rising Crace on yleissävyltään tasapainoisen rauhallinen, paikoin jopa hieman melankolisuuteen kallistuva kokonaisuus. Muthspielin sävelkieli painottuu hitaanpuoleisiin kappaleisiin, jotka eivät kuitenkaan edusta varsinaista perinteistä balladilinjaa. Melodisuus ja hienot yksilösuoritukset lisäävät kuuntelunautintoa. (TV)

 

Wolfgang Muthspiel: kitara, Ambrose Akinmusire: trumpetti, Brad Mehldau: piano, Larry Grenadier: basso, Brian Blade: rummut.

Äänitys: Gérard de Haro ja Nicolas Baillard, Studios La Buissone, Pernes-les-Fontaines, tammikuu 2016. Kansi: Fotini Potamia. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Rising Crace (5:56)
02. Intensive Care (10:17)
03. Triad Song (8:04)
04. Father And Sun (8:14)
05. Wolfgang’s Waltz (8:01)
06. Superonny (6:44)
07. Boogaloo (7:33)
08. Den Wheeler, Den Kenny (7:50)
09. Ending Music (1:23)
10. Oak (4:34)

Musiikki: Wolfgang Muthspiel, paitsi 05: Brad Mehldau.

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 497 kertaa