Bikutsi: Mozaique

Kuvat:

04.11.2016 11:57


Bikutsi: Mozaique

Kotimaisen progressiivisen rockin, etnisen musiikin ja jazzin saralla tunnettu rumpali ja musiikintutkija Mika Säily julkaisee ensimmäisen soololevynsä 11. marraskuuta taiteilijanimellä Bikutsi. Ilman ulkopuolista julkaisijaa omakustanteena cd-levynä ja digitaalisesti julkaistava Mozaique-albumi on harvinaislaatuisesti myös Säilyn itsensä tuottama, miksaama, äänittämä sekä säveltämä. Etnojazzia esittävästä Jamaze-yhtyeestään tuttu Säily tuo nyt soololevyllään yhteen elektronisen musiikin instrumentointia, jazzin sävelkieltä sekä maailmanmusiikin elementtejä. Albumilla kuullaan useita suomijazzin tuoreita kärkisoittajia, kuten laulaja Kadi Vijaa, kontrabasisti Kaisa Mäensivua ja saksofonisti Joakim Berghälliä.

Alun perin Jamaze-yhtyeen toiseksi albumiksi tarkoitettu Mozaique osoittautui Säilylle sävellystyön keskellä liian monimutkaiseksi ja intrumentaatioltaan sopimattomaksi jazzkvartetille. Alkuperäisestä ajatuksesta levylle jäivät kuitenkin pohjat Jamazen rytmisektion levytyksestä, jonka päälle Säily kokosi jokaiseen kappaleeseen sopivat instrumentit sekä soittajat.

– Bändiajatuksesta irti päästämisen jälkeen aloin tarkastella jokaista kappaletta omana maailmanaan: mikä kunkin kappaleen potentiaali on ja mitä niihin voisi laittaa saadakseen niistä kaiken irti, Säily kertoo esikoissoololevynsä synnystä.

– Liikkumatilani kasvoi sooloprojektin muodossa, sillä nyt olin vapaampi kokeilemaan ja tekemään äkkikäännöksiä.

Säily on sävellystyön lisäksi myös itse äänittänyt ja miksannut sooloalbuminsa. Oma äänitystekniikka ja -aikataulu mahdollisti joustavat ja rajattomat mahdollisuudet instrumenttien sekä muusikoiden valintaan ja uusintaottoihin. Albumin kappaleet onkin äänitetty instrumentti kerralla, mikä tekee äänitteestä poikkeuksellisen erityisesti levyllä soittaville useille jazzmuusikoille.

Mika Säily (s. 1969) on musiikillisesti laaja-alainen rumpali, musiikkitieteilijä sekä opettaja. Säilyn musiikissa sekä uralla näyttäytyy vahvasti rohkeus ennakkoluulottomaan, musiikkityylejä yhdistävään kokeiluun ja uuden luomiseen. Hän on muun muassa ollut uudistamassa Suomen pop-jazzkoulutuksen opetusta kohti kokeilevampaa taidekasvatusta. Genrerajojen yli niin jazzin, kansanmusiikin, progressiivisen rockin kuin länsiafrikkalaisenkin musiikin parissa työskennellyt Säily on musiikkitieteilijäuransa lisäksi toiminut freelancer-rumpalina lukuisissa kokoonpanoissa. Viime vuosina Säily on tullut tunnetuksi jazzia ja maailmanmusiikkivaikutteita konstailemattomasti yhdistelevästä Jamaze-kvartetistaan, joka julkaisi esikoislevynsä Around the World vuonna 2013. Säily on myös suosittu ja inspiroiva opettaja Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä. Osana opetustyötään hän on julkaissut kaksi rumpujen soiton rytmiikkaa käsittelevää opetuskirjaa vuosina 2008 ja 2009.

 

Kadi Vija, laulu / Elina Hjelt, laulu / Anna Vihonen, laulu / Amanda Oscarsson, laulu / Antti Koivula, ääni / Rob Dominis, kosketinsoittimet / Viivi Maria Saarenkylä, harmonikka / Joakim Berghäll, sopraanosaksofoni / Raila Kulokari, tenorisaksofoni / Joonas Widenius, kitara / Kaisa Mäensivu, kontrabasso / Mika Säily, laulu, ksylofoni, kitara, sähköpiano, rummut, lyömäsoittimet

01. Bienvenue à Mozaique
02. The Dance of the Mendiani
03. 15 Years
04. Mendiani Reprise
05. Solidarity
06. Freedom
07. M’Bolo
08. I’ll Give You Everything
09. Turquoise
10. Brown
11. White
12. Dodecaphonic Blues
13. Ku!
14. Vista del Mar
15. Let’s Beat the Earth – Bikutsi
16. Marmot
17. Bikutsi Reprise

Sävellykset, sanoitukset & sovitukset: Mika Säily

BIKUTSI: Mozaique
MSY 2016 (MSY2016, julkaisupäivä 11.11.2016)
Jakelija: Jamazing Productions
Levymyynti: Levykauppa Digelius & verkkokauppa

Takaisin