Mikko Innanen & Simo Laihonen: April Fools

Kuvat:

10.11.2016 11:36


Mikko Innanen & Simo Laihonen: April Fools

Suomijazzin ykkösnimiin kuuluva saksofonisti Mikko Innanen julkaisee tupla-albumin Black Motorista tutun rumpalin Simo Laihosen kanssa.

Tupla-albumin ensimmäinen puolisko on kahden huippumuusikon improvisointia ”livenä studiossa”-periaatteella. Toinen levy sisältää kaksikon uutuudenkarhean konserttitaltioinnin kokonaisuudessaan. Joulukuussa on myös luvassa duon viiden konsertin kiertue.

”Kun on yli puolen vuosisataa metsästänyt kuunteluelämyksiä, saattaa aktiivisenkin kuuntelijan yllättää sotaväsymys. Tätäkö taas, väkisin väännettyä voima-freetä, oppikirjanomaista suurempien seurantaa. Moitteetonta mutta mitäänsanomatonta. Juuri kun on heittämäisillään kuulokkeet kehään, löytyy levy joka iskee korvakäytäviin kuin ylimaallinen salama. Musiikkikooste joka samalla on sekä perinnetietoinen että uudistava. Juuri tuotahan jazzin tulee olla täyttääkseen nykyestetiikan asettamat taiteen vaatimukset. Ylivertaiseksi tämänkertaisen elämyksen tekee, että se koettelee noita rajoja, ei väkisin ängeten vaan hienovaraisemmin, kuin sisäkautta uutta luoden.

Vanha hokema vapauden vastuullisuudesta pätee tässäkin. Paras improvisoitu musiikki on aina tietoinen perinteestä, siitä jonka jatkeeksi se itsekin asettuu. Vaatimustaso kasvaa huimasti kun kokoonpanona on duo. Mutta enpä totisesti kaipaa vitsien kestoaihetta, basistia Simo Laihosen rumputyöskentelyä kuunnellessani. Se on samalla sekä täyteistä että ilmavaa edustaen kunnialla sitä uudempaa käsitystä, että rummut ovat paljon muuta kuin pelkkä ”lyömäsoitin”. Soittavana, sen sisäistävänä rumpalina hän jos kukaan osaa tukea Mikko Innasen harvinaisen moniulotteista soitantaa. Tällä tasolla musiikki ei kaipaa hassuja hattuja, ei rusettipartaa. Se tulee ja menee sielusta sieluun. Tekisi mieli veikata, että jazzin suurten, ulkoisten vallankumousten aika on ohi ja ollaan etenemässä kuullunlaiseen, henkeistyneisyyden ja yksilöiden varassa kulkevaan kehitykseen. Ja niin kauan kun se on sekä yksilön että yhteisön rajoja laajentavaa, kaikenkattavan musikaalisuuden ja monimuotoisen rytmiikan ehdoin etenevää, ollaan oikealla tiellä; jazzin ja ihmisen toiviotiellä jolla kulkeminen ei vaadi markkinakikkailua vaan esittäjiensä ja kuulijoidensa rehellistä sitoutumista luovuuteen ja siitä kumpuavaan vapauteen. Tämä on se jazzin ilosanoma jonka tämä levy ansiokkaasti välittää. Ja mikä tärkeintä, vapauttavaa naurua unohtamatta.”  – Pekka Kejonen

 

Mikko Innanen – saksofoni, Simo Laihonen – rummut

01. Two Birds 4:37
02. On The Volga 7:00
03. April Morning 9:42
04. Unseen Axis 5:54
05. Caretaker’s Dirge 4:13
06. Nameless Messenger (For Those Who Walked Before) 1:58
07. When Harry Met Sonny 2:54
08. Smoking at JJ’s 7:05
09. Sinulle 5:50
10. Let’s Rock 10:11
11. Back on the Volga 6:41
12. Municipal Medley A) Kuusamo 6:41
13. Municipal Medley B) Roihuvuori 7:04
14. Regional Medley A) Savolaisten laulu 3:33
15. Regional Medley B) Keski-Suomen kotiseutulaulu 2:18
16. Regional Medley C) Uusmaalaisten laulu 3:54
17. Funky Bathtub 6:45

Mikko Innanen & Simo Laihonen: April Fools 
Eclipse Music
Julkaisupäivä 25.11.2016
Jakelu: Supersounds Music

 

Mikko Innanen & Simo Laihonen live
07.12. Validi Karkia-klubi, Pori. Klo 19
10.12. Sibeliusmuseo, Turku. Klo 14
11.12. We Jazz 2016 / Helsinki Contemporary, Helsinki. Klo 15
15.12. Suisto-klubi, Hämeenlinna. Klo 20
17.12. Eclipse Jazz Club / Kulttuurikeskus Uulu, Tampere. Klo 19

 

 

Takaisin