Xylofonorkestern

Kuvat:

27.01.2016 10:11


Xylofonorkestern -Stora Blå

Stora Blå

Country & Eastern CE30

Xylofonorkestern on musiikkipedagoginen projektiorkesteri, jota vetää muusikko / säveltäjä ja musiikin monitoimimies Christer Bothén Stora Blå -kulttuurikeskuksessa Solnassa. Yleisesti musiikilla katsotaan olevan parantavia vaikutuksia tunteen ja toiminnan välisessä yhteydessä. Yhtyeeseen kuuluu kahdeksan mielenterveysongelmista kärsivää jäsentä. Projektin päämääränä olikin edesauttaa heitä selviytymään päivittäisissä toiminnoissa esiintyvistä vaikeuksista. Stora Blå -albumi syntyi 7-8 vuoden harjoittelun tuloksena. Yhtye piti monia konsertteja vuoden 2014 aikana ja saman vuoden lopulla ilmestyi myös tämä levy.

Levyn sisältämät kahdeksan kappaletta ovat Christer Bothénin säveltämiä. Hän soittaa orkesterissa mukana yhtä tenoriksylofonia ja pianoa. Muuten orkesteri koostuu hänen lisäksi kolmesta bassoksylofonista ja kahdesta tenoriksylofonista. Kolme muuta jäsentä soittavat erilaisia lyömäsoittimia ja osissa kappaleita käytetään lisäksi sanatonta laulua.

Jokaisella soittajalla on orkesterissa oma roolinsa, sanoo Christer Bodén. ”Bassoksylofonin tarkoitus ei ole pelkästään tuottaa vaihtelevia bassolinjoja, vaan niillä on myös melodinen funktio. Caroline Tangus ja Santiago Angulo Rubio ovat taitavia rytmin luojia ja saavat koko orkesterin keinumaan.”

Vaihtelevuutta kappaleiden joukossa muokkaavat myös kaksi kappaletta, missä on sanatonta laulua mukana. ”Jennie Lind oli valmis laulaja tultuani mukaan Stora Blå -projektiin”, sanoo Bothén. Tästä on osoituksena hänen sanaton hyräilevä laulunsa Bothénin pianon säestyksellä kappaleessa Korridor. Hienoa yhteistyötä kuulee myös Jennien pianon soiton ja Carolinen ksylofonin välillä kappaleissa Hoppa Känguru sekä Happiness -kappaleen loppuosassa ksylofonien ja pianon välisessä vuoropuhelussa.

Noin 9 minuutin mittainen Desireless/speechless on pisin kappale ja sen voisi sanoa olevan ehkä koko levyn ”ykkönen”. Voimallinen pianon vyörytys aloittaa Jennien laulun ja matkan aikana mukaan tulee taustakuoro, Tomas Fogelholm, Santiago sekä Anders Jalméus, tukemaan rytmistä rehevyyttä. Levyn päättävä Abessinien alkaa voimakkaalla yhteisillä huudoilla, joita kappaleen aikana tulee soiton oheen useaan kertaan. Tässä on vähän samankaltaisuutta balilaisen kecak -tanssin kanssa, missä äänien käyttö, huudot ja taputukset kuuluvat esitykseen.

Soinnista tulee mieleen indonesialainen gamelan -musiikki, mikä kuulostaa kaavamaisesti samanlaiselta. Ero syntyy siitä, että gamelanissa ksylofonin ohessa käytetään metallofoneja, mitkä koostuvat metallisista iskupaloista. Niistä syntyy korkeampia ja kirkkaampia äänialoja. Xylofonorkesternin käyttämät ksylofonit taas ovat puurakenteisia ja sävelskaala on matalampi ja möyheämpi. Kappaleiden rakenteellinen kokonaissävy on melko monotonista, vaikka eri kappaleiden välillä voi kaikesta huolimatta erottaa rytmin ja ääniskaalojen vaihteluja, kun levyä tarkemmin kuuntelee. (JKi)

Christer Bothén: sävellykset, tenoriksylofoni, piano, opettaja, Jennie Lind: tenoriksylofoni, piano, laulu, Manfred Lindqvist: tenoriksylofoni, Caroline Tangus: bassoksylofoni, vibrafoni, Tomas Fogelholm: bassoksylofoni, laulu, Santiago Angulo Rubio: bassoksylofoni, laulu, Emiel Sietsema: perkussiolyömäsoittimet, Daniel Söderblom: perkussiolyömäsoittimet, Anders Jalméus: perkussiolyömäsoittimet, laulu.

Äänitys: Sigge Krantz, Stora Blå, elokuun 24. – 28.2014. Miksaus: Sigge Krantz. Masterointi: Claes Persson, CRP Recording. Kuvat: Anna Intemann. Kannen taide: Christian Witting. Graaffinen suunnittelu: Jon Edergren, Spektra. Tuotanto: Christer Bothén ja Bengt Berger, tukijana Kulturrådet. Julkaistu: 10.11.2014.

  1. Spiral (Christer Bothén) 5:55

Big Suite

  1. Korridor (Christer Bothén) 4:04
  2. Xo (Christer Bothén) 7:42
  3. Hoppa Känguru (Christer Bothén) 6:47
  4. Happiness (Christer Bothén) 5:18

Small Suite

  1. Duende (Karoline Tangus / Christer Bothén) 1:40
  2. Desireless/speechless (Don Cherry / Christer Bothén) 9:08
  3. Abbessinien (Christer Bothén) 4:30

Kokonaissoittoaika 45:05

 

Takaisin

Artikkeli luettu 498 kertaa